26 / 04 / 2024

Halis Toprak'ın mallarını 2012'de TMSF satacak!

Halis Toprak'ın mallarını 2012'de TMSF satacak!

Şakir Ercan Gül, Toprak Holdingin sahibi Halis Toprak ile prensipte anlaşmaya vardıklarını, bu kapsamda Toprakın kendi mallarını Ocak 2012 sonuna kadar satması gerektiğini, satamaması halinde TMSFnin bu malları Şubat 2012de satışa çıkartacağını açıkladı



Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyeleri ile bir araya gelen Gül ve TMSF Başkan Yardımcısı Rıdvan Çabukel TMSFnin çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. TMSF 31 Ekim itibariyle gerçekleştirdiği tahsilatların 20 milyar doları aştığını ve 2012-2018 döneminde 2.11 milyar dolarlık tahsilat hedeflediğini açıklarken, off shore hesapları nedeniyle anapara ve faiz dahil kuruma açılan davaların büyüklüğünün 154 milyon dolar olduğunu duyurdu.

2 milyar dolar tahsilat hedefi

Bir sunum yapan Rıdvan Çabukel, Şu ana kadar 20 milyar doların üzerinde tahsilat gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Önümüzdeki dönemde 2 milyar doların üzerinde tahsilatla, 22.15 milyar dolarla bu tahsilatı kapatmayı planlıyoruz dedi.
Şakir Ercan Gül planlanan 2.11 milyar dolarlık tahsilatın Çağlar Grubu gayrimenkulleri, Zeytinoğlu Grubundan Kümaşın satışı, Toprak Grubundan 100 milyon dolar, Balkaner Grubu gayrimenkullerinin değerlendirilmesi ve Erol Aksoyun Show TVnin hisseleri yoluyla tahsil edilebileceğini açıkladı. TMSF Kümaş Manyeziti de 20 Aralıkta satışa sunacak.
Toprak Bankın eski sahibi Halis Toprak ile yeni süreç başlatacaklarına işaret eden Gül, şunları söyledi:
Toprak Grubu ile her satış girişimi davalarla engellendi. Davalar bizi haklı bulmaya başlayınca, kendisi geldi bizimle anlaşmak istedi. Biz de ona ödeme konusunda kendisine opsiyon verdik. Bu süre Ocak 2012de doluyor. O nedenle Halis Toprakın herhangi bir mal satışını Ocak 2012 sonuna kadar biz yapmıyoruz. Kendisi bu tarihin sonuna kadar satış yapamazsa, o zaman Şubat 2012 itibariyle Toprakın mal varlıklarını satmaya başlayacağız.
İşadamı Cavit Çağların grubunun toplam borcunun 440 milyon dolar olduğunu, ancak 120 milyon dolarlık kısmın tahsil edildiğini belirten Gül, Kendisi TOKİye arsalarının değerlendirilmesi karşılığında bir teklif sundu. Biz de  TOKİ  ile anlaşma yapıyoruz. TOKİden gelen para çerçevesinde borcunu yapılandırmış olacağız dedi.


Off - shore ödemesi TMSFyi sorgulatır

Şakir Ercan Gül, beş off-shoreun Türkiyede mevduat topladığını, bunlardan TMSFnin, Sümerbankın iştiraki olan Efektifbank Off-shore, Egebank Off-shore ve Yurt Off-shore ile sorunu olduğunu söyledi. Bu offshoreların TMSFye açtığı davalardan 56 milyon dolar, faizleriyle birlikte toplam 150 milyon dolarlık ödeme riski bulunduğuna dikkat çeken Gül, şunları söyledi:
Off - shore devletin hiçbir zaman güvencesinde olmadı. Bu mekanizma kullanılarak nasıl olsa devlet büyüktür öder demek, doğru değil. Bu paraları devletin ödemiş olması TMSFyi sorgulatılır hale gelir. Hepimizin cebinden çıkmaması lazım diye düşünüyorum. Bu konuda Yerel Mahkeme çok önemli bir karar verdi ve direnme kararı çıktı. Şimdi dava Yargıtayda Hukuk Genel Kurulunda değerlendirilecek. Dolayısıyla bağlayıcı bir karar olacak. Bununla ilgili hukuki mücadelemiz devam edecek.
Milliyet


Geri Dön