29 / 03 / 2024

Hafsa Sultan kentsel yenilemede ilk adım atıldı!

Hafsa Sultan kentsel yenilemede ilk adım atıldı!

Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin Hafsa Sultan Mahallesi'nde yapmayı planladığı ve Hafsa Sultan Mahallesi'nin çehresini değiştirecek olan kentsel yenileme projesiyle ilgili ilk adımlar atıldı.



MANİSA Büyükşehir Belediyesi'nin Hafsa Sultan Mahallesi'nde yapmayı planladığı kentsel yenileme projesiyle ilgili ilk adımlar atıldı. 


Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Eylül ayı Meclis Toplantısında gündeme gelen ve hak sahiplerinin yüzde 55'inin kabul ettiği proje için İmar ve Bayındırlık Komisyonu'nun revizyon 1/5000 ölçekli nazım imar planı raporu oy birliği ile kabul edildi. 


Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin Hafsa Sultan Mahallesi'nde yapmayı planladığı ve Hafsa Sultan Mahallesi'nin çehresini değiştirecek olan kentsel yenileme projesiyle ilgili ilk adımlar atıldı. 


Geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen toplantılarla vatandaşlara anlatılan kentsel yenileme projesi için hak sahipleri ile de teker teker görüşülerek fikirleri alınmıştı. Hak sahipleri ile yapılan görüşmelerin ardından yüzde 55'inin kabul ettiği proje için mecliste görüşme yapıldı. Büyükşehir Belediyesi'nin Eylül Ayı Meclis toplantısında görüşülen İmar ve Bayındırlık Komisyonu'nun revizyon 1/5000 ölçekli nazım imar planı raporu oy birliği ile kabul edildi. Gündem maddesinin kabul edilmesinin ardından Hafsa Sultan Mahallesi'nde 2 adada yapılması planlanan kentsel yenileme projesi için ilk adımlar atılmış oldu. Öte yandan 5393 sayılı Belediyeler Kanununun 73. Maddesine istinaden aynı alanda kentsel dönüşüm ve gelişim alanı da mecliste ara komisyona havale edildi. Konunun ara komisyona havale edilmesinin ardından gözler Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Pazartesi günü yapılacak olan 2. Oturumuna çevrildi. 


Hür Işık Gazetesi



Haber Hür Işık Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Manisa Büyükşehir Belediyesi Aralık ayı Meclis toplantısında Hafsa Sultan Mahallesi'nde yapılacak olan kentsel dönüşüm projesi görüşüldü. CHP, MHP ve bağımsızların oybirliği ile Mahallenin kentsel dönüşüm ve gelişim alanı olma kararı alındı. 

Kültür Merkezi Meclis Salonu 'nda yapılan Büyiikşehir Belediyesi Aralık ayı meclis toplantısında gündem maddelerinden biri Hafsa Sultan Mahallesinde yapılacak olan kentsel dönüşüm projesiydi. Madde ile ilgili konuşan AK Partili Can Mercül,"Bu komisyon gündeminde yer alan bir maddeydi. Bu talebi red ederken aynı konuyla alakalı 5 binlik plana itiraz söz konusu. Mahalleliler itiraz ediyor. 

Bu itirazdan sonra talep değerlendirilsin diyerek ret edilsin istedik" dedi. 


"EMEKLER BOŞA GİTMESİN"

MHP'li Mehmet Palabıyık," Bu mazbataya şerh koyduk. Bu alanda model oluşturarak vatandaşa anlatalım, plan yaparak Cumhuriyet. Fatih, Hafsasultan. 

Yeni Mahalle'de sorunu çözelim istemiştik. Bir sene öncesi oy birliği ile karar alınmıştı. 5 binlik imar planı oy birliği ile meclisten geçmişti. Bu alanda çalışmalar devam etti. Mahalledeki vatandaşlarla görüşüldü. 100 kişi planı kabul eder duruma geldi. Bölgenin kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesi kararı geldi. Emekler boşa gitmesin istiyoruz" dedi.

 

"İTİRAZIMIZ ÇÖZÜM YÖNTEMİNEYDİ"

AK Partili Mehmet Çerçi de, 18-20 katlı binaların şehrin estetiğini bozacağını söyleyerek, "Bu alanla ilgili uzun konuşmalar yapıldı. 1 yıl önce iki adada bir düzenleme şeklinde gelen konu önceki plana baktığımızda 15-20 adayı buldu. Bu iş iyice büyüdü, dallandı budaklandı. Bu ilçenin belediye başkanı olarak itirazımız bu işin çözüm yöntemine, ya da dar bir alana sıkıştırılan. 18-20 katı bulan yoğunluk artışınaydı. 

İnşaat alanının artı otopark olarak düzenleniyordu. Bu da maliyeti artırıyordu. Bu da vatandaşın kazancını azaltıyordu. Bunu ben size söylemiştim. Niye bütün inşaat alanının altını otopark yapıyorsunuz? Otoparkı kaldıralım demiyorum ama sadece binaların altına otopark yapalım. Maliyet unsuru da daha aşağı çekilebilir. 18-20 katlı blokları daha aşağı çekersek şehir görünümü açısından daha doğru olur. Benim şahsen itirazım bir şeyi yaparken geri dönülmeyecek bir noktaya gelip şehrin estetiğinin kötü hale getirilmemesidir. 

