26 / 04 / 2024

Güngör Uras: Türkiye konut piyasasında İstanbul büyük pazar!

Güngör Uras: Türkiye konut piyasasında İstanbul büyük pazar!

Türkiye'de ev piyasasının açıldığı günlerde Milliyet Gazetesi ekonomi sayfası köşe yazarı Güngör Uras, bugün ki köşe yazısında ev piyasası ile ilgili bilgiler veriyor. İşte Güngör Uras'ın köşe yazısı;



Ocak-ekim dönemi,  ilk 10 ayda toplam 427 bin yeni konut satıldı. Toplam satış rakamı geçen yılın aynı dönemde satılan yeni konut sayısının yüzde 1.2 üzerinde.

Satılan yeni konutların üçte biri kredili, kalanı peşin satış. Acaba yeni konut satışları, konut piyasasında mevcut stoku veya başka bir anlatımla, yeni konut arzını eritecek büyüklükte mi oldu?


Yeni konut arzını “Yapı Kullanma İzin Belgeleri”nden izliyoruz. Bu belgeler gerçek yeni konut arzını göstermiyor ama konut arzı için önemli gösterge.

2013 yılında kullanım izni alan konut sayısı 698 bindi. 2014 yılının ilk yarısında yapı kullanım izni alan daire sayısı (bir yıl öncenin aynı dönemine göre yüzde 32.4 oranında artarak) 414 bin olmuştu.


Talep canlandı!


Anlaşıldığı kadarıyla, talep tahmin edilenden canlı durumda.

2013 yılının ilk aylarında konut arzı artarken, toplam konut talebi birden gerilemeye başladı. Satış rakamları ve özellikle birinci el (yeni yapı) konut satışları bir yıl önceye göre temmuz ayına kadar geriledi.

Temmuz ayında, bir yıl önceye göre toplam konut satışları yüzde 20 oranında ipotekli satışlar yüzde 31 oranında geride iken, ne oldu ise ağustostan sonra konut satışları artmaya başladı.

Ağustosta toplam satışlar yüzde 25, eylülde yüzde 13, ekimde yüzde 25 artış gösterdi. Sonuç olarak ocak-ekim döneminde, toplam satışlar geçen yılın rakamına yaklaştı. Geçen yıl ilk 10 ayda 938 bin konut satılmıştı. Bu yıl 926 bin konut satıldı.


İstanbul büyük pazar!


Türkiye genelinde toplam konut satışlarının yüzde 20’si İstanbul’da gerçekleşiyor. Yeni konut satışlarında İstanbul’un payı yüzde 19 dolayında.

İstanbul’da piyasanın canlı olduğu dönemlerde ayda 7-8 bin birinci el konut satışı oluyor. Bu yılın ilk 10 ayında İstanbul’da 179 bin, Ankara’da 105 bin, İzmir’de 56 bin konut satıldı. Aynı dönemde Ardahan’da 120 konut, Hakkari’de 169 konut, Bayburt’ta 278 konut satışı gerçekleşti.


Yılın ilk 10 ayında kredili satılan yeni ve ikinci el konut satışları yüzde 20 azalırken, peşin satışlar yüzde 11.9 oranında arttı. İlk 10 ayın sonunda toplam konut satışları 926 bin oldu. Geçen yılın aynı döneminin çok az (yüzde 1.3 oranında) gerisinde.

2013 yılının tamamında 1 milyon 157 bin konut satışı olmuştu.


Milliyet


Geri Dön