19 / 04 / 2024

Gürcistan Batum'daki Aziziye Camii'nin restore görüşmeleri sürüyor!

Gürcistan Batum'daki Aziziye Camii'nin restore görüşmeleri sürüyor!

Gürcistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Kalandadze: "Bu konuda, taraflar arasında imzalanmaya hazır nihai bir belge mevcut değil" şeklinde konuştu



Gürcistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Nino Kalandadze, Batum'da uzun yıllar önce yıkılan Aziziye Camii'nin yeniden inşa edilmesi ile ilgili Tiflis ile  Ankara  arasında uzun zamandır süren müzakerelere değinerek, ''Türkiye ile Gürcistan arasında Aziziye camisinin inşaatıyla ilgili herhangi bir nihai belge mevcut değil'' dedi.

Kalandadze, düzenlediği basın toplantısında konuyla ilgili müzakerelerin devam ettiğini belirterek, ''Dolayısıyla henüz ortada ne imzalanmış ne de imzalanmaya hazır her hangi bir belge var'' dedi.

Gürcistan Kültür Bakanı Nika Rurua geçtiğimiz hafta gazetecilere yaptığı açıklamada, Aziziye Camii'nin inşasıyla ilgili olarak iki ülke arasında bir anlaşma imzalanacağını bildirmişti. Aziziye Camii'nin Gürcistan'ın tahsis edeceği yere yapılacağını belirten Rurua, ''bu cami inşasının Türkiye'deki Oşki kilisesinin yıkımdan kurtarılması karşılığında gerçekleşeceğini'' belirterek, ''Bu adımı atmamız gerektiğini düşünüyorum ve bu anlaşmayı imzalayacağız'' demişti.

Gürcü basını, Batum'da bir cami inşa edilecek olmasının ''ülke kamuoyunda rahatsızlık uyandırdığını'' öne çıkarmış, bazı kentlerde protesto gösterileri de düzenlenmişti.

Gürcistan Patrikhanesi ise, Gürcistan'daki Türk ve Türkiye'deki Gürcü tarihi eserlerinin restorasyonunu öngören müzakerelere patrikhanenin de dahil edilmesini talep ediyor.

AA


Geri Dön