27 / 04 / 2024

Güneydoğu'daki 7 bölge için yapılacak dönüşüme özel sektör davet edildi!

Güneydoğu'daki 7 bölge için yapılacak dönüşüme özel sektör davet edildi!

Fatma Güldemet Sarı, yeniden inşa edilecek Güneydoğu’daki 7 bölge için özel sektöre çağrıda bulundu. İstanbul’daki inşaat şirketlerini davet eden Sarı, “Özel sektörü özellikle davet ediyorum. Taş üstüne bir taş da siz koyun” dedi.



TERÖRLE mücadele kapsamında Güneydoğu’da operasyonların yapıldığı bölgelerde yeni yaşam alanları kurulması hedefleniyor. Sur, Silopi, Cizre, İdil, Nusaybin, Yüksekova ve Şırnak merkezde kentsel dönüşüm kapsamında çalışmalara başladıklarını dile getiren Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, İstanbul’daki büyük inşaat şirketlerinin bu bölgelere çağırdı. Gayrimenkul muhabirleri ile buluşan Bakan Sarı, “Sur’un içinde ya da operasyonların bittiği yıkılmış bölgelerde kentsel dönüşüm çalışmaları için ben özel sektörü özellikle davet ediyorum. Bu işi devlet eliyle yapabiliriz ama Türkiye’nin birlik ve beraberlik içerisinde olduğunu göstermemiz lazım. İstanbul’da olan inşaat sektörünün temsilcileri oraya gelsin. Taş üstüne bir taş da siz koyarsanız en azından kopuk olmadığımızı biliriz” dedi. Dönüşüm için hak sahipleriyle görüşmelerin yapıldığını belirten Bakan Sarı, tarihi dokunun korunacağını söyledi. 


PARSEL DÖNÜŞÜMÜ İSTEMİYORUZ

Bakan Sarı, “Sur’da ev isteyene ev verilecek. İsteyen kendi evini yapabilir. Kiracılar da kira öder gibi Diyarbakır’ın başka yerinde ev sahibi olabilir” dedi. TOKİ’nin 2012’de, Sur’un dışında rezerv alanlarda çalışmalara başladığını belirten Sarı, “Son dönemde siyasi amaçlarla  TOKİ  Sur’da toplu konut yapacak gibi algı yaratıldı. Bu doğru değil” dedi.


Dönüşümde en büyük sorunun uzlaşma süreci olduğunu belirten Sarı, “Vatandaş bu süreçte kanaatkâr olmalı. Müteahhit bir adım gitmeli, vatandaşlar bir adım gitmeli ve süreç hızlanmalı” dedi. Ada bazında dönüşüm öneren Bakan Sarı “Parsel bazlı dönüşüm bizim istediğimiz dönüşüm değil” dedi ve İstanbul’daki çalışmalar hakkında şunları şunları söyledi: “Piyalepaşa ve Tarlabaşı’nı ziyaret ettik, burada çalışma sürüyor. Okmeydanı’nda 24 bin haneyi ilgilendiren dönüşüm yapılacak. Fikirtepe’yi yakında ziyaret edeceğiz. Sultanbeyli’de de büyük bir dönüşüm projesi planlıyoruz.”


İMAR KANUNU SON AŞAMADA

YENİ düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını belirten Bakan Sarı, “Kentsel dönüşüm üzerine çalışmamız var. 2016 sonu 2017 başında yeni İmar Kanunu gelecek” dedi. Yeni İmar Kanunu ile sektörde inisiyatife dayalı yorumu ortadan kaldıracaklarını belirten Sarı, “ İmar yönetmeliğinde alan hesabı var. Bu alan hesabı aynı belediye içinde iki mühendis ve mimar hesabı farklı olabilir. Yapılarda boşluk alanını bir belediye duvar içinden, biri duvar ortası biri duvarın dışından ölçebilir. Kişinin inisiyatifinde. İnşaatı yapan bir katta 2 metrekare kazansa 20 katta 40 metrekare yapar. Bu da küçük bir dükkan. Bu ölçüler bu kadar farklı farklı olmamalı. Gerekirse kuralları şematik olarak belirteceğiz. Yönetmelikler çok fazla yoruma açık olmamalı” diye konuştu. 


