24 / 04 / 2024

Hakan Kodal: AVM'ler pazar günü kapanmasın!

Hakan Kodal: AVM'ler pazar günü kapanmasın!

Hakan Kodal, düzenlenen basın toplantısında, Alışveriş Merkezleri ve Büyük Mağazalar yasa tasarısıyla ilgili görüşlerini aktardı



Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hakan Kodal, alışveriş merkezlerinin (AVM) pazar günleri kapanmasının, AVM'lerin kapanması anlamına geleceğini söyledi.

Hakan Kodal, düzenlenen basın toplantısında, Alışveriş Merkezleri ve Büyük Mağazalar yasa tasarısıyla ilgili görüşlerini aktardı.

Kodal, AVM'lerin kendi fonksiyonlarının ötesinde kentin başka eksikliklerini de doldurduklarını söyledi.

Yaptıkları tüketici algı araştırmasında, tüketicilerin AVM'lere neden gittiklerine baktıklarında, "Buluşma noktası olması", "Park sorunu yaşamamak", "Her şeyi bir arada bulabilmek", "Tek başına alışveriş yapan hanımlar için güvenlikli olmasının", AVM'lerin tercih sebepleri arasında yer aldığını anlattı.

Müşterilerinin yüzde 42,6'sının pazar günü, yüzde 73,8'inin de hafta sonu AVM'leri ziyaret etmeyi tercih ettiklerine dikkati çeken Kodal, şunları kaydetti:

"Pazar günü gitme sebebi, Türkiye'de hala birçok şirketin cumartesi yarım gün de olsa çalışıyor olması. AVM'lerin pazar günü kapalı olması tüketici beklentilerine tamamen karşıdır. AVM'lerin pazar günü kapanması AVM'lerin kapanması anlamına gelir ve bu da AVM'lerde çalışan yaklaşık 350 bin çalışan için istihdam sorununun oluşmasına neden olacaktır. Ciroların önemli bir bölümü pazar günü oluşturuluyor."

Sadece hafta sonu yapılan alışverişin sektörün cirolarının yüzde 55-60'larına kadar çıktığına işaret eden Kodal, pazar gününün payının da yüzde 30-35 bandında gerçekleştiğini belirtti.

Hakan Kodal, yeni yasa taslağında AVM'lerin açılış saatleri ile ilgili kararın belediyelere bırakıldığını, buna itiraz ettiklerini, pazar günlerinin herhangi bir kurumun görüşüne bırakılmaması gerektiğini, bunu tamamiyle ticari konut olarak gördüklerini kaydetti.

Kodal, "Özellikle bazı esnaf kesiminden de pazar günleri kapatılması talebi geliyor. Ama bunun temelinde de biz başka konuların söz konusu olduğunu düşünüyoruz. Türkiye henüz sosyal anlamda toplu ulaşım, gelir kaynağı,başta eğlence gibi sosyal imkanları henüz Türk tüketicisine sunabilecek yapıda değil.

Temel görüş farklılığı buradan kaynaklanıyor" dedi.

Yasanın çok farklı konuları içeren, şemsiye bir yasa olduğunu, içinde esnafı korumaya yönelik maddeler bulunduğunu, bununla AVM'leri bağdaştıramadıklarını ifade eden Kodal, esnafı korumaya yönelik çalışmaların ayrı tutulması gerektiğini, esnafın korunmasına karşı olmadıklarını, ancak bunun yönteminin AVM'lerden geçmemesi gerektiğini kaydetti.

-"OTOPARKLAR AVM'LERİN ÖNEMLİ BİR ÇEKİM UNSURU"-
İstanbul'da 1 milyon 760 bin 200 adet araç varken, 250 bin otopark kapasitesi bulunduğuna, İSPARK'ın bunun yüzde 20'sini sağlayabildiğine dikkati çeken Kodal, AVM'lerde ise 104 bin 500 otopark kapasitesi bulunduğunu, bunun yüzde 70'inin ücretsiz yüzde 29'unun da ücretli olduğunu, AVM başına 1.200 otopark düştüğünü belirtti.

Otoparkların AVM'lerin önemli bir çekim unsuru olduklarına işaret eden Hakan Kodal, "AVM'lerdeki otoparkların 3 saat boyunca tamamen ücretsiz hale getirilmeye çalışılması serbest piyasa koşullarına aykırı olmakla birlikte trafik sorununa da çözüm getirmeyecektir" dedi.

