28 / 03 / 2024

Hakkari Havalimanı Mayıs ayında açılacak!

Hakkari Havalimanı Mayıs ayında açılacak!

EMD 7. Altın Kalem Ekonomi Basını Başarı Ödülleri Töreni gerçekleşti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Hakkari Havalimanının açılışını mayıs ayı sonunda gerçekleştireceklerini söyledi.



Bakan Elvan, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) tarafından düzenlenen "7. Altın Kalem Ekonomi Basını Başarı Ödülleri" töreninde, zaman zaman konuyla ilgili olmayan, yalan yanlış haberlerle karşı karşıya kaldıklarını, bu noktada uzmanlaşmanın önemli olduğunu belirtti. 


Son 16 ayda zamanlarının büyük bir kısmını haber düzeltmekle geçirdiklerini ifade eden Elvan, "Bu da bir anlamda konunun iyi anlaşılmaması veya farklı bir şekilde algılanmasına yol açıyor. O nedenle uzmanlaşmayı çok önemsiyorum" diye konuştu.


Elvan, Altın Kalem ödülü alan tüm basın mensuplarını kutlayarak, "Çok önemli bir görevi üstleniyorsunuz" dedi.


Bakanlığın 13 yıllık yatırımlarının 260 milyar liranın üzerinde olduğunu anlatan Elvan, söz konusu yatırımların yarısına yakınının karayoluna yapıldığını kaydetti. 


- "Vatandaşların öncelikli talebi hızlı tren" 

Vatandaşların ulaşım altyapısında öncelikli taleplerinin hızlı tren olduğunu belirten Elvan, "Hangi ile gidersek gidelim vatandaşlarımızın öncelikli olarak bizden talebi 'biz ilimize hızlı tren istiyoruz' şeklinde oluyor" ifadesini kullandı.


Demiryolunun serbestleştirilmesi konusunda hazırlanan yönetmeliğin kısa süre sonra yayımlanacağını anlatan Elvan, böylece demiryollarının da demiryollarının işletmesini de özel sektöre açmış olacaklarını bildirdi.


Yıl sonu itibarıyla yenilenmeyen bir kilometrelik demiryolu hattının kalmayacağını ifade eden Elvan, "Bunun anlamı 20-30 kilometre hızla giden trenler yerine artık saatte 140 kilometre hızla giden trenler gelecek" diye konuştu.


Yüksek Hızlı Tren setlerinin imalatının Türkiye'de yapılacağını, buna ilişkin ihale düzenleneceğini anlatan Elvan, şöyle konutu:


"Burada şu şartları koşuyoruz. Bir, üretimi Türkiye'de yapacağız, iki, minimum yüzde 53 yerli katkı olacak, üç, mutlaka bir yerli firma ile ortaklık yapacaksın. 'Bu üç şartı taşımak şartıyla Türkiye'de yüksek hızlı tren seti imal edebilirsin biz de Bakanlık olarak satın alabiliriz' diyoruz. Yüksek Hızlı Milli Trenimizin imalatı yönündeki çalışmalar devam ediyor. Tasarım çalışmaları tamamlandı, detay mühendislik çalışmalarına yönelik çalışmalar devam ediyor. 2019 itibarıyla kendimize ait YHT milli trenimizi raylara indirmeyi hedefliyoruz."


- "Türk Uzay Ajansı'nı kuracağız"

Havacılık sektörüne de değinen Elvan, Hakkari Havalimanının açılışını mayıs ayı sonunda gerçekleştireceklerini söyledi.


Uzay Ajansı ile ilgili kanun tasarısı taslağını Başbakanlığa sevk ettiklerini belirten Elvan, "Vakit olması halinde seçimden önce, olmaması halinde ise seçimden sonra Türk Uzay Ajansı'nı kuracağız. Bu alanda çalışan dünyadaki bilim adamlarıyla toplantı yaptık, onların görüş ve düşüncelerini aldık. Bu konuda da somut adımımızı 2015'te atacağız" şeklinde konuştu.


Elvan, 4G ile ilgili ihale sürecinin başlatıldığını, konuyla ilgili haftaya kapsamlı bir açıklama yapacaklarını kaydetti.


- AA muhabiri Çelikel'e ödül

Konuşmaların ardından, EMD'nin başarı ödülleri sahiplerine verildi. Bakan Elvan'a da Altın Kalem ödülü takdim edildi.


Anadolu Ajansı Ekonomi Muhabiri Erdal Çelikel, "Bankalara 4 Köprü Parası Masraf  Ödendi" başlıklı haberi ile ajans kategorisinde ödüle layık görüldü. Ödülü, Çelikel'in yurt dışında olması nedeniyle AA Başmuhabiri Tamer Toğanaş'a, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Nail Sanlı verdi. 


EMD'nin Altın Kalem ödülüne layık görülen eserler ve gazeteciler şöyle:


1- Gazete, Dergi, Ajans Haber (Ulusal)


- Maske Düşüyor


Banu Şen (Hürriyet)


- Gizemli Otel Faturası Ankara’yı karıştırdı


Sadettin İnan (Milli Gazete)


2- Gazete, Dergi, Ajans Haber (Yerel)


- Tuz Turizmi, Neden Olmasın?


Saadet Erciyas (Ege Telgraf Gazetesi)


- Made in Turkey mi Turkish Made mi?


Korhan Gümüştekin (Ostim Organize Sanayi Gazetesi)


3- Ajans Haber


- Bankalara 4 Köprü Parası Masraf  “Ödendi”


Erdal Çelikel (Anadolu Ajansı)


4- İnternet, Gazete, Haber, Köşe Yazısı


- Yap İşlet Devret’e Vergi Şoku


Şükrü Kızılot (Hürriyet)


5- Radyo-TV Haber Programı


- Ekonomik Analiz


 Şirin Sümer (TRT Türkiye’nin Sesi Radyosu)


- Aselsan’ın Teknoloji Sınavı


Özlem Dalga ve Mustafa Ergen (Bloomberg HT)


6-  Özden Alpdağ Özel Ödülü


- 1942 yılından bu yana aralıksız 73 yıldır İzmir’de yayın yapan Ticaret Gazetesi



AA


Geri Dön