28 / 03 / 2024

Habsburg Düşesi Marie-Christine, kendi sarayında kiracı!

Habsburg Düşesi Marie-Christine, kendi sarayında kiracı!

İsviçre"de 60 yıllık sürgünden sonra Polonya"nın güneyindeki Zywiec kentine dönen 87 yaşındaki Habsburg Düşesi Marie-Christine, çocukluğunu geçirdiği sarayın kendisi için tahsis edilen odalardan birinde tek başına yaşıyor



Düşes, AFP"ye yaptığı açıklamada, gülerek, 'İşte, ne komik değil mi Kendi sarayımda kiracıyım. Kiracıların en mutlularından. Doğduğum, çocukluğumun geçtiği yere gelmekten çok mutluyum' dedi.

Düşes, ancak komünizmin yıkılmasından sonra Polonya"ya dönebildi. Habsburglar önce 2. Dünya Savaşında Naziler tarafından, 1945"ten sonra da komünistler tarafından saraydan kovuldu. 2001"de Düşes Zywiec kenti tarafından burada yaşamaya davet edildi ve kendisine sarayın giriş katında, aslında oyun salonu olan yerde küçük bir daire önerildi.

Tekerlekli sandalye ile sarayın bahçesinden de yararlanan Düşes, 'Saraya dönme teklifi gelince bir an bile tereddüt etmedim. İsviçre"deki dairemi boşalttım ve buraya geldim. çok mutluyum. Bana kraliçe gibi muamele ediyorlar, tamamen Polonyalı olan bir Habsburg gibi..' dedi.

Düşesin İsveç"te yaşayan erkek kardeşi ile İspanya"da yaşayan kız kardeşi aileleri olduğundan geri dönememiş. Sarayın içinde eski şaşalı günleri anımsatan hiçbir şey yok. Tarihi eserler, tablolar ya da aile yadigarı eşyalar yerine sade mobilyalar bulunuyor. Düşes, 2 yardımcısı ve 2 kedisiyle yaşıyor. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu"nda hüküm sürdüğü yıllarda Polonya
Rusya, Prusya ve Avusturya arasında paylaşıldıktan sonra Düşes Marie-Christine"in ataları Zywiec kentini hep elinde bulundurmuş. Polonya 1918"de bağımsızlığını kazanınca düşesin büyükbabası Marie-Christine Charles-Stephane Polonya vatandaşlığını alarak aileye ait mal varlıklarını korumuş, hatta monarşi yanlıları Polonya tahtını bile teklif etmiş.

Tıpkı büyükbabası gibi düşes de kendisini Polonyalı hissediyor ve 'Ben Avusturyalı değilim. Ana dilim Almanca değil, Lehçe' diyor. 1939"da savaş patladığında babası Charles-Albert Alman olduğunu söylemeyi reddedince Naziler aileyi toplama kampına gönderip saraya da el koyuyor.

Savaş sonunda Nazilerin Polonyalı kabul ettiği Habsburglar bu kez de komünistler tarafından Polonyalı kabul edilmemiş ve Avusturyalı aristokratlar olarak ülkeden çıkarılmış, mallarına el koyulmuş. Ancak Zywiec sakinleri aileyi hiç unutmamış hatta düşesin her doğum gününde şölen verilmiş. Belediye Başkanı Antoni Szlagor, 'Düşes bizim elçimiz, o bir vatanseverlik, toprağa, Polonya"ya bağlılık simgesidir, hepimiz için izlenmesi gereken bir örnektir' ifadesini kullandı.
AA


Geri Dön