-"FARKLI UYGULAMALAR VAR"-
Yaptıkları anket çalışmalarında otoparkın tüketiciler açısından önemli kriter olduğunu gördüklerini ifade eden Kodal, birincil sıkıntının otoparkların paralı olması değil, gerçek AVM müşterisinin kolaylıkla arabasını park edebilmesi, yoğun trafiğin olduğu bölgelerde AVM'lerin otoparklarının AVM müşterilerinin dışında kullanılması olduğunu söyledi.

Kodal, "AVM'lerin gerçek müşterisi esasında aracını dışarıda bırakıp kolay yer bulamamayla karşılaşacak. Avrupa'da tam tersine ücretli olması zorunlu tutuluyor. Bunun serbest piyasa ekonomisine aykırı olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Bir gazetecinin "Park sorunuyla ilgili belediye 'cezaları kesmeye başlarım' dedi. Cezaların kesildiğine ilişkin size gelen bilgiler var mı?" sorusuna karşılık da Kodal, "Bu konuda bireysel her AVM'nin, her belediyenin uygulaması farklı olduğu için bir yorum yapmayayım. Çok farklı belediyeler ve otopark uygulamaları söz konusu. Farklı uygulamalar var, homojen bir uygulama yok" şeklinde konuştu.

-"ANKARA'DA AVM SAYISI AVRUPA ORTALAMASININ ÜZERİNDE"-
Sektörle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Kodal, AVM'lerin toplam 5,7 milyon metrekare kiralanabilir alana ulaştığını, sektörde 238 aktif AVM olduğunu belirtti.

Kodal, açılan AVM'lerin yüzde 80'inin  Ankara  ve İstanbul'da açıldığını söyledi.

Türkiye'de kişi başına düşen kiralanabilir alanın 78 metrekare olduğunu, bunun AB ortalaması olan 200 metrekarenin henüz gerisinde bulunduğunu ifade eden Kodal, "Ankara'da AVM sayısı Avrupa ortalamasının üzerinde. İstanbul'da buna yaklaştık. Anadolu'nun önemli bir bölümü bu ortalamanın çok çok altında" şeklinde konuştu.

Kodal, bu yıl 32 AVM'nin açılmasının realist göründüğünü, bunların açılmasıyla sektöre 1 milyon metrekarenin ilave olacağını ve toplam 6,7 milyon metrekareye ulaşılacağını ifade etti.

AVM cirolarının 2008 yılına göre 2009'da yüzde 5,5 artış gösterdiğini ve 21 milyar lira olduğunu açıklayan Kodal, bu yıl AVM'lerin cirosunun 25 milyar lira olacağını tahmin ettiklerini kaydetti.

Kodal, geçen yıl bir milyar ziyaretçi sayısı olduğunu, bu seneyi 1,1 milyar ziyaretle kapatacaklarını vurguladı.

Sektörde 2010'da bir düzelme beklediklerini, ancak temeldeki sorunların henüz çözülmeyeceğini söyleyen Kodal, bunun da projelerin gerçekleşmesiyle ilgili bir yavaşlamaya sebebiyet verdiğini kaydetti. Kodal, "Toplamda bizim istediğimiz 100 küsur (109) AVM varken bu sene bunların üçte birinin hayata geçeceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

AYD Başkan Yardımcısı Koray Özgül de AVM'lerin öncelikle monotonluktan kurtulmak için tercih edildiğini, müşterilerin AVM'lerde caddedekinin 1,5 katı fazla para harcadığını belirtti.

Özgül, "Bursa'da açılacak AVM tüm Bursa'nın işsizliğini yüzde 1,5 aşağı çekecek" dedi.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

AVM'yi pazarları kapatmak tamamen kapatmak demek

Müşterilerin yüzde 42.6'sı alışveriş merkezlerine pazar günü gidiyor. AYD Başkanı Kodal, 'Müşteri bize hafta sonu huzur için geliyor' dedi

