26 / 04 / 2024

Hacı Sayid franchise verecek!

Hacı Sayid franchise verecek!

1982’de kurulan ve 40 mağazaya ulaşan tatlı-pastane zinciri Hacı Sayid artık franchise verecek. Hacı Sayid’in yıl sonu hedefi ise 46 mağaza...



1982’de kurulan ve 40 mağazaya ulaşan tatlı-pastane zinciri Hacı Sayid artık franchise verecek. Hacı Sayid’in yıl sonu hedefi ise 46 mağaza...


Gaziantepli Mehmet ve Burhan Dinçerler tarafından 1982 yılında kurulan tatlı-pastane zinciri Hacı Sayid artık franchise verecek. 32 yılda 40 mağazaya ulaşan Hacı Sayid’in yıl sonu hedefi 46 mağazaya ulaşmak. Bugüne kadar hep kendi mağazalarını açan Hacı Sayid franchise ile birlikte bu rakamı katlamayı planlıyor. Hacı Sayid Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Dinçerler , hem Hacı Sayid’i hem de 3 yıl önce Türkiye’ye getirdiği kahve zinciri Gloria Jean’s Coffees’i anlattı.


- Hacı Sayid’in temeli nasıl atıldı.


1961 Gaziantep doğumluyum. İlkokul 4’e giderken 1970 yılında İstanbul’a taşındık. Amcam Habeş Seyidoğlu bu işi yapıyordu. 1973 yılında amcamın yanında işe başladım. İşi orada öğrendim. 1979’da sağ-sol kavgasından kurtulmak için yaşımı büyütüp askere gittim. Ama yine kurtulamadım, 8 aylık askerdim ihtilal oldu. Askerlik dönüşü 1982 yılında ilk işimi kurdum. Toptan dağıtım yaptım. Sonra 100 metrekarelik imalathane ve Şirinevler’de 20 metrekarelik bir dükkan açtım. Babam ve abim de yanıma geldi. İkinci dükkanı ise Yenibosna’ya açtık. 1992 yılında Paris’te bir gıda fuarına gidince bakışım değişti. Fransa’daki kafeleri gördüm. 1994 yılında da ilk kafeyi açtım. Oysa biz o dönemde sadece baklava, kadayıf ve su böreği yapıyorduk. Yurtdışı ufkumuzu açtı. Kafe açarak bu alanda ilklerden olduk. Kafe açınca sektörden bize güldüler. ‘Herhalde aç kaldı da o yüzden hamburger ve pasta satıyor’ dediler. Aldırmayıp devam ettik. Başarılı oldu. 2000 yılında Esenler’de büyük mağaza açtık. O mağaza çok daha başarılı oldu. Ardından Bağcılar, Beşiktaş ve Florya’da açtık ve daha da büyütme kararı aldık. Sadece pastane değil kafeteryacılığa ağırlık verdik.


- Kaç mağazaya ulaştınız şu an?


40 mağazamız var. Yıl sonuna kadar açacağımız 6 nokta daha var. Mağazaların hepsi bizim, franchise değil. Ama bu sene bir karar aldık. Artık fran-chise vereceğiz. Yılda ortalama 5 mağaza açıyorduk ama bu rakam franchise ile 10’u bulur.


- İstanbul dışında mağazanız yok galiba...


‘İstanbul dışında mağazanız var mı’ diyorlar ‘Evet, Üsküdar’ diyorum. İstanbul o kadar büyük ki, 40 mağaza var ama 100 mağaza daha açacak semt var İstanbul’da. Akarı kokarı olan bayatlayan bir ürün sattığımız için İstanbul’dan fazla uzaklaşamıyoruz.


- Yeni yatırım var mı?


Hadımköy’de 13 bin metrekarelik yeni bir imalathane kurduk. 8 milyon lira yatırım yaptık. Hâlâ bitmedi. Yatırım devam ediyor. Yenibosna’daki eski imalathane 3 bin metrekareydi.


- Kaç kişi çalışıyor?


Hacı Sayid’de imalathane kısmında 170 kişi çalışıyor. Mağazalarla birlikte toplam personel sayısı ise 870 kişi. Gloria Jeans Coffees’lerde ise her mağazada ortalama 7 kişi çalışıyor. Orada da 300 personele ulaştık. Bizim en büyük sıkıntımız personel bulmak. Mağaza açmak işin en kolay yanı. Önemli olan mağazayı açtıktan sonra o mağazaya hakim olacak personel. Bunu tam karşılayamıyoruz. Müşteri 1 liralık poğaçanın kuru olmasıyla yeni bir personel hatasıyla size küsüp gidebiliyor. Şu an 40 mağazamızın camında da ‘eleman aranıyor’ yazıyor. Türkiye’de işsizlik diye birşey yok. İnsanlar iş beğenmiyor. 41. Gloria Jean’s Coffees’i Sakarya’da açtık hemen onun da camına astık.


- Hacı Sayid ismi nereden geliyor?


Seyidoğlu benim dedemin ismi. Lakamız Gaziantep’te Seyidoğulları. Amcam, Habeş Seyidoğlu ismini tescil ettirdiği için Hacı Sayid ismini koyduk.


- Ne kadarlık bir ciroya ulaştınız?




Hacı Sayid’in aylık ortalama cirosu 8 milyon lira. Gloria Jean’s’te ise aylık 2.5 milyon lira.


