25 / 04 / 2024

tarihi bostanlar

tarihi bostanlar

Kentsel tarım, sürdürülebilir kentsel gelişmenin sağlanması açısından önemli bir araç. Kentlerimizi kurarken tarım arazilerimizi korumanın yanında kent içi tarım alanları oluşturmayı ihmal etmemeli, tarihi bostanlarımızı rant uğruna AVM’ye çevirmemeliyiz

1981 yılında İstanbul'un ünlü bostanlarında mantar gibi apartman bitiyormuş!

1981 yılında İstanbul'un ünlü bostanlarında mantar gibi apartman bitiyormuş. 1883 yılında çizilmiş bir haritada İstanbul'da 102 parça bostan varmış ve bu bostanlar birer birer yok olmuş.

Yedikule Bostanları'na konut mu yapılacak?

Tanrıkulu, Yedikule Bostanları'na yapılacak yenileme çalışmasıyla ilgili iddialar ve tarihi surların akıbeti TBMM'de konu oldu..

Kentler kurulurken tarım arazileri korunmalı!

Kentsel tarım, sürdürülebilir kentsel gelişmenin sağlanması açısından önemli bir araç. Kentlerimizi kurarken tarım arazilerimizi korumanın yanında kent içi tarım alanları oluşturmayı ihmal etmemeli, tarihi bostanlarımızı rant uğruna AVM’ye çevirmemeliyiz

Yedikule Bostanları yıkılacak mı?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), tarihi 1500 yıl önceye kadar uzanan ve dünyada kentsel tarımın ilk örneklerinden olan Yedikule Bostanlarına iş makineleriyle girerek yarın yıkım yapacağını açıkladı.

Tarihi Yarımada'nın imar planına yapılan itiraz kabul edildi mi?

İstanbul'da tarihi yarımada ve sahilyolunu değiştirecek olan imar planını iptal eden karara yapılan itiraz kabul edildi. İmar planı Yedikule Bostanları ve Kumkapı'ya kadar pek çok alanın daha fazla imara açıılmasına izin veriyordu.

1937 yılında İstanbul bostanları şehir dışına çıkarılacak!

1937 yılında İstanbul Belediyesi, tifo vakalarının artması üzerine şehirde temizlik mücadelesine başlayacakmış. Şehirdeki bostanların kanalizasyon sularıyla sulanması bu tarihi bostanların şehir dışına çıkarılmasını gündeme getirmiş.

Tarihi Yarımadayı imara açan uygulama planına iptal!

İstanbul 2. İdare Mahkemesi, tarihi yarımadayı imara açan plandaki 37 maddeyi iptal etti. Böylece Yedikule Bostanları'ndan Kumkapı'ya kadar pek çok alanda yapılaşmanın önüne geçilmiş oldu.

Tarihi Yedikule bostanları imar planı yeniden görüşüldü!

İmar planları gölgesindeki Yedikule Bostanları, bir süre daha varlığını sürdürecek. Yedikule surlarının dibinde bulunan bostanlık alanı ile ilgili imar planını Belediye Meclisi bir kez daha görüştü.

Tarihi Yedikule bostanları planı reddedildi!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın onaylamayıp, tekrar daha görüşülmek üzere veto ettiği, Yedikule’deki tarihi bostanlık alana imar yolunu açan planlar, İBB Meclisi tarafından reddedildi.

Yedikule Bostanları imara açılıyor!

Hürriyet'ten Fatma Aksu'nun haberine göre; İstanbul'daki tarihi surların dibinde yer alan Yedikule Bostanları'nın dönüşümü için Koruma Kurulu kararı doğrultusunda İBB Meclisi'nce Uygulama İmar Planf na işlendi.

Yedikule'deki tarihi bostanlar için 3 plan ortaya çıktı!

Yedikule'deki tarihi bostanlarda uygulama planında boş bırakılan 4 dönümlük arazi, Fatih Belediyesi'nin dağıttığı planlarda 'park' olarak işaretlendi. Ancak aynı alanlar, avan projede imara açık gözüküyor.

Gayrimenkul edinme tarihi nedir

Hürriyet Gazetesi yazarı Şükrü Kızılot bu hafta köşesinde 'gayrimenkulün edinme tarihi hangi tarihtir' başlıklı yazısını kaleme aldı...

2. tüp tünel hattında tarihi miras önlemi alınıyor!

Boğaz Karayolu Geçiş Projesi güzergâhı, tarihi kalıntı ihtimaline karşı jeo radarlarla tarandı. 50 metre derinliğe ulaşan radyo dalgaları Yenikapı'da duvar kalıntısı tespit etti

Çiçek Pasajı'nda ısıtıcılar tarihi dokuya uymadığı için söküldü!

Kentin en gözde mekanlarından Çiçek Pasajı'na, dün öğlen zabıta tarafından baskın düzenlendi.  Pasajdaki tenteler ve ısıtıcılar, tarihi dokuya uymadığı gerekçesiyle turistlerin gözleri önünde söküldü....  

tarihi bostanlar Haberi

tarihi bostanlar

Kent denildiğinde birçoğumuzun aklına komşuluk ilişkilerinin bittiği beton yığınları, insan ve araç yoğunluğu ile koşuşturma ve kargaşa geliyor. Tarım konusu pek de kent ile bağdaştırabildiğimiz bir konu değil. Bizim bildiğimiz kent ve tarım birlikteliği daha ziyade rant odaklı şekillenen kentsel arazilerin tarım arazileri üzerinde oluşturduğu baskı ve oluşan beton yığınları. Doğrusu böyle mi olmalı?


Ülkemizde 2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı yasa ile büyükşehirlerimizin sayısı 30’a yükseldi. Belediye sınırı il sınırına genişletildi. Yaklaşık 39 bin köyün yarısı mahalle statüsü kazandı, köy kavramı bitti. İstanbul’da deprem toplanma alanlarının bile imara açıldığı dikkate alındığında tarım arazilerimizin daha hızlı bir şekilde betonlaşacağı tehlikesi ile karşı karşıyayız. Oysa nüfusumuz artıyor ve besleyebilmek için tarım arazilerimizi korumamız şart.


Kentsel tarım yaygınlaşıyor

Kırsal alanda yaşayanlar azalırken kentli nüfusu hızlı...