ALIŞVERİŞ Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hakan Kodal, alışveriş merkezlerinin (AVM) pazar günleri kapanmasının, AVM'lerin tamamen kapanması anlamına geleceğini söyledi. Alışveriş Merkezleri ve Büyük Mağazalar yasa tasarısıyla ilgili görüşlerini aktaran Kodal, AVM'lerin kendi fonksiyonlarının ötesinde kentin başka eksikliklerini de doldurduklarını söyledi. Yaptıkları tüketici algı araştırmasında, tüketicilerin AVM'lere neden gittiklerine baktıklarında, 'Buluşma noktası olması', 'Park sorunu yaşamamak', 'Her şeyi bir arada bulabilmek', 'Güvenlikli olmasının', AVM'lerin tercih sebepleri arasında yer aldığını anlattı. Müşterilerinin yüzde 42.6'sının pazar günü, yüzde 73.8'inin de hafta sonu AVM'leri ziyaret etmeyi tercih ettiklerine dikkati çeken Kodal, 'Pazar gitme sebebi, Türkiye'de birçok şirketin cumartesi çalışıyor olması. AVM'lerin pazar günü kapalı olması tüketici beklentisine tamamen karşıdır. AVM'lerin pazar kapanması AVM'lerin tam kapanmasıdır.Esas cirolar pazar günü oluşturuluyor' dedi.

Ücretsiz otopark piyasaya aykırı
İSTANBUL'DA 1 milyon 760 bin 200 adet araç varken, 250 bin otopark kapasitesi bulunduğuna, İSPARK'ın bunun yüzde 20'sini sağlayabildiğine dikkati çeken Kodal, AVM'lerde ise 104 bin 500 otopark kapasitesi bulunduğunu, bunun yüzde 70'inin ücretsiz olduğunu belirtti. Otoparkların AVM'lerin önemli bir çekim unsuru olduklarına işaret eden Kodal, 'AVM'lerdeki otoparkların 3 saat boyunca ücretsiz hale getirilmeye çalışılması serbest piyasa koşullarına aykırı olmakla birlikte trafik sorununa da çözüm getirmeyecektir' dedi.

- Akşam -

Pazar yasağı AVM'lerin kapısına kilit vurdurur

Hükümet, belediyelere, alışveriş merkezlerini pazar günleri kapatma yetkisi veren yasal düzenlemeyi yeniden gündeme aldı. Sektörden, 'Ciromuzun yüzde 55-60'ını hafta sonu elde ediyoruz. Bunun yüzde 35'i de pazar günü sağlanıyor' itirazı geldi.
 
Hükümetin, alışveriş merkezlerinin pazar günleri kapalı olmasını öngören "Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazalar Kanunu Tasarısı"nı yeniden gündeme getirmesi, yatırımcıları tedirgin etti. Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hakan Kodal, alışveriş merkezlerini (AVM) geçen yıl 1 milyar kişinin ziyaret ettiğini belirterek, "Müşterilerin yüzde 42,6'sı alışveriş merkezlerine pazar günü geliyor. Sadece hafta sonu yapılan alışveriş, sektörün cirolarının yüzde 55-60'larını oluşturuyor. Bunun içinde pazar gününün payı da yüzde 30-35 bandında gerçekleşiyor. Bu nedenle AVM'lerin pazar günü kapanması aslında AVM'lerin tamamen kapanması anlamına gelir" dedi.
 
Belediyeler yetkili olacak
AYD'nin 2009 yılı sonu değerlendirmesi ve 2010 yılı beklentilerine ilişkin dün düzenlenen toplantıda konuşan Kodal, yeni yasa taslağında AVM'lerin açılış saatleriyle ilgili kararın belediyelere bırakıldığını söyledi. Bu duruma itiraz ettiklerini belirten Kodal, pazar günlerinin herhangi bir kurumun görüşüne bırakılmaması gerektiğini ifade etti. Müşterilerin hafta sonu, hatta pazar günü alışveriş yapmayı tercih etmelerinin en önemli nedenlerinden birisi olarak Türkiye'de hâlâ birçok şirkette cumartesi günü yarım gün de olsa çalışılıyor olmasını gösteren Kodal, "AVM'lerin pazar günü kapalı olması temelde bizi rahatsız ederken bu durum, tüketici beklentilerine de tamamen karşıdır. AVM'lerin pazar günü kapanması, AVM'lerin tamamen kapanması anlamına gelir. Bu da alışveriş merkezlerinde çalışan yaklaşık 350 bin kişi için istihdam sorunu oluşmasına neden olacaktır" uyarısında bulundu.
Küçük esnafı koruma yönetiminin AVM'lerin pazar günü kapatılmasından geçmemesi gerektiğini anlatan Kodal, "Kanun çıkmadı. Görüşmelerimiz sürüyor. Yasa tasarısında, esnafı korumaya yönelik maddeler var. Ancak, esnafı korumaya yönelik çalışmalar AVM'lerden ayrı tutulmalı diye düşünüyorum. Bu durum organize perakendenin gelişmesi açısından ciddi bir sıkıntı olarak görülüyor" dedi.
 
