25 / 04 / 2024

Güneş enerjisi santrallerinin arazisi hazır, ihale bekleniyor!

Güneş enerjisi santrallerinin arazisi hazır, ihale bekleniyor!

Haziran 2013’te 600 MW kurulu güç için güneş enerjisi santrali lisans başvuruları EPDK tarafından TEİAŞ’a gönderildi. Teminat yatırıp arazilerini hazırlayanlar şimdi ihale sürecini bekliyor...



Integreen Genel Müdürü Ömer Özkan, güneş enerjisi yatırımları için lisanslı ve lisanssız olmak üzere iki farklı süreç olduğunu anımsatarak, “1 MW’lık lisanssız güneş santrallerinde sıkıntı yok. Ama lisanslıda, 2013’te 600 MW’lık bir lisans dağıtımı olacaktı. EPDK’da bekliyor. İhale sürecinin 2014’te tamamlanacağı söyleniyor ama yine de belirsiz. Teminatlar tutuluyor, araziler bekliyor. Yatırım yapmak isteyenler için iyi bir tablo değil. 2013’te yatırım yapacak olanlar hâlâ bekliyor. Burada sorun Başbakanlıkta değil. Başbakanlık Hazine arazisi için izin verir. Bunlar izin alınan yerler” dedi.Ömer Özkan, 2 bölge için ihale sürecinin tamamlandığını, diğer bölgelerin beklendiğini söyledi.


Almanya önde koşuyor

Almanya gibi ülkelerin, güneş enerjisi santrallerinde üretici ülke olarak teknolojide bir adım önde olduğunu ifade eden Özkan, “Almanya’da 35 bin MW’lık güneş santrali var. Bu, Türkiye’nin elektrik üretimindeki tüm kurulu gücünün yarısı kadar” diye konuştu.

Türkiye’de güneş enerji sektörüne gelişmiş ülkelerden çok sonra girildiğini ama henüz çok geç olmadığını vurgulayan Özkan, güneş santrallerinin yapılan yatırım 6-8 yılda amorti ettiğini ifade etti. 2050’de tüm elektriğin yüzde 60’ını güneş enerjisinden karşılamak olduğunu anlatan Özkan, “Türkiye’deki yatırımlarda da Almanya, Çin ve ABD başı çekiyor. Zaten dünyada ilk 10 güneş panel üreticisinin 8’i Çinli” diye konuştu.

Rüzgar enerjisinin ise daha erken gelişmeye başladığını, Türkiye’nin rüzgardaki hedefinin, 2020’lerde tüm üretimde yüzde 60-70’lik pay olduğunu anlatan Özkan, “2015’te yeni başvuruyar olacak. Rüzgarda lisanslı yatırımlar daha aktif” dedi.


Fabrikalar yaşadı

Ömer Özkan, enerji yatırımcılarının yanı sıra kendi elektriğini üretmek isteyen fabrika sahiplerinin de yenilenebilir enerjiye yönelmeye başladığını ifade etti.

Özkan, özel olarak enerji yatırımında bulunmak isteyenlerin de lisans süreçlerindeki tıkanıklığın açılması beklentisinde olduklarını kaydetti. Şirket, lisanssız elektrik üreticisi için ise kısa süre içinde inşaata başlayabildikleri projeler geliştirdiklerini ifade ediyor.



Isparta’ya dev güneş tarlası!


Integreen, 1MW büyüklükle şu ana kadar kurulan Türkiye’nin en büyük güneş enerji tarlasınının kurulumunu tamamladı. Aksa Enerji’nin yatırımı kapsamında tamamlanan bu proje dışında şirketni bölgede 2.1 MW büyüklükğe ulaşacak farklı projeleri de var. Şirketin elinde farklı şehirlerde 8 MW büyüklükte portföy bulunuyor. Henüz yeni yapılanan şirketin hedefi ilk iki yıl içinde 10 MW’lık büyüklükte güneş enerjisi santralı yapımına ulaşmak.


Milliyet


Geri Dön