EV SATIŞINA STANDART GELİYOR

GAYRİMENKUL sertifikası üzerinde çalışma yapıldığını kaydeden Bakan  Sarı, “Sektörü merpen altı görüntüsünden çıkarmamız lazım. Müşteriyle emlakçı arasında güven sorunu var. Bunu profesyonelleştirmek ve emlakçılık alanına standartlar getirmek gerekiyor” dedi. Emlak rayiç bedelleri ile ilgili de bir düzenleme için Maliye Bakanlığı ile ortak çalıştıklarını dile getiren Sarı, “Farklı keyfi bedel yerine herkesin ödeyeceği bedeller olacak” dedi. 



Hürriyet


Diyarbakır Sur'daki kentsel dönüşüm çalışmalarında son durum!

Bu haber Akşam Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, yeni imar kanunun 2016 sonunda, 2017 yılı başında hazır olacağını belirterek, "Yeni düzenlemeyle beraber bediyeler arasında yaşanan haksız rekabet de sona erecek" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, yeni düzenlemelerle inşaat sektörünün önünü açmayı hedeflediklerini, kentsel dönüşüm yasası ve imar yasası üzerinde çalıştıklarını söyledi. İmar kanununda düzenlemenin bu yıl sonuna yetişeceğini belirten Sarı, "Benden önceki dönemde zaten bu konu üzerine çalışılmış. Biz şimdi üzerinden geçiyoruz" dedi. İmar yönetmeliğindeki alan hesaplamasının, farklı belediyeler tarafından farklı yorumlanabildiğini, bunun da haksız rekabete yol açtığını anlatan Sarı, "Bir belediye duvar içinden ölçüm yaparken, diğeri ortasından, bir diğeri dışından ölçüm yapabiliyor. Her katta 2 metrekareden sayarsak, 20 katlı binada 40 metrekarelik ufak bir dükkan boyutunda fark doğabiliyor. Oysa yönetmelikler bu kadar yoruma açık olmamalı, yapan kişinin insiyatifine kalmamalı" dedi.

TARLABAŞI ÖRNEK


Doğu ve Güneydoğu'da yaşanan çatışmalar sonucu yıkım yaşanan bölgelerde yeniden inşa sürecinde özel sektöre de önemli görevler verilecek. Bakan Sarı, operasyonlardan etkilenen; Sur, Silopi, Cizre, İdil, Nusaybin, Yüksekova ve Şırnak merkezde yeniden inşa süreci için hak sahipleriyle görüşmelerin yapıldığını belirterek, yerinde dönüşüm yapacaklarını söyledi. Sur'daki dönüşümün İstanbul Tarlabaşı'ndakiyle benzerlikler taşıdığını vurgulayan Bakan Sarı, "Çalışmalar arkeolojik kazı yapılır gibi titizlikle sürdürülecek" dedi.

3.500 kişiye iş verildi


BÖLGEDEKİ tescilli eserlerin kamulaştırmasının söz konusu olmadığını söyleyen Bakan Sarı, "Acele kamulaştırma genel bir karardır. Vatandaşlarımızın büyük bölümü uzlaşmadan yana" dedi. Bölgede mağdur olan vatandaşa, barınma, gıda ve kira yardımı verildiğini belirten Sarı, "Bina yapmak çözüm değil. Eğitimden desteğe kadar her şeyi yapmak lazım. Sur'da 5 bin kişiye kira yardımı yapılıyor. 3.500 kişiye de toplum yararına çalışma kapsamında iş verildi" diye konuştu.

