29 / 03 / 2024

zilyetliğin unsurları

zilyetliğin unsurları

Medeni Kanun'da "Bir eşya (mal) üzerinde zilyetlik iradesine dayanarak fiili hakimiyet kurma eylemine zilyetlik denir " olarak tanımlanan zilyetliğin çeşitlerin asli ve fer'i zilyetlik nedir? sorusunun cevabı haberimizde..

Vaziyet planı nedir? Vaziyet planında bulunması gereken unsurlar nelerdir?

Vaziyet planı, inşaat sektöründe kullanılan bir terimdir. Bu plan, inşaat projelerinin bazı aşamalarında işe yarar. Peki vaziyet planı nedir, neden önemlidir, ne işe yarar ve vaziyet planında bulunması gereken unsurlar nelerdir? İşte vaziyet planıyla ilgili kapsamlı bilgiler...

Peşin ve senetle konut alımında hangi detaylara dikkat edilmeli?

Mart ayında 21 bin 815 tanesi krediyle, 89 bin 426 tanesi peşin ve senet yöntemleriyle el değiştirdi. Senette düşük faiz, uzun vade seçenekleri gibi kolaylaştırıcı unsurlar bulunsa da dikkat edilmesi gerekilen önemli konularda yer alıyor. İşte detaylar...

Irak hükümeti, DEAŞ'lıların aileleri için yerleşim yeri inşa edecek!

Irak'ta hükümet, terör örgütü DEAŞ unsurlarının aileleri için yerleşim yeri inşası için çalışmalara başlayacak. 

Bursa'da 11 inşaat şirketi konkordato istedi!

Döviz kurundaki dalgalanmalar, yüksek faiz oranları ve enflasyon gibi unsurlar inşaat sektörünü zora soktu. Bursa merkezli 11 inşaat şirketi konkordato talebinde bulundu.

Kadastro Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi verildi!

Kadastro Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile evvelce tespit, tescil veya sınırlandırma suretiyle kadastro veya tapulaması yapılmış olan yerlerin pafta zemin uyuşmazlığının yenileme çalışmaları sırasında, tespit komisyonunun mevcut kadimden beri zilyetliğin zeminini esas alması ön

İnşaat sektörü durgun ekonomiyi canlandıracak!

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Gökçadır, inşaat sektörünü 2017 yılında destekleyecek unsurlar olduğu belirtti. Gökçeadır, konut kampanyalarının sürdürülmesinin sektörü hareketlendireceğini söyledi.

Kadastro Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi verildi!

Kadastro Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi verildi. Teklif ile; kadastrosu veya tapulanması yapılmış yerlerin pafta zemin uyuşmazlıklarının çözümünde mevcut kadimden beri zilyetliğin zemininin esas alınması öngörülüyor..

42. katta selfie çekme davasında takipsizliğin gerekçesi!

İstanbul’da 42 katlı gökdelen inşaatına gizlice girerek selfie çeken iki gence açılan davada hâkim “Yasal unsurları itibariyle suç oluşmamıştır” diyerek dosyayı kapattı.

Petrol ülkelerindeki ekonomik sıkıntılar Türk inşaat sektörünü tehdit ediyor!

Emtia fiyatlarının düşmesi ile petrol ihracat eden ülkelerdeki ekonomik darboğaz, inşaat sektörünü tehdit ediyor. Bunun yanı sıra Orta Doğu'daki karışıklıklar ile AB ekonomilerindeki dalgalanmalar da diğer tehdit unsurları olarak görülüyor.

İnşaat sektörü ve kent planlamasındaki unsurlar!

Evrensel Gazetesi Pazar ekinde köşe yazarı olan Okay Deprem bugünkü yazısında inşaat sektöründe ve kent planlamasındaki unsurları anlattı. İşte o haber...

Taşınmaz mal zilyetliğine yapılan müdahalelere ilişkin başvurular!

Taşınmaz mala yapılan tecavüz ve müdahalelerinin önlenmesi için Kaymakamlık Makamına başvurmaya o taşınmaz malın zilyedi yetkilidir. Peki, taşınmaz mal zilyetliğine yapılan müdahalelere ilişkin başvurular nasıl ve nereye yapılır?

İntifa hakkı olan ev satılabilir mi?

İntifa hakkı taşınırlarda zilyetliğin devri, alacaklarda alacağın devri ve taşınmazlarda tapu kütüğüne tescille kuruluyor. Mal sahibi intifa hakkını verdiği evi satabilir mi? İntifa hakkı olan ev satılabilir mi?

İşyeri tadilat izni için gerekenler!

Bir yerin metrekaresini değiştiren, dışarıdan görünen veya bina taşıyıcı unsurlarını etkileyen tadilatlar tadilat ruhsatı gerektiriyor. Peki, bu şekildeki tadilat için nasıl izin alınır? İşyeri tadilat izni için gerekenler nelerdir?

zilyetliğin unsurları Haberi

zilyetliğin unsurları

Zilyetlik nedir? 


Zilyetlik, Bir eşyayı fiili hakimiyet altında bulundurma anlamına geliyor. Zilyetliğin iki unsuru var.


- Maddi Unsur: O şey üzerinde fiili hakimiyet sahibi olabilecek durumda bulunma.Fiili hakimiyet unsurunun varlığının kabul edilebilmesi için maddi bağlantının mutlaka da sıkı olması yani eşyanın şahsın elinin altında ,yakınında bulunması şart değildir. Şahsın o eşya üzerinde fiili hakimiyet kurabilecek durumda olması yeterlidir. Örneğin; bir kişi üzerindeki elbisenin kolundaki saatin zilyedi olduğu kadar evinin önüne park ettiği arabasının kiraya verdiği evinin zilyedidir. Ancak fiili hakimiyetten söz edilebilmesi için zilyetliğin bir ölçüde devamlılık taşıması gerekmektedir.Örneğin; kişi, postahane  de telefon numaralarına bakmak için almış olduğu rehberin zilyeti değildir.

-  Manevi Unsur: Eşya üzerinde fiili hakimiyete sahip olma iradesi yani zilyetlik iradesinin bulunması gerekiyor. Başka bir değişle bir eşya üzerinde...