32 yeni AVM açılacak
2010 yılında AYD'nin birebir yatırımcılarla yaptığı araştırmaya göre, inşa halinde ve planlama aşamasında bulunan 109 AVM'den 32'sinin açılmasının realist gözüktüğünü söyleyen Kodal, "Sektörde 2010'da bir düzelme bekliyoruz. Ancak finansman gibi temel sorunların henüz çözülmeyeceğini görüyoruz. Bu da projelerin gerçekleşmesiyle ilgili bir yavaşlamaya sebebiyet verdi. Bu nedenle şu anda planlama ve inşa aşamasında 109 AVM varken, 2010 yılıda bunun ancak üçte birinin hayata geçeceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.
AVM sektörünün 2009 yılını, bir önceki yıla göre yüzde 5,5'lik ciro artışıyla kapattığını açıklayan Kodal, 2009 Aralık'ta ise ciro endeksinin yüzde 6 artış gösterdiğine dikkat çekerek, "Aralık ayında yüzde 70'lere varan indirimlerin olması ciroları artırdı" dedi.
Öte yandan Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazalar Kanunu Tasarısı ile ilgili Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, sektörden görüş toplamaya devam ediyor. Bakanlık, konuyla ilgili sektör temsilcisi olan Alışveriş Merkezleri ve Perakendecileri Derneği, AYD, Türkiye Perakendeciler Federasyonu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu ile Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği'nden görüş istedi. AYD ise bakanlıktan konuyla ilgili görüşme talebinde bulundu.
 
ÜCRETSİZ OTOPART SIKINTI YARATIR
Sektörde son günlerde tartışılan konulardan biri de AVM'lerdeki otoparkların ücretsiz olması. Bedava otopark hizmetinin AVM müşterisinden çok, o bölgeye bedava otopark hizmeti verilmesi sonucunu doğuracağını belirten AYD Başkanı Hakan Kodal, şu bilgileri verdi: "İstanbul'da bulunan otopark kapasitesi 250 bin. İSPARK ise bu ihtiyacın yüzde 20'sini karşılıyor. AVM'lerde bulunan otoparkların toplamı 104 bin 500. Bu rakamın 74 bin adedi ücretsiz, 30 bin adedi ise ücretli. Yaptırdığımız Tüketici Algı Araştırması'na göre müşteriyi AVM'ye çeken nedenlerden biri buluşma noktası olması, ikincisi park sorunu yaşamaması. AVM otoparklarının ücretsiz olmasının trafiğe olumlu katkısı olmayacak. Aksine, AVM müşterisinden çok o bölgeye bedava otopark hizmeti olacaktır." Kodal, ücretsiz otopark konusunda belediyelerin uygulamalarının da farklı olduğunu söyledi.

Referans

Alışveriş merkezlerini pazar günü kapatmak sektörü tamamen bitirir
 
Yeniden gündeme gelen Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazalar Kanunu Tasarısı'nda yer alan ‘pazar günü kapalı olma' maddesi yatırımcıları ürküttü.


Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hakan Kodal, geçen yıl alışveriş merkezlerini (AVM) 1 milyar kişinin ziyaret ettiğini ve bunların yüzde 42.6'sının pazar günü gittiğini söyledi. Sektör cirosunun yüzde 55-60'ının haftasonu, yüzde 30-35'inin de pazar günü gerçekleştiğini vurgulayan Kodal, “Pazar günü kapanması aslında AVM'lerin tamamen kapanması anlamına gelir” dedi.
Kodal, yeni yasa taslağında AVM'lerin açılış saatleri ile ilgili kararın belediyelere bırakıldığını, buna itiraz ettiklerini, pazar günlerinin herhangi bir kurumun görüşüne bırakılmaması gerektiğini söyledi. Müşterilerin haftasonu, hatta pazar günü alışveriş yapmayı tercih etmelerinin en önemli nedenlerinden birisi olarak Türkiye'de hâlâ birçok şirkette cumartesi günü yarım gün de olsa çalışılıyor olmasını sayan Kodal, şunları söyledi: “AVM'lerin pazar günü kapalı olması tüketici beklentilerine de tamamen ters. AVM'leri tümüyle riske sokacak bu adım, buralarda çalışan yaklaşık 350 bin kişi için istihdam sorunu oluşmasına neden olacaktır. Bu durum, piyasa ekonomisinden tamamen uzaktır. Küçük esnafı koruma yönetimi AVM'lerin pazar günü kapatılmasından geçmemeli. Esnafı korumaya yönelik çalışmalar AVM'lerden ayrı tutulmalı. Bu durum organize perakendenin gelişmesi açısından ciddi sıkıntı yaratır.”

