29 / 03 / 2024

Güneydoğu'da hasar gören eve 10 bin liraya kadar yardım!

Güneydoğu'da hasar gören eve 10 bin liraya kadar yardım!

Güneydoğu’da operasyonlarla sona erdirilen terör olaylarının arından yıkılan binalar için çalışmalar Silopi’den başladı. Çok hasarlı evler yıkılacak, az hasarlı binalara da 10 bin liraya kadar ödeme yapılacak.



Güneydoğu’da kazılan hendek ve barikatlar nedeniyle başlatılan operasyonların büyük bölümünün bitmesinin ardından hasar gören binalar için yeniden yapılanma çalışmalarına Silopi’den başlandı. 

İrtibat büroları aracılığıyla vatandaşların başvuruya başladığı ilçede, ağır hasarlı binaların yıkımına başlanırken, az hasarlı binalara da 10 bin liraya kadar yardım ödeniyor. Sırada Cizre var. 8 gruptan oluşan bir ekip, önümüzdeki hafta Cizre’ye giderek zarar tespit çalışması yapacak. 


Güneydoğu’daatışmaların ardından, yeniden yapılaşma ve zarar ödeme çalışmaları Silopi’de  başladı. Silopi’de 72 kişiden oluşan 23 ekip ile yürütülen hasar tespit çalışmalarında, 342 bina ve iş yeri ile 2 camide ağır hasar, 6 bin 352 bina ve iş yeri ile 17 kamu binasında hafif hasar oluştuğu, 27 binanın tamamen yıkıldığı tespit edildi. 


Devlet yıkıp devlet yapacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekipleri, 10 gün boyunca Silopi’de 7 bin 619 bina ve iş yeri ile 19 kamu binası ve iki camide inceleme yaparken, ilçede yaşanan çatışmaların maliyetinin 82 milyon lira olduğu ortaya çıktı.


Muvaffakatname verilecek

Milliyet’in aldığı bilgiye göre, Silopi’de çatışmaların sona ermesinin ardından evi zarar gören vatandaşlardan alınan muvaffakatnameler işleme konulmaya başladı. Bu muvaffakatnamelerle, ağır zarar görmüş binaları devletin yıkıp devletin yapacağı kayıt altına alınmış olacak. 

Ağır hasarlı binaların yenilenmesi için yıkıma başlanırken, az hasarlı binalar için de para ödemesi ilk kez Silopi’de başladı.


Az hasara 10 bin lira

Valilik kanalıyla yapılmaya başlanan bu ödemelerle mermi gelen, sıvası dökülen binalar onarılacak.  Az hasarlı olarak tespit edilen binalar için vatandaşlara 10 bin liraya kadar ödeme yapılacak. 

Hasarlı binalar için herhangi bir kredi verme planının olmadığı ifade edildi. Ayrıca, Silopi’de yıkılan iki cami devlet tarafından yeniden yapılacak, hasarlı camiler onarılacak. Vatandaşlar, hasarlı binaları ile ilgili ödemeler ve yıkım işlemleri için kurulan irtibat bürolarından bilgi alabilecek. 


Cizre’ye 8 ekip gidecek

Yetkililerin verdiği bilgiye göre Cizre’de de çatışmaların ardından alınan güvenlik tedbirleri sona ermek üzere. Burası için 8 gruptan oluşan bir ekip görevlendirildi. Önümüzdeki hafta ekibin Cizre’ye gideceğini belirten yetkililer, “Cizre’nin zarar tespiti biraz daha uzun sürecek. Çünkü orada Silopi’den daha geniş bir alan söz konusu” dedi. Cizre’de de Silopi gibi kentsel dönüşüme gidilecek. 


Yüksek bina olmayacak

Suriçi’nde ise bomba ve tuzaklardan temizleme sürecinin başladığı, orada tarihi yapıya uygun çalışma yapılacağı kaydedildi. Sur haricindeki çatışma bölgelerine toplu konut için rezerv alanı belirlenirken, Sur’da daha önce de açıklandığı gibi toplu konut yapılmayacak, hatta yüksek katlı bina inşa edilmeyecek. 


Diyarbakır’ın Sur ilçesinde tarihi dokusu nedeniyle ayrı bir inşa çalışması yürütülecek.


Milliyet


Geri Dön