Özel sektöre çağrı


Sur'da 2012'den beri koruma amaçlı imar çakışması yapan TOKİ'nin yanında özel sektörün de bölgedeki dönüşümde yer alması gerektiğini kaydetti. Bakan Sarı, şöyle konuştu: "TOKİ, Sur'un dışında rezerv alanlarda çalışmalar yapıyor. Sur'un içinde ya da operasyonların bittiği yıkılmış bölgelerde kentsel dönüşüm çalışmaları için ben özel sektörü özellikle davet ediyorum. İstanbul'da olan inşaat sektörünün temsilcileri oraya gelsin. Taş üstüne bir taş da siz koyarsanız en azından kopuk olmadığımızı biliriz. Bunu sosyal bir proje olarak düşünmek lazım, özel sektörü de bu işin içine çekiyoruz."

Biraz daha kanaatkar olunmalı


ADA ve daha büyük bazda dönüşümden yana olduklarını ifade eden Şehircilik Bakanı, "Kentsel dönüşüm yasası üzerinde çalışıyoruz. Kentsel dönüşümde en çok zorlandığımız konu ise uzlaşma. Vatandaşlarla ne kadar çabuk uzlaşılırsa o kadar iyi. Vatandaşlarımızın bu konuda biraz kanaatkar olması lazım. Müteahhitler ve hak sahipleri bir adım ileriye gelip uzlaşmalı" dedi.

Vatandaş dönüşüm istiyor


Bölgede vatandaşların kentsel dönüşüme nasıl baktığını görmek amacıyla bir anket çalışması yaptıklarını vurgulayan Sarı, "Sonuçlar çok pozitif. Vatandaş da burada dönüşümden yana" dedi. Sur'da isteyene kira öder gibi ev sahibi olma imkanı sunulacağını anlatan Sarı, ayrıca Diyarbakır'ın başka yerinde de ev sahibi olma imkanının sunulacağını belirtti. Bakan Sarı, Silopi ve Şırnak'ta vatandaşların anlaşmak için projeleri beklediğini, 3 hafta içinde projelerin hazırlanacağını söyledi. 

Akşam

Haber Star'da şu şekilde yer aldı


Gazetecilerle biraraya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, operasyonlardan etkilenen,  Sur, Silopi, Cizre, İdil, Nusaybin, Yüksekova ve Şırnak merkezde yeniden inşa süreci için hak sahipleriyle görüşmelerin yapıldığını belirterek, yerinde dönüşüm yapacaklarını söyledi. Bakan Sarı, Sur’da 2012’den beri koruma amaçlı imar çalışması yapan TOKİ’nin yanında özel sektörün de bölgedeki dönüşümde yer alması gerektiğini kaydetti. “Özel sektörü buraya davet ediyoruz” diyen Bakan Sarı “Sur’un içinde ya da operasyonların bittiği yıkılmış bölgelerde kentsel dönüşüm çalışmaları için ben özel sektörü özellikle davet ediyorum. Bunu  devlet eliyle yapabiliriz ama birlik ve beraberlik içerisinde olduğunu göstermemiz lazım. İstanbul’da olan inşaat sektörünün temsilcileri oraya gelsin” dedi. 

TESCİLLİ ESERLER KAMULAŞTIRILMAYACAK

Bölgedeki tescilli eserlerin kamulaştırmasının söz konusu olmadığını söyleyen Fatma Güldemet Sarı  “Acele kamulaştırma genel olarak alınmış bir karardır. Vatandaşlarımızın büyük bölümü uzlaşmadan yana” dedi. Bakan Sarı ayrıca “Eğitimden ailelere desteğe kadar her şeyi yapmak lazım. İstihdamı artırmak lazım” dedi.

