26 / 04 / 2024

sit alanı tescil

sit alanı tescil

Korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının, korunma alanlarının ve doğal sitler hariç olmak üzere sitlerin tespit ve tescili ile ilgili usul ve esaslar ilgili yönetmelik ile açıklanıyor. Peki, sit alanı tescil kararı nasıl verilir?

Sit alanı tescili nasıl yapılır?

Kültür varlıklarının yoğun olarak bulunduğu sosyal yaşama konu olmuş veya önemli tarihi hadiselerin cereyan ettiği yerler ve tespiti yapılmış tabiat özellikleri ile korunması gerekli olan sit alanı tescili nasıl yapılır?

Isparta Belceğiz Köyü'nde bazı yerler sit alanı ilan edildi!

Isparta ili, Şarkikaraağaç ilçesi, Belceğiz Köyü sınırları içerisinde yer alan alan bazı yerler sit alanı olarak tescil edildi.

Aksaray Pazartepe Höyük doğal sit alanı ilan edildi!

Aksaray İli, Merkez İlçesi, Karaören Köyü sınırları içerisinde kalan Pazartepe Höyük'ün 1. ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmesine karar verildi. 

Sarıkaya Mağarası Bölgesi Doğal Sit Alanı kesin korunacak hassas alan ilan edildi!

Sarıkaya Mağarası Bölgesi Doğal Sit Alanının koruma statüsünün yeniden değerlendirilmesi sonucunda, ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanların kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesine kararı verildi. 

Kartal Gölü Doğal Sit Alanı kesin korunacak hassas alan ilan edildi!

Muğla İli, Köyceğiz İlçesi sınırları içerisinde bulunan Kartal Gölü Doğal Sit Alanının koruma statüsünün değerlendirilmesi sonucunda, ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanların kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesine kararı verildi. 

Isparta, Antalya ve Burdur'da bazı yerler sit alanı ilan edildi!

 Isparta, Antalya ve Burdur illerinde yer alan bazı bölgeler, 1 ile 3. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edildi.

İzmir'de doğal sit alanı olarak tescil edilen yerler TBMM'de!

İzmir'in Bornova ve Selçuk ilçelerinde doğal sit alanı olarak tescil edilen yerler meclis gündemine taşındı. CHP'li Polat, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Konya Obruk Gölü Doğal Sit Alanı korunacak!

Konya İli Karatay İlçesi sınırları içerisinde bulunan Obruk Gölü Doğal Sit Alanı'nın kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesine karar verildi. Karar bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Şarlak Şelalesi Doğal Sit Alanı'na kesin koruma!

Osmaniye İli, Sumbas İlçesi sınırları içerisinde bulunan Şarlak Şelalesi Doğal Sit Alanı'nın kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesine karar verildi. Karar bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Şekerpınarı Doğal Sit Alanı'na kesin koruma!

Adana ili, Pozantı ilçesi sınırları içerisinde bulunan Şekerpınarı Doğal Sit Alanı'nın kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesine karar verildi. Karar bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Zeytintaşı Mağarası Doğal Sit Alanı kesin korunacak!

Antalya ili, Serik ilçesi sınırları içerisinde bulunan Zeytintaşı Mağarası Doğal Sit Alanı'nın kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesine karar verildi. Karar bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kamara Traverten Sırtı Doğal Sit Alanı'na koruma kararı!

Denizli ili Buldan ilçesi sınırları içerisinde bulunan Kamara Traverten Sırtı Doğal Sit Alanı'nın kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesine karar verildi. Karar bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Karatepe Aslantaş Doğal Sit Alanı'na kesin koruma kararı!

Osmaniye İli, Kadirli ve Düziçi ilçeleri sınırları içerisinde bulunan Karatepe Aslantaş Doğal Sit Alanı'nın kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesine karar verildi. Karar bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Özlüce Doğal Sit Alanı'na kesin koruma kararı!

Muğla ili, Menteşe ilçesi sınırları içerisinde bulunan Özlüce Doğal Sit Alanının kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesine karar verildi. Karar bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

sit alanı tescil Haberi

sit alanı tescil

Sit alanı tescil kararı nasıl verilir?

Korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının, korunma alanlarının ve doğal sitler hariç olmak üzere sitlerin tespit ve tescili ile ilgili usul ve esaslar ilgili yönetmelik ile açıklanıyor.


Taşınmaz kültür varlıkları; Tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan, o eseri meydana getiren toplumun toplumsal, kültürel, ekonomik, siyasal, bilimsel ya da estetik niteliklerinin belgesi olan yer üstünde, yer altında veya su altındaki korunması gerekli taşınmaz varlıkları olarak tanımlanıyor.


Sit alanları ise; Tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin ürünü olup, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan kent ve kent kalıntıları, kültür varlıklarının yoğun olarak bulunduğu sosyal yaşama konu olmuş veya önemli tarihi hadiselerin cereyan ettiği yerler ve tespiti yapılmış...