32 alışveriş merkezi açılacak

AYD'nin araştırmasına göre, 2010'da, inşaat halinde ve planlama aşamasındaki 109 AVM'den 32'sinin açılabileceğini belirten Hakan Kodal, “Şu anda 109 AVM varken, 2010'da bunun ancak üçte birinin hayata geçeceğini tahmin ediyoruz” dedi.
Hürriyet

"Pazar günü kapatma kararı AVM'lerin kapanması demektir"

29.01.2010
AYD Başkanı Hakan Kodal, AVM'lerin pazar günleri kapalı tutulması kararının tamamen kapanması anlamına geleceğini, bunun 350 bin çalışan için sorun oluşturacağını söyledi
Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hakan Kodal, alışveriş merkezlerini (AVM) geçen yıl 1 milyar kişinin ziyaret ettiğini, ciroların yüzde 73.8'nin hafta sonu gerçekleştiğini söyledi. Akademetre Research tarafından yapılan "Tüketici Beklenti" raporuna göre, müşterilerinin yüzde 42.6'sının pazar günü AVM'leri ziyaret etmeyi tercih ettiklerine dikkat çeken Kodal, Alışveriş Merkezleri ve Büyük Mağazalar yasa tasarısıyla alakalı olarak, "Pazar günü kapanmak demek, AVM'lerin tam anlamıyla kapanması anlamına gelir ve bu da yaklaşık 350 bin çalışan için istihdam sorununun oluşmasına neden olacaktır'' dedi. Sadece hafta sonu yapılan alışverişin sektörün cirolarının yüzde 55- 60'larına kadar çıktığına işaret eden Kodal, pazar gününün payının da yüzde 30-35 bandında gerçekleştiğini belirtti. Yeni yasa taslağında AVM'lerin açılış saatleri ve günü ile ilgili kararın belediyelere bırakıldığını ve buna itiraz ettiklerini dile getiren Kodal, pazar günü açılıp açılmama konusunun herhangi bir kurumun görüşüne ve kaderine brırakılamayacağını kaydetti. "Özellikle bazı esnaf kesiminden de pazar günleri kapatılması talebi geliyor. Ama bunun temelinde de başka konuların söz konusu olduğunu düşünüyoruz" diyen Kodal, Türkiye'nin sosyal imkanlarının henüz Türk tüketicisine sunabilecek yapıda olmadığını söyledi.

OTOPARK ÇEKİM UNSURU
Otoparkların AVM'ler için bir çekim unsuru olduğuna işaret eden Hakan Kodal, "AVM'lerdeki otoparkların 3 saat boyunca tamamen ücretsiz hale getirilmeye çalışılması serbest piyasa koşullarına aykırı olmakla birlikte trafik sorununa da çözüm getirmeyecektir'' dedi. Kodal, "AVM'lerin gerçek müşterisi esasında aracını dışarıda bırakıp kolay yer bulamamayla karşılaşacak. Avrupa'da tam tersine ücretli olması zorunlu tutuluyor. Bunun serbest piyasa ekonomisine aykırı olduğunu düşünüyoruz'' diye konuştu.

2010'DA CİRO HEDEFİ 25 MİLYAR $
AYD'nin bire bir yatırımcılarla yaptığı araştırmaya göre, 2010 yılında inşa halinde ve planlama aşamasında bulunan 109 AVM'den 32'sinin açılmasının realist gözüktüğünü söyleyen Kodal, "Bunların açılmasıyla birlikte 1 milyon metrekare sektöre ilave olacak. Böylece 6.7 milyon metrekareye ulaşmasını bekliyoruz" dedi. AVM sektörünün 2009 yılını, bir önceki yıla göre yüzde 5.5'lik artışla kapattığını açıklayan Kodal, 2009 Aralık'ta ise ciro endeksinin yüzde 6 artış gösterdiğine dikkat çekerek, "Aralık ayında yüzde 70'lere varan indirimlerin olması ciroları artırdı" dedi. 2009 yılı sonunda AVM'leri toplam 1 milyar kişinin ziyaret ettiğini, toplam 21 milyar TL ciro gerçekleştirildiğini açıklayan Kodal, "2010 yılında 1.1 milyar ziyaretçi, 25 milyar TL ciro gerçekleşmesini tahmin ediyoruz" dedi.
Sabah


Geri Dön