UZLAŞMADA BİRAZ KANAATKAR OLALIM

Ada ve daha büyük bazda dönüşümden yana olduklarını da ifade eden Sarı “Kentsel dönüşümde en çok zorlandığımız uzlaşma. Vatandaşlarla ne kadar çabuk uzlaşılırsa o kadar iyi. Vatandaşlarımızın bu konuda biraz kanaatkar olması lazım” ifadelerini kullandı.

İŞİ EHLİNE VERMEMİZ GEREKİYOR

Gayrimenkul sertifikası üzerinde çalışma yapıldığını kaydeden Fatma Güldemet Sarı “Sektörü biraz daha merdiven altı görüntüsünden çıkarmamız lazım. İşi ehline vermemiz gerekiyor. Müşteriyle emlakçı arasında güven sorunu var. Bundan iki taraf da zarar görüyor. Bunu profesyonelleştirmek gerekiyor” dedi.

Star





Haber Habertürk Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...




Güneydoğu’da terörden zarar gören bölgelerin yeniden inşası için hazırlanan projeler 3 hafta içinde kamuoyuna duyurulacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, emlak editörleriyle düzenlediği basın toplantasında emlak sektörü ve kentsel dönüşüm hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Sarı, Sur, Silopi, Cizre, İdil, Nusaybin, Yüksekova ve Şırnak Merkez’de kentsel dönüşüm için hak sahipleriyle görüşmelere başlandığını belirtti. Sarı, vatandaşların anlaşmak için kendilerinden proje beklediğini, projelerin 3 hafta içinde hazır olacağını ifade etti. 

‘TAŞ KOYUP, GÖNÜL KÖPRÜSÜ KURALIM’ 


Bakan Sarı, söz konusu bölgelerin yeniden inşası için, vatandaşlara ve özel sektöre çağrıda bulundu. Bakan Sarı “Biz bu işi devlet eliyle yapabiliriz ama Türkiye’nin birlik ve beraberlik içinde olduğunu hissettirmemiz lazım. İstanbul’da olan inşaat sektöründeki temsilciler oraya gidip taş üstüne taş koysunlar, herkesi davet ediyorum” dedi. Bunun sadece devletin değil vatandaşların ve bütün sektörün buraya maddi-manevi destek verdiğinin göstergesi olacağını ifade eden Sarı; Türkiye’nin kuzeyiyle güneyiyle, doğusuyla batısıyla bir gönül köprüsü kurması gerektiğini vurguladı. 

‘VAKIF ESERLERİ RESTORE EDİLECEK’ 


Acele kamulaştırmanın genel olarak alınmış bir karar olduğunu belirten Bakan Sarı, vatandaşın büyük bölümünün uzlaşmadan yana olduğunu ifade etti. Sarı, acele kamulaştırmanın amacının; bütün çözümü için tıkanıkların önünün açılması olduğunu belirtti. Bölgedeki vakıf eserlerinin restorasyonlarının yapılacağının altını çizen Sarı, tescilli eserlerin kamulaş- tırılmasının söz konusu olmadığını vurguladı. 

3 BİN 500 KİŞİYE İSTİHDAM


Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan da Sur’da kentsel dönüşüm çalışmalarını yürütürken, valilikle birlikte anket yaptıklarını ifade etti,. Vatandaşların büyük çoğunluğunun uzlaşmadan, kentsel dönüşümden yana olduğunu belirten Ceylan, “Sur’da devletimizin vatandaşın yanında olduğunu göstermek, onlara destek sağlamak açısından 5 bin kişiye aylık 1000 lira kira yardımı yapılıyor. 3 bin 500 kişiye de toplum yararına çalışma programı kapsamında istihdam sağlanmış durumda. Bunların hepsi halkın desteğini sağlama, halka devletin yanında olduğunu ifade etmek açısından topyekûn bir yaklaşım modeli” dedi. Ceylan, terör nedeniyle hasar gören ev eşyalarının tazmini için de yüzde 10-12 oranında yardım yapılacağını belirtti.




Habertürk


Geri Dön