26 / 04 / 2024

Yapı malikinin sorumluluğu

Yapı malikinin sorumluluğu

Bir binanın veya diğer yapı eserlerinin maliki, "malik" olması nedeni ile hukuki olarak hangi sorumluluklara sahip oluyor? İşte Türk Borçlar Kanunu kapsamında yer alan yapı malikinin sorumluluğuna ilişkin hükümler...

Bakan Özhaseki'den kentsel dönüşüm açıklaması: Ülkemizin yapı stokunun çoğu riskli! 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki,  "Yüzyılın Dönüşümü İstanbul" programında konuştu ve "Ülkemizin yapı stokunun çoğu riskli" diyerek kentsel dönüşüm ile ilgili açıklamalarda bulundu. İşte Özhaseki'nin o açıklamaları...

Cumhurbaşkanı yardımcısı açıkladı! 131 şüphelinin depremde yıkılan binalarla ilgili sorumluluğu tespit edildi!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "131 şüphelinin depremde yıkılan binalarla ilgili sorumluluğu tespit edilmiş, bunlardan 1'i tutuklanmış, 113'ü hakkında gözaltı talimatı verilmiştir." şeklinde konuştu.

TOKİ Ardahan kura çekimi ne zaman yapılacak? TOKİ Ardahan evleri hangi ilçelerde yapılacak?

TOKİ Ardahan kura çekimi ne zaman yapılacak? TOKİ Ardahan evleri hangi ilçelerde yapılacak? soruları şu sıralarda çok sık sorulmaktadır. İşte TOK kura çekimine dair merak edilenler!

TOKİ Şırnak kura çekimi ne zaman yapılacak? TOKİ Şırnak evleri hangi ilçelerde yapılacak?

TOKİ Şırnak kura çekimi ne zaman yapılacak? TOKİ Şırnak evleri hangi ilçelerde yapılacak? soruları şu sıralarda çok sık sorulmaktadır. İşte TOK kura çekimine dair merak edilenler!

9 bin kişinin yaşadığı Sur Yapı Antalya'da teslimler tam gaz devam ediyor!

Sur Yapı, Antalya'da şu ana kadar 2 bin 500 daire sahibiyle buluştu, 9 bin kişi şu anda mega projede yaşıyor ve teslimatlar devam ediyor. İşte ayrıntılar...

Herkes doları biliyor ama o para biriminin değeri dudak uçuklattı! Yatırımcılar koşun olay var

Ülkemizde daha çok dolar ve euro bazlı yatırım yapılırken, şu anda TL karşısında 17,4624 TL'den işlem gören İsviçre Frangının değeri dudak uçuklattı.

Emekli bayram ikramiyesinden olmayın! Bu hataya dikkat, çok önemli uyarı yapıldı! İkramiyeniz uçabilir

Bayram öncesinde dolandırıcılar da emeklilerin bayram ikramiyelerine göz dikti. Emeklilikler, "Cep telefonlarınıza gelen yabancı mesajlara tıklamayın" uyarısı yapıldı.

Gayrimenkul sahibi hangi giderlerden sorumludur?

Bina malikinin kusursuz sorumluluğu neleri kapsar? Bakım ve onarımdan gayrimenkul sahibi sorumlu mudur? İşte ayrıntılar...

Sıfır ev gizli ayıplı çıkarsa ne yapılabilir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda inşaatı tamamlanan binada ev aldığını belirten okuyucu, eve taşındığını ama evde bazı aksaklıklar olduğunu belirtti. Okuyucu, bu durumda müteahhidin sorumluluğu olup olmadığını sordu.

Yapı denetim firmaları ve müteahhitler için sıkı takip!

Olası bir deprem karşısında yapı denetimlerinin ve müteahhitlerin mesleki sorumluluğu ile ilgili mevzuatların yeterli olup olmadığının incelenmesi amacıyla meclis araştırması açılmasına ilişkin önerge verildi...

Yapı denetimlerinin ve müteahhitlerin incelenmesi için önerge verildi!

Olası bir deprem karşısında yapı denetimlerinin ve müteahhitlerin mesleki sorumluluğu ile ilgili mevzuatların yeterli olup olmadığının incelenmesi için meclise önerge verildi.

Proje bilgi bankası Yapıradarcom, müteahhitler ile tedarikçileri buluşturuyor!

Doğan Selçuk, Emlakkulisi.com okurları için Yapıradar. com Genel Müdürü Devrim Ünal Saygın ile Yapıradar. com'u masaya yatırdı.

Otoparkın taahhüt edilenden az olması ve müteahhitin sorumluluğu!

Avukat Taha Hüseyin Çebi, Emlakkulisi.com okurları için "Ayıplı ifa olarak otoparkın taahhüt edilenden az olması ve müteahhitin sorumluluğu" başlıklı yazısını kaleme aldı. İşte o yazı...

Yapı malikinin sorumluluğu Haberi

Yapı malikinin sorumluluğu

Yapı malikinin sorumluluğu!

Bir bina veya diğer yapıların maliki, "malik" olması nedeni ile bazı hukuki sorumlulukları üstlenmiş oluyor. Söz konusu sorumluluklar Türk Borçlar Kanunu madde 69 'da belirtiliyor.


Kanuna göre, bina ve yağım malikinin sorumluluğu dahilinde, yapı bakımındaki eksikliklerden doğan zararı gidermek yer alıyor.


Yapı malikinin sorumluluğu

a. Giderim yükümlülüğü

MADDE 69- Bir binanın veya diğer yapı eserlerinin maliki, bunların yapımındaki bozukluklardan veya bakımındaki eksikliklerden doğan zararı gidermekle yükümlüdür.

İntifa ve oturma hakkı sahipleri de, binanın bakımındaki eksikliklerden doğan zararlardan, malikle birlikte müteselsilen sorumludurlar.


Sorumluların, bu sebeplerle kendilerine karşı sorumlu olan diğer kişilere rücu hakkı saklıdır. 


b. Zarar tehlikesini önleme

MADDE 70- Bir başkasına ait bina veya diğer yapı eserlerinden zarar görme tehlikesiyle karşılaşan kişi, bu tehlikenin giderilmesi için gerekli önlemlerin alınmasını hak sahiplerinden isteyebilir.


Kişilerin ve malların korunması...