25 / 04 / 2024

GYO'lar kendi hisselerini portföyüne alabilecek

GYO'lar kendi hisselerini portföyüne alabilecek

Sermaye Piyasası Kurulu şirketlerin kendi hisselerini almasına olanak sağlayan değişikliklerin birinci bölümünü tamamladı. Aracı kurumlar ve yatırım ortaklıkları kendi hisselerini alabilecek



Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), halka açık şirketlerin kendi hisselerini almasına olanak sağlayacak değişiklikleri uygulamaya başladı. Buna göre ilk etapta, aracı kurumların ve yatırım ortaklıklarının kendi hisselerini almasının önü tamamen açıldı. SPK ilk kararın işleyişini gördükten sonra uygulamayı bütün şirketlere yaymayı planlıyor. Karar en çok sevinenler ise gayrimenkul yatırım ortaklıkları oldu. Halka açık 14 gayrimenkul yatırım ortaklığının kararın ardından kendi hisselerini portföyüne alması bekleniyor. Ayrıca uygulama sayesinde, halka açılmayı planlayan gayrimenkul yatırım ortaklıklarının da cesaretlendirilmesi amaçlanıyor.

'KENDİ HİSSEMİZİ ALIRIZ'
Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, kararı çok olumlu karşıladıklarını ifade ederek, "Özellikle kriz döneminde hisselerimiz inanılmaz değer kaybetti. Bu dönemde elimizde fazla para vardı. Hisselerimize yatırım yapmak istedik ama hukuki sorunlarla karşılaştık. Artık bu engel aşıldı. Uygulamayı değerlendireceğiz. İlk genel kurul toplantısında karar alıp, kendi hisselerimizi almayı düşünüyoruz" dedi. Nurol GYO Genel Müdürü Bekir Cumurcu da GYO hisselerinde işlem hacimlerinin çok düşük olduğuna dikkat çekerek "Karar çok pozitif. Uygulama sayesinde hisselerdeki spekülatif hareketlerin önlenebileceğini düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

ŞİRKETLERE SERMAYENİN % 20'Sİ KADAR ALIM HAKKI
YATIRIM ortaklıkları ve aracı kurumların kendi hisselerini alabilmesi için birçok kural getirildi. İşte kendi hissesine yatırım yapmak isteyen şirketlerin uyması gerekenler: Şirket genel kurul kararı almalı. Yönetim kurulu ise 18 ay içinde kararı uygulamalı. Alınabilecek miktar ödenmiş/ çıkarılmış sermayenin yüzde 20'sini aşamaz. Hisse alımları açıklanan son finansal tablodaki net aktif sermayesine zarar vermeden yapılmalı. Bir günde alınacak miktar, son 3 gündemi ortlama işlem miktarı ortalamasının yüzde 25'ini aşamaz. Açılış ve birinci seansın son 15 dakikasında ve ikinci seansın ilk ve son 15 dakikası içerisinde geri alım emri verilemez.

İLK SABAH DUYURDU
İlk kez SABAH, 14 Ağustos 2009'da Sermaye Piyasası Kurulu'nun şirketlerin kendi hisselerini alabilmesinin önünü açan çalışma içerisinde olduğunu yazmıştı.
Kerim Karakaya/Sabah


Geri Dön