25 / 04 / 2024

tuik hane halkı araştırması

tuik hane halkı araştırması

Dünya Gazetesi köşe yazarı olan Alaattin Aktaş, bugünkü yazısında Türkiye İstatistik Kurumu'nun hanehalkı bütçe araştırmasını değerlendirdi. Aktaş, en yoksul yüzde 10'luk grubun en fazla konut ve kiraya harcama yaptığını ifade etti.

Hane geliri 100 bin TL olanlar bile artık takasla yeni otomobil alabiliyor!

Gazeteci Emre Özpeynirci, hane halkı geliri ile otomobil fiyatlarını karşılaştırarak bir açıklamada bulundu. Peki vatandaşlar sıfır otomobil alabilecek durumda mı? İşte o açıklama ve gelen yorumlar...

TÜİK açıkladı! Türkiye'de yalnız yaşayanların sayısı 10 yılda arttı! 

Türkiye'de yalnız başına yaşayanların sayısının 2021 yılına göre artış gösterdiği açıklandı. TÜİK tarafından yapılan açıklamada tek kişilik hane halkı sayısı 2023'te yaklaşık 5,2 milyon olarak gerçekleşti. 

Son 1 yılda hane halkının büyük kesiminin refahı arttı mı, azaldı mı? Vatandaş bakın ne dedi!

Ekonomist ve eski bankacı Nejat Özonay, X sosyal medya hesabından yaptığ paylaşımda bir hanenin en önemli temel harcamalarının kira, elektrik ve doğalgaz olduğunu açıklayarak şu soruyu sordu. Son 1 yılda hane halkının büyük kesiminin refahı arttı mı, azaldı mı? Vatandaş bakın ne dedi!

Amerikalıların serveti 3. çeyrekte azaldı!

ABD Merkez Bankası (Fed), temmuz-eylül dönemine ait merakla beklenen "ABD'nin Finansal Hesapları" raporunu yayımladı. Söz konusu rapora göre ülkede hane halkının net serveti bu yılın üçüncü çeyreğinde yaklaşık 151 trilyon dolar şeklinde kaydedildi.

Amerikalıların serveti 2023'ün 2. çeyreğinde rekor seviyeye ulaştı!

ABD'de hane halkının net serveti, 2023 yılının 2. çeyreğinde yükselen borsa ve emlak fiyatlarının da etkisiyle 154,3 trilyon dolarla tüm zamanların en yüksek seviyelerine yükseldi.

İngiltere’de evsiz sayısı son 25 yılın rekorunu kırdı!

İngiltere’de açıklanan son resmi verilere evsiz sayısı son 25 yılın en yüksek seviyesini görerek rekor kırdı. Bu kapsamda, bu yıl 105 bin hane halkı ve 131 binden fazla çocuk otellerde ya da pansiyonlarda konaklıyor.

TÜİK açıkladı! Yerli turist ulaşıma 22,3 milyar lira harcadı!

Türkiye İstatistik Kurumu, ocak-mart dönemine dair "Hane Halkı Yurt İçi Turizm Araştırması" sonuçlarını duyurdu. Söz konusu verilere göre, seyahat harcamaları yüzde 82,8 yükselerek 22 milyar 271 milyon TL'yi aştı.

Konut satın alınabilirlik endeksi 65,2'den 46’ya geriledi! 

Gayrimenkul değerlemede dijital teknolojilerin gelişmiş olanaklarını kullanan Endeksa, konut fiyatları, hane halkı geliri, kredi faiz oranları ve kredi taksit tutarlarını göz önüne alarak hazırladığı ve merakla beklenen Türkiye geneli için konut satın alınabilirlik endeksini yayınladı. 

Hane halkı bütçesinde en fazla pay gıda harcamasına ayrıldı: Tüketim harcamalarında gıda payı yükseldi! 

Hanehalklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde gıda harcamalarının payının arttığı belirlendi. İşte TÜİK tarafından açıklanan o rakamlar...

Amerikalıların serveti 2023'ün ilk çeyreğinde 148,8 trilyon dolara ulaştı!

Açıklanan resmi rakamlara göre, ABD'de hane halkının net serveti, bu senenin ilk çeyreğinde yüzde 2 arttı ve 148,8 trilyon dolara yükseldi.

Türkiye'de hane halkı büyüklüğü 2022'de 3,17 kişiye düştü!

TÜİK İstatistiklerle Aile 2022 yılı sonuçlarını değerlendiren Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, Türkiye'de hane halkı büyüklüğünün 2022'de 3,17 kişiye düştüğünü söyledi.

Müjde...Müjde...Müjde...Hemen e-Devlet`e girin tık diye 3 bin 295 TL parayı alın!

Çocuk yetiştiren dar gelirli hanelere maddi destek! PTT ve bankalardan gelen parayla hane halkı rahat bir nefes aldı. Geçici veya kalıcı faydalar için odak noktası, çocuklu aileleri desteklemektir. Yoksullar ve çocuklu ailelere 3 bin 708 liraya kadar maddi yardım yapılıyor.

Müjde...Müjde...Müjde...Hemen e-Devlet`e girin tık diye 3.708 TL parayı alın!

Çocuk yetiştiren dar gelirli hanelere maddi destek!  PTT ve bankalardan aldıkları paralarla hane halkı rahat bir nefes alıyor. Geçici veya kalıcı yardımlar arasında, çocuklu ailelere yönelik yardımlara odaklanılmaktadır. Yoksul ve çocuklu ailelere 3 bin 708 liraya kadar maddi yardım yapılacak. 

tuik hane halkı araştırması Haberi

tuik hane halkı araştırması

Ne gelir dağılımında bir arpa boyu yol gidebiliyoruz, ne hanelerin harcamalardan aldıkları pay konusunda. Her yıl neredeyse aynı tablo çıkıyor karşımıza. Yoksul, yoksul kalmaya devam ediyor, hanelerin en zengin kısmı ise harcamalardan çok büyük pay almayı sürdürüyor.


Türkiye İstatistik Kurumu'nun hanehalkı bütçe araştırmasının 2016 yılı sonuçları geçen hafta açıklandı. Açıklama, yüzde 20'lik gelir gruplarına göreydi. Biz, bu araştırmanın yüzde 10'luk gelir gruplarına göre olan sonuçlarını aktarmak istiyoruz. Bu verilerin kaynağı da tabii ki TÜİK...


2016 yılı verilerine ilişkin olarak genel anlamda söyleyeceğimiz şu: 2015 tablosuna göre neredeyse hiç değişiklik olmamış.


En yoksul yüzde 10'luk grup, harcamasının yaklaşık üçte ikisini gıda ve alkolsüz içecekler ile konut ve kira için yapıyor. Bu iki harcama grubunun payı, gelir arttıkça azalıyor. En yoksul yüzde 10'luk grup...