26 / 04 / 2024

Yeni İmar Yasası

Yeni İmar Yasası

1.1.2017 tarihinden sonra çıkacak olan İmar Yasası'na göre müteahhitler bodrum ve çekme kat yapamayacak. Buradan elde edilecek gelir kalemi sıfırlanacak. Sonuç olarak binada daire başı fiyat artacak.

Tahir Tellioğlu: Yeni imar yasasına ihtiyaç var!

İMKON ve TİMFED Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde en köklü olan projelerden biri olan Kentsel Dönüşüm uygulamasında hala sıkıntılar yaşandığını söyledi..

Başbakan Davutoğlu: Rant vergisinde yeni bir yükümlülük olmayacak!

Üzerinde çalışılan İmar Yasası çerçevesinde yapılacak düzenlemeler Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, sahip olunan arazi, arsa veya evin değer kazanması durumunda alınmasının söz konusu olmadığını söyledi.

Başbakan Davutoğlu kamuda şeffaflık paketini açıkladı!

Davutoğlu'nun açıkladığı pakette imar değişikliği, mal bildirimi ve yolsuzlukla mücadele gibi konularda köklü yenilikler var. Başbakan'ın anlattığı pakete göre imar değişikliğinde oluşan değer artışının % 50'sini devlet alacak.

1/25.000 ölçekli çevre düzeni planı yapılmayacak mı?

1/25.000 ölçekli çevre düzeni planı, konut, sanayi, ulaşım gibi yerleşme ve arazi kullanılması kararlarını belirleyen planlar arasında yer alıyor. Peki artık 1/25.000 ölçekli çevre düzeni planı yapılmayacak mı?

Yeni düzenleme ile sosyal alanlar özelleşecek mi?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen yeni İmar Kanunu çalışmaları devam ediyor. Yapılan çalışmalar neticesinde sosyal alanlara yeni düzenlemeler getiriliyor. Peki, yeni düzenleme ile sosyal alanlar özelleşecek mi?

İmar torbasıyla ÇED'e yeni ayar!

İmar torbasıyla ÇED'e yeni ayar geliyor. ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı'nca yeni dönemde yasalaştırılmak üzere hazırlanan torba tasarıyla, Çevresel Etki Değerlendirmesi'ne (ÇED) yeni ayar getiriliyor.

1 Haziran'da imarda neler değişecek?

İmar yönetmeliğinde yapılan son değişiklikler arsa sahibini ve inşaat müteahhitlerini yakından ilgilendiriyor. Peki, 1 Haziran'da imarda neler değişecek? İmar yönetmeliği esasları nelerdir? İşte yeni imar yönetmeliği hükümleri..

2013 gayrimenkul turu!

2013 yılında inşaat sektörünün kuralları sil baştan yazıldı. KDV düzenlemesi, imar yasası, yeni tüketici yasası derken birçok köklü değişimin tohumları ekildi. İşte 2013’te gayrimenkul sektörüne damga vuran o gelişmeler…

Erdoğan Bayraktar: İmar kanunlarımız ihtiyaçlara cevap vermiyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yeni bir imar kanunu ile Türkiye’de düzenli yapılaşma sağlanabileceğini söyledi. Bayraktar, “Bizim imar kanunlarımız fena değil ama Türkiye’nin bugünkü ihtiyaçlarına cevap veremiyor" dedi...

Yeni İmar Yasası'nda ruhsat alımı kolaylaşıyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar Yeni İmar Yasası'nda ruhsat alımını kolaylaştıracaklarını söyledi

İmar yasası mağdurlarından son dakika açıklaması: Sözler tutulmadı! 

İmar Yasasına Takılanlar Derneği (İYT Derneği) üyeleri, yasanın yanlış uygulanması sebebiyle mağdur olduklarını sık sık dile getiriyor. Mağdurlardan bir son dakika açıklaması geldi. 

İmar yasası mağdurlarından 'Seçimlerden önce yıkımlar durdurulsun' talebi!

İmar Yasasına Takılanlar Derneği Başkanı İbrahim Hacıoğlu, son günlerde yapı kayıt belgesi ile ilgili yaşanan mağduriyetlere ilişkin açıklama yaptı. Seçimlerden önce yıkımların durdurulmasını talep etti. İşte ayrıntılar...

İmar yasasına takılanlar 'Yapı kayıt mağduriyeti bitsin' diyor! İşte hükümetten beklentiler! 

