25 / 04 / 2024

sultanahmet cami civarı

sultanahmet cami civarı

22 Ağustos 1933 Akşam Gazetesi'nde yer alan haberde, yeni yapılan yüksek binaların Ayasofya ve Sultanahmet gibi tarihi abidelerin manzarasını kapattığını ve belediyenin bu duruma tedbir aldığı yazılmış.

Sultanahmet Camii'nde minare restorasyonu tamamlandı!

400 yıllık tarihi Sultanahmet Camii'nin minare restorasyonu tamamlandı. Minaresindeki ağırlıkları 400 ila 700 kilogram arasında değişen 532 taş sökülerek laboratuvar çalışmaları sonucunda yeniden örüldü. Sökülerek yeniden örülen cami havadan görüntülendi.

Filistin'de 45 cami ve 70'in üzerinde bina restore edildi!

Kudüs ve Civarındaki Osmanlı Mirasını Koruma ve Yaşatma Derneği (Mirasımız Derneği), Filistin'de 45 tarihi cami ile 70'in üzerinde binanın restorasyonunu tamamladı.

Sultanahmet Camii restorasyonunda sona gelindi!

Yabancı turistlerin “Mavi Cami/Blue Mosque” olarak adlandırdığı Sultanahmet Camii’nin, minaresindeki kayma sebebi ile 400 yıl sonra yapılan restorasyon çalışmasında son aşamaya gelindi. Restorasyonun önümüzdeki aylarda bitmesi hedefleniyor.

1937 yılında Bostancı Ali Cami yıktırılıyor!

1937 yılında Aksaray'da Langa civarında bulunan 16. yüzyıldan kalma tarihi Bostancı Ali Cami yol ortasına geldiğinden yıktırılmaktaymış. Mimar Davud'un üç eserinden biri olan Bostancı Ali Cami yıktırılıyormuş.

1981 yılında Sultanahmet ile sahil arası kamulaştırılacakmış!

1981 yılında İstanbul'da Sultanahmet Cami ile sahil surları arasındaki alan, Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırılacakmış. Kamulaştırılarak turizme açılan saha da İstanbul'un en büyük turistik alışveriş merkezi kurulacakmış.

1964 yılında Tophane'de kurulmuş olan gecekondular yıktırılıyormuş!

1964 yılında, Tophane sırtlarındaki gecekonduların kaldırılması konusunda Belediye Encümeni'nce verilen kararın uygulanmasına başlanmış. Ayrıca, Tophane Karabaş Cami civarındaki eski elbise satıcılarına ait barakalar da kaldırılacakmış.

Sultanahmet Camisi’nde restorasyon başladı!

İstanbul’da bulunan tarihi Sultanahmet Cami minaresi restorasyona alındı. Caminin batı köşesindeki minaresinde birinci ve ikinci şerefesi arasında kalan taşlarda açılma ve kayma bulunması üzerine restore edilmesine karar verildi.

Depo olarak kullanılan Ayasofya Hamamı 1941 yılında halka açılacakmış!

İstanbul'da Ayasofya Cami ile Sultanahmet Cami arasında yer alan Ayasofya Hamamı, belediye ait depo olarak kullanılmaktaymış. 1941 yılında Ayasofya Hamamı restore edilerek tekrardan halka açılacakmış.

1939 yılında Vakıflar Müdürlüğü Süleymaniye Cami'nin etrafında ki binaları istimlak edecekmiş!

1939 yılında Süleymaniye Cami civarında ki dökmeciler o zamanın sanayi bölgesi olan Haliç'e kaldırılmasına karar verilmiş. Vakıflar Müdürlüğü'de Süleymaniye Cami etrafında ki binaları istimlak edecekmiş.

1934 yılında Ayasofya tamir edilecekmiş!

1934 yılında Ayasofya Cami'nde büyük bir restore çalışması yapılacakmış. Ayasofya Cami'ni restore bittikten sonra müzeye çevirme düşüncesi varmış. Ayrıca Sultanahmet Cami'ni umumi kütüphane yapmayı düşünmüşler.

1934 yılında Sultanahmet'de yer alan Üçler Cami'nin arsası 2 bin 691 liraya satılıkmış!

1934 yılında Sultanahmet Meydanı'nda Üçler cami isminde bir cami varmış. Bu cami yıkılarak arsası 2 bin 691 lliraya satılacakmış. Eyüp'te yer alan 417 metrekarelik bir arsa ise 222 liradan satılıkmış.

1932 yılında Sultanahmet ve Ayasofya arasına park yapılacakmış!

29 Mart 1932 tarihli Akşam Gazetesi'nde yer alan habere göre Ayasofya ve Sultanahmet Cami arasında ki meydana ağaç dikilecekmiş, daha sonra alınan karar ile buraya park yapılması kararı alınmış.

Başbakan Erdoğan Opera Meydanı cami inşaatında incelemede bulundu!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Opera Meydanı civarında yapımı devam bir cami inşatında incelemede bulundu. Tayyip Erdoğan, inceleme sonrasında cami inşaatında çalışan işçilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

sultanahmet cami civarı Haberi

sultanahmet cami civarı

Bazı semtlerde binaların irtifaı tahdit edildi.


Son zamanlarda Sultanahmet, Ayasofya cihetlerinde ve diğer bazı mahallerde yapılan yüksek binalar büyük camilerle tarihi abideleri kapatarak şehrin güzelliğini bozmaktadır.

Belediye bu ciheti nazarı dikkate alarak, yeni yapılar kanunu inşaatın irtifaını tahdit etmek hakkını verdiği için Çatlakkapı'dan Sarayburnu'na kadar çekilecek mevhum bir hattın deniz tarafında kalacak kısmında inşa edilecek binaların 9 metreden fazla yükseklikte olamamasına karar verilmiştir.

Belediye bu suretle şehrin müstakbel planı yaılıncaya kadar bu sahillerin güzelliğini muhafaza etmek fikrindedir.


Akşam Gazetesi 22 Ağustos 1933



Abdullah Kutalmış...