- Biraz da siyaset konuşalım mı... Size göre neler değişti son 13 yılda?


1983 yılında ticarete başladım. Tüp ve mazot kuyruğunun olduğu yılları da biliyorum. Yağ arağımız yılları da. Çiller dönemindeki krizi de yaşadım. Mağazamız 500 metrekareyse depo 2 bin metrekareydi. Yağ, un, şekeri ya bulamazsak diye stoklardık. Çünkü ya fiyat artar ya da karaborsa olurdu. 2002’den sonra depomuz en küçük alan oldu. Eskiden stok maliyeti diye birşey bilmezdik. 2002’den sonra rahatladık. Ne kazandığımı, aldığımı, sattığımı, zararımı görüyorum. 2002’den sonra istikrarı gördük. 2002 öncesi ile sonrası ak ile kara gibi. Tek sorun var işçi bulamıyorum. Demek ki işsizlik yok, ne güzel... Sonuçta bir tane oyum var, götürüp veriyorum. Ama tabii ki Cumhurbaşkanı’mızın dediği gibi ‘İçimde yatan bir aslan var götürüp ona veriyorum.’


SURİYELİ 8 USTA İŞBAŞI YAPTI


- Suriye tatlıları da girmiş menünüze?


Evet, 8 Suriyeli usta çalışmaya başladı. Bunlar kendilerine has tatlı ve börek çeşitlerini yapıyorlar. Güzel tatlılar çıkarıyorlar. Memnunuz. Dünyada zaten Arap, Türk ve Yunan baklavası var. Araplar’ınki kuru, Türkler’inki orta şerbetli, Yunanistan’ınki ise çok şerbetli. Suriyeliler şimdi bize kuru baklava yapıyor. Bu insanlar yurtlarından, yuvalarından sökülüp atıldı. Biz de sanatkar olanları aldık. Yanımızda çalışanların bazıları dükkan sahibiymiş. Sanat altın bileziktir. Türkiye’ye gelince kolundan bileziğini çıkarıp bozdurdu, iş buldu.


GLORIA JEAN’S 41’İ YAKALADI


- Gloria Jean’s Coffees’ten de bahseder misiniz? Kaç mağazaya ulaştınız?


Gloria Jean’s Coffees ile 2012’de master francçhise anlaşması yaptık. 2013’te ilk mağazamızı açtık. Şu anda 41 mağazaya ulaştık. 9’unun projesi devam ediyor. Yıl sonunda 50 mağaza ile kapatacağız. 5 yıl için 50 mağaza sözü vermiştik, 3 yılın sonunda bu sözümüzü tutmuş olacağız.


- Gloria Jean’s Coffees ile anlaşmanız nasıl oldu?


2012 yılında Saraybosna’ya bir geziye gitmiştim. Orada bize yatırım yapın dediler. Mağaza açmak için araştırma yaparken Saraybosna’da kahvecilik yapalım dedik. Burger King, Starbucks veya Gloria Jean’s’ı Saraybosna’ya getirme arayışına girdik. Burger King ve Starbucks ‘biz kendimiz açacağız’ dedi. Gloria Jean’s’ı aradık ‘Boşverin Saraybosna’yı biz size Türkiye’yi verelim’ dediler. Zaten partner arıyorlarmış. Gloria Jeans 1999’da Türkiye’ye gelmiş. Getiren grup 70 mağazaya çıkmış ama sonra sıkıntıya girmiş. Bunun üzerine Gloria Jean’s’in Avustralyalı sahibi Türkiye’de yeni master franchise bulmak için 15 şirketle görüştü. O sırada bizi de incelediler. Diğer firmalara sormuşlar ‘5 yılda kaç mağaza açarsınız’ diye ‘200-500’ diyen bile olmuş. Ben ‘50 mağaza açarım’ dedim. Bu söz hoşlarına gitti. ‘Diriltmeniz zor ama gerçekleri söylüyorsunuz’ dediler. 8 aylık görüşme sonunda anlaştık. O sıradalarda Türkiye’de Gloria Jean’s mağazası kalmamıştı. Hacizlerle boğuşuyordu. Marka yara almıştı. Mart 2012’de görüşmeye başladık eylülde anlaştık. 2013 başında düğmeye bastık ve 41 mağazaya ulaştık.


‘EN HIZLI ÜLKE ÖDÜLÜ’ ALDI


- Gloria Jean’s’in ana şirketi memnun galiba bu durumdan?


45 ülkede faaliyet gösteriyorlar. Bize Dubai’de dünyadaki en hızlı gelişen ülke olduğumuz için ödül verdiler. 2015’in parlayan yıldızı olarak ilan ettiler. Şu anda iyi gidiyor. Satışlardan memnunuz. Biz bitkisel hayatta olan bir hastayı aldık. Ayağa kalktı, yürümeye başladı. Artık koşturmaya başlayacağız.


- Gloria Jean’s’in sadece Türkiye hakları mı sizde?


Avustralyalı şirket ‘Biz sizden çok memnunuz, dünyadan hangi ülkeyi istiyorsanız verelim’ diyor. Ama biz daha Türkiye’yi dolduramadık ki? Bugün Türkiye’de 600 mağaza açacak yer var.



Star


Geri Dön