İmar Yasasına Takılanlar Derneği Başkanı İbrahim Hacıoğlu, yapı kayıt mağduriyeti ile ilgili hükümetten talep edilenleri tek tek sıraladı. Peki imar yasası mağdurları konuya ilişkin neler diyor? İşte mağdurların yorumları...

İmar yasası mağdurları: Plansız alanlarda 1-2 katlı, 200 metrekareyi aşmayan evlere izin verilsin!

İmar Yasasına Takılanlar Derneği (İYT Derneği) taleplerini tek tek sıraladı. Peki imar yasası mağdurları nasıl bir düzenleme bekliyor? 

Yapı kayıt mağdurlarından yeni düzenleme çağrısı: Yıkımlar durdurulsun, yeni yapı kayıt belgesi verilsin!

İmar Yasasına Takılanlar Derneği üyeleri dün Konak'ta bir araya geldi ve mağduriyetlerini açıklayarak çözüm taleplerini sıraladı. İşte o talepler...

Yeni İmar Plan Notu ile birlikte kentsel dönüşüm hız kazandı! 

Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, Yeni İmar Plan Notu ile birlikte kentsel dönüşümün Zeytinburnu'nda hız kazandığını belirterek, kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Zeytinburnu'nun kentsel dönüşüm başarısı taçlandırıldı! 'Yeni İmar Plan Notu' projesi ile ödül aldı!

Zeytinburnu, Çevre ve İklim Değişikliği Eğitim Merkezi'ndeki çalışmalar ile "Yeni İmar Plan Notu" projeleriyle "Altın Karınca 2022" ödüllerine layık görüldü.

Günlük konut kiralamada yeni dönem başladı! İşte yeni Airbnb düzenlemesi 5 soruda tüm detaylarıyla!

Konutların turizm amaçlı kiralanmasına ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun Resmi Gazete'de yayımlanırken, detayları merak konusu oldu. İşte yeni Airbnb yasası 5 soruda tüm detaylarıyla...

Zeytinburnu için yeni imar planları hazırlandı!

Zeytinburnu Belediye Meclisi tarafından onaylanan Yeni İmar Plan Notu’ düzenlemesi İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisince onaylandı. 

Yeni imar yasası 2021!

İmar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Kanun teklifi ile riskli yapıların yıkımı için süreç yeniden düzenlenecek. İşte yeni imar yasası 2021...

Yeni emlak yasasıyla denetimler artacak!

Kıbrıs'ta iş insanı Mehmet Eminoğlu tarafından yapılan “Sahte vekaletle devir” olayının gün yüzüne çıkmasıyla gözler emlak sektöründe yaşanan olumsuzluklara çevrildi...

Köylerde ve mezralardaki konut projelerine valilik onayı!

İmar Kanunu'nda önemli değişiklikler içeren yasa yürürlüğe girdi. Yeni İmar Kanunu kapsamında köylerde ve mezralarda konut inşa etmek için valilik onayı gerekiyor.

Yeni İmar Kanunu neler getirdi? 

Değerli Konut Vergisi ile İmar Kanunu'nda önemli değişiklikler içeren yasa, 31045 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.  Peki bu kadar gündemde olan Yeni İmar Kanunu neler getirdi? İşte merak edilen detaylar...

Yeni İmar Yasası Haberi

Yeni İmar Yasası

Planlı alanlar tip imar yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik 22 Mayıs 2014 tarihinde yayımlanmıştı..


Yönetmeliğin geçici 6. Maddesi değiştirilmiş, böylece 1 Haziran 2014 talihinde yürürlüğe girecek uygulama 1 Ocak 2016 talihine ertelenmiş idi, bu yönetmelik son olarak 01 /oı/2017" talihine tekrar ertelendi ancak bu karan Sayıştay'ın bozması üzerine bir çok belediyelerimizin inşaat ruhsatı servislerinde yığılmalar ve panik havası oluşmuştu. 

5 Şubat 2016 talihli Resmi Gazete "de yayınlanan yönetmelik sonrası mevcut hakların 01.01.2017 tarihine kadar geçerli olmasının önü açıldı. 


Peki nedir bu "Planlı alanlar tip imar yönetmeliği"? 

Yönetmeliği kısaca şöyle özetli yelim yapılaşmaya ilişkin uygulamalar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen tanımlar çerçevesinde gerçekleşecek ve gerçekleşen planlar yönetmeliklerle uygulamalarda değişiklik yapılmayacak. 

Mesela, Yapı düzenine ait tanımların yeniden yapıldığı yönetmelikle, imar planı ile belirlenen yapılaşma haklan, ölçüsüz...