25 / 04 / 2024

unesco diyarbakır

unesco diyarbakır

Almanya'nın Bonn kentinde düzenlenen UNESCO 39'uncu Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda, Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçelerinin 'Dünya Kültür Mirası' olarak tescillendi. 28 Haziran günü başlayan UNESCO 39'uncu Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda 38 do

Diyarbakır surlarının çevresindeki kaçak yapılar ortadan kaldırılıyor!

Diyarbakır'da UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Diyarbakır surlarının bulunduğu alanda kaçak binaların yıkılması için başlatılan çalışmalarda 5. etaba gelindi.

Diyarbakır surlarının etrafındaki kaçak yapılar yıkılıyor! 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki tarihi surlara yapışık kaçak yapıların yıkımı için kamulaştırma çalışmalarına devam ediyor.

Diyarbakır’ın yoksul mahallesi Ben U Sen’de yıkım!

Diyarbakır’da UNESCO listesinde yer alan surların diplerinde yer alan evler yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. 40 ile 100 bin TL arasında fiyat biçilen Ben U Sen Mahallesi’nde yaşayanlar yetkililere seslerini duyurmak istiyor.

Diyarbakır Surlarının çevresindeki kaçak yapılar yıkılıyor!

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Diyarbakır Surlarının çevresindeki kaçak yapılar yıkılıyor.

Diyarbakır Surları'nın restorasyon ihalesi tamam!

Diyarbakır'da UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan tarihi surlarda restorasyon ve temizlik çalışmaları hızla sürüyor. Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, "6 burcun restorasyonunu kapsayan bir restorasyon ihalesi yaptık'' dedi.

Diyarbakır Millet Bahçesi inşaatı nedeniyle sur duvarı çöktü!

UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan Diyarbakır’ın tarihi surları, millet bahçesi inşaatı sebebiyle çöktü.

Diyarbakır Suriçi Koruma Paneli bugün!

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültürel Miras ve Turizm Daire Başkanlığı, Alan Yönetimi Başkanlığı, UNESCO ve Mimarlar Odası, Suriçi’ne ilişkin 18 Haziran’da “Diyarbakır Suriçi Koruma Paneli” düzenleyecek.

Diyarbakır Dakyanus Antik Kenti'ne inşaat izni verildi!

UNESCO’nun, Dünya Kültür Mirası listesine dahil ettiği Diyarbakır’da, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 1. derece arkeolojik sit alanındaki Dakyanus Antik Kenti’ne inşaat yapılmasına izin verdi.

Diyarbakır Sur'daki tarihi yapılar zarar mı gördü?

UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilen Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin yer aldığı Sur ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarınca gerçekleştirilen eylemler tarihi yapılara da zarar verdi.

Diyarbakır Surları yeniden ışıklandırılacak!

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan surları görünür kılmak amacıyla ışıklandırma çalışmalarına başladı.

Diyarbakır'da kentsel dönüşüm yavaş ilerliyor!

Diyarbakır surları ve hevsel bahçelerinin UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girmesinin ardından, gözler Sur İlçesi'ndeki kentsel dönüşüm çalışmalarına çevrildi. Yerel halk ise kentsel dönüşüm çalışmalarının çok yavaş ilerlediğini söyledi.

Ahmet Sayar: Diyarbakır'ın turizm geliri artacak!

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne giren Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri ile ilgili değerlendirmelerde bulunan DTSO Başkanı Ahmet Sayar, verilen karardan sonra turizm gelirini de aratacağına dikkat çekti.

Diyarbakır'da kentsel dönüşüm çalışmaları hızlanacak!

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçelerinin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilmesine ilişkin "Diyarbakır, tarihi değerleri ve turizm potansiyeliyle anılan bir şehir olacak" dedi.

unesco diyarbakır Haberi

unesco diyarbakır

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, karar sonrası Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Beklediğimiz müjdeli haberi aldık. “Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri” UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedilmesine karar verildi. Haber Almanya’da Dünya Miras Komitesi 39. Dönem Toplantısı’ndan az önce geldi. Böylece Türkiye’nin listedeki varlık sayısı 14’e yükseldi. Diyarbakır Surları dünyanın en eski yapılarından. Hevsel Bahçeleri de Dicle’nin kıyısında kurulan verimli, bereketli topraklar. Aynı toplantıda Efes dosyamız da görüşülecek. Yüzleri güldürmek için şimdi sıra Efes’te. Adaylık süreci boyunca emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.


Almanya'nın Bonn kentinde 28 Haziran günü başlayan UNESCO 39'uncu Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda, dünyanan çeşitli ülklerinden 'Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmek için başvuran 38 dosya görüşüldü.


 Diyarbakır'da tarihi Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri ile başvuruda...