23 / 04 / 2024

Güneşev-Ekolojik Eğitim Merkezi'nin temeli 3 Mart'ta atılacak

Güneşev-Ekolojik Eğitim Merkezi'nin temeli 3 Mart'ta atılacak

Mustafa Akaydın, Yenilenebilir Enerji Yasası'nın bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti



Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, güneş enerjisinin günlük hayatta daha fazla yer alması için Yenilenebilir Enerji Yasası'nın bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Başkan Mustafa Akaydın, Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, "Güneşkent Antalya"nın seçim öncesindeki önemli vaatlerinden biri olduğunu hatırlattı. Bu projenin hızla gerçekleştirilmesinin kolay olmadığını vurgulayan Akaydın, belediyenin 11 aylık görev süresince enerji konusuna yoğun enerji harcadığını anlattı.

3 Martta temeli atılacak Antalya Güneşev-Ekolojik Eğitim Merkezi ile Türkiye adına önemli bir bilimsel düşüncenin temsilciliğini ve başlangıcını yaptıklarını ifade eden Akaydın, dünyada fosil kaynaklı yakıtların kullanımının azaldığına, özellikle gelişmiş ülkelerin yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldiğini vurguladı. Güneş enerjisi teknolojisinin, ucuzlatılması halinde en zengin kaynak olduğunu belirten Mustafa Akaydın, "Şu anda çeşitli bilimsel görüşlere göre bu teknolojiyi kurduğunuz takdirde geri dönüşümü zaman alıyor ancak dünya ülkelerinin bu konuda ciddi çalışmaları var. İspanya bu konuda Avrupa'nın öncüsü. Biz bunu önemsiyoruz. Bunun lokomotifi, lideri olmak istiyoruz. Bunu günlük hayata geçirmenin yöntemi, Meclis'te aylardan beri bekleyen Yenilenebilir Enerji Yasası'ndan geçiyor. Nedense bu yasa da hala bekliyor" diye konuştu.

Akaydın, yasanın çıkması halinde sistemin bugünkü verilerle beş yıl içinde kendisini amorte edebileceğini ancak 50 yıl boyunca da kullanılabilecek bir teknolojiden bahsettiklerini söyledi.

Güneş enerjisinin günlük hayatta kullanımında yer alacak panelleri üretmek üzere onlarca firmanın hazır olduğunu ifade eden Akaydın, şöyle konuştu:

"Türkiye olarak panelleri piyasaya sürmenin eşiğindeyiz. Neyi bekliyoruz? Yasayı. Onlarca firma kendisini hazırladı. Birilerinin itmesi lazım. Biz bu itme rolünü oynuyoruz. Birilerinin lokomotif olması, teşvik edici olması lazım. Bizim Antalya olarak, buradaki oynadığımız rol budur. Türkiye'nin enerji kurtuluşu güneştedir. Rüzgar ikinci plandadır. Türkiye'nin rüzgar rezervleri o kadar verimli değil."

-GÜNEŞ ENERJİSİ KOORDİNATÖRÜ ARMEN-
Belediye Meclis Üyesi ve Güneş Enerjisi Koordinatörü Mimar Erdem Armen de, güneşin temiz ve bitmeyen bir kaynak olduğunu kaydetti. Antalya'nın güneş enerjisi açısından önemli bir coğrafyada bulunduğuna dikkati çeken Armen, bu amaçla Antalya'da Güneşev Projesini hayata geçirmek üzere çalışmalara başladıklarını anlattı.

Güneşin artık korunulması değil, kullanılması gereken bir değer olduğuna değinen Armen, Güneşev'in enerjisinin büyük bölümünü güneşten karşılayacağını, Güneşev'de kullanılacak suyun da yağmur suyu eleme sistemiyle elde edileceğini ifade etti.

Bu merkezde bir laboratuvar, eğitim salonu, kafeterya ve yönetim birimleri bulunacağını kaydeden Armen, bahçede ise ekolojik sera, yürüyüş parkuru, seyir terasları olacağını vurguladı. Armen, merkezin aydınlatılmasında özel tasarruflu LED sisteminin kullanılacağını, ayrıca güneş bisikleti ile bahçede gezinti yapılmasını sağlamayı da hedeflediklerini bildirdi.

Merkezde Antalya halkına güneş enerjisi konusunda bilgilendirme yapacaklarını söyleyen Armen, şöyle konuştu:

"Amacımız güneşi, elektriği ve insanı kucaklaştırmak. Sadece güneşle de sınırlı kalmayacağız, güneşi Antalya'nın farklı noktalarına taşıyacağız. Güneşle ilgili tesisler Antalya'nın değişik noktalarında yaygınlaşacak. Bunu önümüzdeki dönemde çalışmasını halen yapmakta olduğumuz, henüz bitmemiş olan İmar Yönetmeliği içine de yansıtacağız. Bir takım güneş enerjisiyle ilgili kurulu güçlerin zorunlu hale getirilmesi konusunda da belirli adımları atmış olacağız. Güneş önümüzdeki dönemde Antalya'da daha farklı doğmaya başlayacak."

Armen, bir gazetecinin, imar yönetmeliğinde yapılacak değişiklikle güneş enerjisi kullanımının zorunlu hale getirilmesine ilişkin sorusuna da şu yanıtı verdi:

"Avrupa'nın bir çok ülkesinde güneş enerjisi sistemleri imar yönetmelikleri içinde yer alıyor. İspanya'dan Almanya'ya kadar bu böyle. Bizde de temiz enerjilerin yapılarda kullanılmasının teşvik edilmesi öngörülüyor. Bu
yönetmeliğin çıkma sebebi o. Biz Güneşeviyle sınırlı kalmak istemedik. Antalya'nın her yerine güneş enerjisini yaymak istiyoruz. Antalyalıların yaşadıkları her noktada bunu görebilmeleri, hissedebilmeleri lazım. İmar yönetmeliğine bunu koymayı düşünürken, bütün o yapıların tüm enerjilerini güneşten elde etsinler diye bir iddia ortaya koymuyoruz. Bu yönetmelik, destek, teşvik ve özendirme amacına yönelik. Merdiven boşluğu aydınlatmaları güneş enerjisiyle olsun diyoruz. Bu çok büyük bir maliyet değildir ama gece kapıdan giren insanı aydınlık karşılıyorsa, o kişinin, (Güneş beni gece de aydınlatıyor) diye düşünmesi bizim için önemli. Sadece Antalyalıların güneşin elektrik olduğunu görebilmeleri, ondan yararlandıklarını görerek o sistemi büyüterek ihtiyaçlarını karşılayacak düzeye getirmelerini amaçlıyoruz."

Basın toplantısının ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ve Erdem Armen, belediye hizmet binası önüne getirilen güneş bisikletine bindi.

Akaydın ve Armen, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Aktekin'in kullandığı bisikletle bir süre dolaştı.
AA


Geri Dön