Bizim kentsel dönüşüm projelerimiz var. Geleceğin kentini oluştururken. estetiği, ulaşımı göz önüne alınmalı. Yanlış yapılaşmadan uzak durulmalı. Şehrin merkezi yeri binalarla boğulmamalı. Burada iyi bir tasarım yapılmalı. 100 dekara yaklaşan bir alanda bu planı yapıyorsunuz. Bu şehrin belediye başkanı olarak herkesin huzurunda şunu söyleyeyim. Burada yanlışın içine girilmemesinin üstünde duruyorum. Laleli'de 700 dönümlük bir alanda kentsel dönüşüm yapıyoruz. Biz bu çalışmaları yaparken Çevre Bakanlığına ve hükümete sunduğumuz planda bizim getirdiğimiz emsal 1.4 ve 1.5'tir" dedi. 


"ŞEHİR VİZYONU AÇISINDAN UYGUN OLMAZ"

Yunusemre Belediye Başkam Mehmet Çerçi de, "Yarın halk bana hesap sorarsa ben mecliste söyledim, şu şekilde geçti derim. 

Dar alanda plan yaptığınız zaman daha rahat plan yapamazsınız. 

Geniş alanda olursa daha rahat plan yaparsınız. Daha az yoğunlukta bir şehir yapabilirsiniz. Bu benim projem değil, sizin projeniz. Bunun yollarını siz bulacaksınız, ben mucize bulacak değilim. 

Bu 100 dönümlük alana yayılacak olursa şehir vizyonu açısından çok uygun olmaz diye düşünüyorum" dedi. 

Konuşmaların ardından AK Parti'nin ret oyuna karşın. MHP, CHP ve bağımsız meclis üyelerinin oylarıyla alanın kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ilan edilmesi kabul edildi. Manisa Büyükşehir Belediyesi 2016 performans planı oy birlisi ile kabul edildi. 


Hür Işık Gazetesi



Bu haber Hürriyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin Aralık Ayı Meclis toplantısında Hafsa Sultan Mahallesinde yapmayı planladığı kentsel yenileme projesi ile ilgili önemli adımlar atıldı. Daha önce 1/5000’lik nazım imar planın kabul edildiği projede 1/1000’lik imar planının 5393 sayılı Belediyeler Kanunu’nun 73. maddesine göre yapılması da oy çokluğu ile kabul edildi.

MANİSA Büyükşehir Belediyesi’nin Hafsa Sultan Mahallesinde yapmayı planladığı ve Hafsa Sultan Mahallesinin çehresini değiştirecek olan kentsel yenileme projesi Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Aralık ayı Meclis Toplantısı’nda gündeme geldi. Uzun süredir komisyonda bekleyen kentsel yenileme projesinin 1/5000’lik nazım imar planı geçtiğimiz aylarda meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edilmişti. Konu ile ilgili söz alan İmar Komisyonu Başkanı Can Mercül, Hafsa Sultan Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı raporunun uzun süredir komisyon gündeminde yer aldığını belirterek, “Biz bu talebi reddederken gerekçemiz 5 binlik planlara itiraz olmasıydı. Bu itirazdan sonra mazbatayı ret yönünde yazdık” dedi.

ÇALIŞMALARIN DEVAM ETMESİ TARAFTARIYIZ

İmar Komisyonu Üyesi Mehmet Palabıyık, İmar ve Bayındırlık Komisyonunun kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ile ilgili raporuna MHP grubunun şerhi olduğunu söyledi. Palabıyık, “Bölgede model oluşturarak vatandaşa anlatalım, ikna edelim ve 4 mahallede sorunu çözelim demiştik. 1 sene önce oy birliğiyle kabul kararı alınmıştı. Mahalledeki vatandaşlarla görüşmeler yapıldı ve 100’e yakın vatandaş taslak çalışmamızı kabul etti. Bu madde kabul edilirse, emekler boşa gitmemiş olur. Biz mazbatayı kabul yönünde çevrilmesi ve çalışmaların devam etmesi taraftarıyız” diye konuştu. Alan ile ilgili geride kalan toplantılarda uzun konuşmalar yapıldığını dile getiren Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi ise “Yaklaşık 1 yıl önce 2 adada yapılması gereken düzenleme 15-20’yi buldu. Yaklaşık 100 dönümlük alana ulaşan şu anki imar haliyle 20 ada var. Daha önce Meclis’e getirilen düzenleme 30 dönümü kapsıyordu. Özellikle o bölgede 4’e yakın bir emsal artışıyla bu sorun çözülüyordu. Biz bu işin çözüm yöntemiyle yoğunluk artışına itirazımız var. Benim itirazım şehrin estetiğinin bozulmasına” dedi.

ALTERNATİF ÇÖZÜM SUNMANIZI İSTEDİK

Kanun gereği 30 dönümün altında 5393 sayılı Belediyeler Kanunundaki 73. Madde uygulamasının yapılamadığını vurgulayan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Aşağı yukarı 10-12 aydır bu taslak duruyor. Teknik ekibimiz size gelip sunum yaptı. Size alternatif çözümünüzü bekliyoruz dedim. 4 tane blok 11-12 katta kalıyor. Diğer bloklar 16 kat oluyor. Siz o bölgenin Belediye Başkanı olarak bunu nasıl çözersiniz? Sizden buna alternatif sunmanızı istedik” dedi. 1/1000’lik planların daha yapılamadığını ancak 1/5000’lik planların geçtiğini kaydeden Mehmet Palabıyık, “O planlar önümüze gelecek daha. Biz bu alanda çalışma şeklimiz netleşsin diye bu teklifi getirdik. Nasıl Yunusemre Belediyesi Laleli Mahallesinde kentsel dönüşüm alanı ilan ettiyse, biz de benzerini yapmak için bu teklifi sunduk” diye konuştu. Konuşmaların ardından komisyon kararı dikkate alınmayarak İmar ve Şehircilik Dairesi’nden gelen yazı oylamaya sunuldu. AKP grubunun ret oyuna karşılık MHP, CHP grupları ve Bağımsız meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.


Geri Dön