26 / 04 / 2024

yalovadaki depremzedelerin aihm kararı

yalovadaki depremzedelerin aihm kararı

Hayati Çelebi ile birlikte 19 kişinin 2005 yılında yaptığı ortak başvuruyu karara bağlayan AİHM, "Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin adil yargılanma hakkının garanti altına alınmasını öngören 6. maddesini ihlal ettiğine" hükmetti.

The Guardian, 6 Şubat'ı manşetine taşıdı: Depremzedelerin parası yeni evlere yetecek mi?

İngiliz The Guardian gazetesi, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlere manşetinde yer verdi. Gazete, özellikle Hatay'da yeni yapılan konutların fiyatlarının yüksek olmasının halk arasında endişeye neden olduğunu belirtti. 

Depremzedeler ev beklerken konutlar açık artırma ile satılmış!

6 Şubat'ın yıl dönümünde aradan bir yıl geçmesine rağmen başta barınma olmak üzere bölgede temel sorunlar hala daha sürüyor. Depremzedelerin çadır ve konteynerlarda kaldığı Osmaniye'de TOKİ'nin yaptırdığı evleri açık artırmada sattığı ve bazı kişilerin 3-4 ev aldığı kaydedildi.

Kiraya çıkan depremzedelerin kira yardımı sorunu: Tam olarak alınamıyor!

6 Şubat merkezli meydana gelen depremlerin ardından evleri hasar gören vatandaşlara kira yardımı yapılmaya başlandı. Ancak kira yardımlarının tam olarak alınamadığı gündeme geldi. İşte o açıklamalar...

Depremzedelerin kira yardımı resmen uzatılacak! Son dakika gelişmesi!

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen söz konusu 7'den büyük iki depremden etkilenen 11 ildeki afetzedeler, kira yardımının uzatılıp uzatılmayacağını merak ediyordu. Yeni bir gelişme yaşandı. İşte ayrıntılar...

AK Partili Hamza Dağ'dan depremzedelerin oturduğu evleri satışa çıkaran İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne tepki!

30 Ekim 2020 tarihinde İzmir'de meydana gelen depremin ardından Uzundere Konutları'na yerleştirilen depremzedelerin yaşadığı evleri satışa çıkaran İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne AK Partili Hamza Dağ'dan da tepki geldi...

Malatyalılara TOKİ müjdesi: Deprem konutlarının bir kısmı bu ay sonunda teslim edilecek!

AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, deprem konutları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Depremzedelerin konutlarının son durumlarını aktaran Ölmeztoprak, teslim tarihlerini de tek tek verdi. 

Adanalılara müjde! 1000 deprem konutu ocakta teslim edilecek!

Adana'da, depremzedelerin yerleştirilmesi için Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından inşatına başlanan ilk 1000 konutun ocak ayında teslim edilmesi planlanıyor.

Depremzedeler konteyner kentlerde kış şartlarıyla mücadele ediyor!

6 Şubat deprem felaketinin üzerinden 9 ay geçti. Bir senede kalıcı konutlara geçiş sözünün verildiği bölgede ise hâlâ enkaz kaldırma ve yıkım çalışmaları sürerken, konteyner kentlerde yaşayan depremzedelerin kış şartlarıyla mücadelesi başladı.

AİHM'den depremde yıkılan Bayram Otel davası kararında şok detay!

9 Kasım 2011'de Van depreminde yıkılan Bayram Otel’de hayatını kaybeden 24 kişinin ailesinin AİHM'ye başvurusu sonucu açıklandı. 

Gaziantep'te Yerinde Dönüşüm Projesi kapsamında konutlar yükseliyor! 

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin etkilediği Gaziantep'te, Yerinde Dönüşüm Projesi'nden yararlanan depremzedelerin inşa ettirdiği konutlar hızla yükseliyor. İşte detaylar..

Kahramanmaraş’ta konut sevinci! 2 bin 94 TOKİ konutunda sona gelindi!

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta 7,6 şiddetindeki ikinci depremin merkez üssü olan Elbistan ile komşu ilçesi Afşin’de depremzedelerin dört gözle beklediği deprem konutlarının teslimatı için geri sayım başladı. TOKİ tarafından yapımı süren 2 bin 94 deprem konutunda sona gelindi.

Depremzedelerin asgari ücreti 13 bin 500 TL mi olacak? Çalışanlar dikkat! 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim öncesi sözlerin yerine getirileceğine ilişkin açıklaması asgari ücret ile ilgili beklentileri katladı. Peki depremzedelerin asgari ücreti 13 bin 500 TL mi olacak? 

Deprem bölgesindeki 11 şehirde borç yapılandırma Ekim'de başlıyor! 

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırması kapsamında başvuru süreci tüm hızıyla devam ediyor. Depremzedelerin de mağduriyet yaşamaması için farklı bir takvim uygulanıyor. İşte ayrıntılar...

yalovadaki depremzedelerin aihm kararı Haberi

yalovadaki depremzedelerin aihm kararı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 17 Ağustos 1999 depreminde Yalova’da evleri yıkılan mağdurların yaptığı şikayeti haklı buldu. 


Hayati Çelebi ile birlikte 19 kişinin 2005 yılında yaptığı ortak başvuruyu karara bağlayan AİHM, "Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin adil yargılanma hakkının garanti altına alınmasını öngören 6. maddesini ihlal ettiğine" hükmetti. 


Türkiye karar gereği, başvuru sahiplerine yaklaşık 90 bin avro maddi tazminat ödeyecek. 

Başvuru sahipleri, deprem sonrası 2000 yılında Türkiye’de açtıkları davada, "yıkılan evlerin inşaatında kalitesiz malzeme kullanıldığı ve yine inşaatın depreme karşı dayanıklılık standartlarına aykırı olduğu" gerekçesiyle inşaat şirketi aleyhine dava açmıştı. 


Yalova Mahkemesi, 2001 yılında aldığı kararda, "konutların inşaatlarının 1975 yılında tamamlandığı ve 10 yıllık zaman aşımının geçtiği" gerekçesiyle başvuruyu reddetmişti. Başvuru sahiplerinin daha sonra Yargıtay’a yaptığı başvuru da reddedilmişti. 


Yargıtay’ın başka bir dairesinin ise...