19 / 04 / 2024

sağlararası miras taksim sözleşmesi

sağlararası miras taksim sözleşmesi

Olumlu miras sözleşmesi ile mirasbırakan mirasını veya belirli malını sözleşme yaptığı kimseye ya da üçüncü bir kişiye bırakma yükümlülüğü altına girebilir. Ancak malvarlığında eskisi gibi tasarruf etme hakkına da sahiptir...

Vasiyetname nasıl düzenlenir?

Vasiyetname nasıl düzenlenir?: Vasiyetnameler 3 şekilde düzenleniyor. Resmi vasiyetname, sözlü vasiyetname ve el yazılı vasiyetname. Resmi vasiyet, Medeni Kanunumuzun öngördüğü şekillere uygun olarak resmi bir memurun katılımı ile düzenleniyor...

Sağlararası miras taksim sözleşmesi!

Sağlararası miras taksim sözleşmesi ancak tarafların yazılı anlaşmasıyla ortadan kaldırılıyor. Sağlararası miras taksim sözleşmesinin yapılışı, uygulanması ve ortadan kaldırılması Türk Medeni Kanunu Miras Hukuku'nda düzenleniyor. ...

Mülk sahibi mirasını istediğine bırakabilir mi, diğer mirasçılar bu durumda nasıl hak talep eder?

Anne ve babanın hayatta iken evlatlarına mal vermesine “sağlararası kazandırma” işlemi denir. Peki, Mülk sahibi mirasını istediğine bırakabilir mi? Diğer mirasçılar bu durumda nasıl hak talep eder?

2023 yılı miras avukatı ücreti ne kadar?

Miras hukuku anlaşmazlıklarına hukuki danışmanlık, miras hukukundan doğan davalarda vekillik hizmeti sağlamak amacıyla mesleğini icra eden miras avukat ücretleri merak ediliyor. Peki, 2023 yılı miras avukatı ücreti ne kadar?

Babanın sağlığında paylaştırdığı miras öldüğünde bozulur mu?

Babanın sağlığında paylaştırdığı mirasın öldüğünde bozulup bozulmayacağı pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki miras paylaşımını iptal etmek mümkün mü? Miras paylaşımı nasıl bozulur?

Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) nedir?

Veraset ilamı, bir kişinin vefat ettiğinde geride bıraktığı malvarlığı değerlerini belirlemek ve bu varlıklar üzerinde yasal hak sahibi olan mirasçıların bu haklarını ispat etmelerini sağlayan resmi bir belgedir. Özellikle tenkis davaları ve izale-i şüyu davaları gibi hukuki süreçlerde kullanılır.

Tapu mirasçısı olduğumu nereden öğrenebilirim?

WebTapu platformu ile miras kaldığınız taşınmaz bilgilerine kolayca erişim sağlamak mümkündür. Ancak bu süreci tamamlamak için gerekli belgelere sahip olmanız önemlidir. Bu nedenle işlemlerinizi başlatmadan önce gerekli evrakları hazırlamış olmanızı öneririz.

Ortak miras nasıl bölünür? Anlaşmalı miras paylaşımı nasıl yapılır?

Ortak miras konusu çoğu kişinin başını ağrıtmaktadır. Devlet dairelerinde yapılan işlemler ile uğraşmak istemeyenler, bu konuda kısa ve öz bilgileri araştırmaktadır. İşte bu konuda merak edilen detaylar!

Mirasçılardan biri imza vermezse satış yapılır mı? Miras paylaşımında anlaşmazlık olursa ne olur?

Mirasçılar belli durumlarda anlaşma sağlayamaz yani kanıda olamazlar ve bu durumda anlaşmazlıklar çıkar. Peki “Miras paylaşımında anlaşmazlık olursa ne olur?” İşte detaylar!

Kişi sağlığında malını istediğine verebilir mi? Mirasçılık belgesi ile tapuda satış yapılır mı?

Miras kalan ya da kalacak olan mallara dair pek çok kişinin sorusu bulunmaktadır. O sorulardan en bilineni de mirasın devri ve satış işlemleridir. İşte detaylar!

Kardeşler arasında miras paylaşılmazsa ne olur? Evlat mirastan nasıl mahrum bırakılır?

Miras konusu ilk başta kulağa güzel gelse de aile içinde yaşanan bazı tatsız durumlarında habercisi olabilir. İşte miras konusunda anlaşılma sağlanamadığında olabilecekler!

Kocası ölen kadın mirastan ne kadar pay alır? Anne sağken miras paylaşımı nasıl olur?

Miras konusunda pek çok soru sorulmaktadır. Onlardan bazıları da “Kocası ölen kadın mirastan ne kadar pay alır? Anne sağken miras paylaşımı nasıl olur?” sorularıdır. İşte bu soruların yanıtları!

Miras bırakan kişi sağ iken mallarını paylaştırdığı anlaşılırsa diğer mirasçılar ne yapabilir?

Miras yolu ile belli bir miktarda meblağ ve gayrimenkuller kişilere kalabilir. Bu konuda vatandaşlar bazı noktaların aydınlatılmasını bekliyor. İşte detaylar!

Baba sağlığında malını istediğine verebilir mi? Tüm miras bir çocuğa bırakılır mı?

Mirasın sözlük anlamı, Ölen bir yakınından kalan mal mülk, para veya servet, tereke olarak belirtilmesidir. Peki bu miras işleri nasıl yürümektedir. İşte merak edilenler!

Bağışlanan bir evi mirasçılar geri alabilir mi?

Mirasbırakan gayrimenkul sahipleri sağlığında tapusunu bağış yolu ile bir başkasına devredebiliyor. Peki, bağışlanan bir evi mirasçılar geri alabilir mi?

sağlararası miras taksim sözleşmesi Haberi

sağlararası miras taksim sözleşmesi


Olumlu miras sözleşmesi!


Olumlu miras sözleşmesi yaşam boyu bakılmak şartıyla mirasbırakanın bir kimseyle yaptığı sözleşme olarak biliniyor. Bir örnekle açıklayacak olursak;


Bir damat kayınpederinden kendi üzerine bir evin tapusunu vermesini istiyor. Ancak kayınpederin aklında soru işaretleri kalıyor. Evi verdikten sonra beni sokağa atar mı yada bana bakmaz mı? diye. Bu gayet normal bir düşünce ve korku. Ancak böyle konular için Miras Hukuku'muzda düzenlenen bir hüküm bulunuyor. Buna göre olumlu miras sözleşmesinde kasıt:


I. Olumlu miras sözleşmesi 


Madde 527.- Mirasbırakan, miras sözleşmesiyle mirasını veya belirli malını sözleşme yaptığı kimseye ya da üçüncü bir kişiye bırakma yükümlülüğü altına girebilir. 

Mirasbırakan, malvarlığında eskisi gibi serbestçe tasarruf edebilir; ancak, miras sözleşmesindeki yükümlülüğü ile bağdaşmayan ölüme bağlı tasarruflarına veya bağışlamalarına itiraz edilebilir. 


şeklindedir. Tabi bu sözleşmenin de bir şekil şartı...