27 / 04 / 2024

Hamdi Altunalan: Seranit İstanbul sokaklarını yeniliyor

Hamdi Altunalan: Seranit İstanbul sokaklarını yeniliyor

Seranit, 2011 sonuna kadar 90 milyon Euro kapasite artırımı-fabrika alım yatırımı ile 900 ek istihdam sağlayacak



SİNPAŞ Yapı Grubu bünyesinde yer alan ve granit seramikte dünyanın en büyük 5 üreticisinden biri olan Seranit, 20 milyonu bu yıl sonuna kadar olmak üzere, 2011 sonuna kadar 90 milyon Euro kapasite artırımı-fabrika alım yatırımı ile 900 ek istihdam sağlayacak. Seranit, Türkiye´de Arçelik, Beko, Migros, dünyada Zara, Albert Heijn mağaza-eczaneleriyle Harvey Nichols konsept mağazalarını da kaplıyor.

İNŞAAT projeleri ve bina yenilemelerinde iç-dış kaplama malzemesi olarak kullanılan porselen karoda, Avrupa´nın tek çatı altındaki en büyük üretim tesisine sahip olan Seranit, yeni dönemde seramik, vitrifiye ve ısıtma sistemleri yatırımlarına da ağırlık verecek. 1993´te üretime başlayan, 2001´de ise Sinpaş Yapı Grubu´na dahil olan Seranit´in Genel Müdürü Hamdi Altunalan, "Kapasite artışının yanı sıra, yeni tesis alımı için de 2011 sonuna kadar çok ciddi yatırım yapacağız. Bu yıl sonuna kadar 20 milyon Euro yatırımla, en az 300 kişilik istihdam yaratacağız. 2011 sonuna kadar, yatırımların tutarı 90 milyon Euro´ya ulaşacak. 2011´de 600 kişilik ek istihdam yaratmış olacağız" dedi.

5 yılda yüzde 1500 büyüdük

Hamdi Altunalan, şunları söyledi: "Türkiye´nin ilk porselen karo üreticisi olarak faaliyete başlayan şirket, ilk yıllarda 1 milyon metrekare üretim kapasitesine sahipti. Sonra 1.5 milyon metrekareye; 2001´de Sinpaş Grubuna katılması ile birlikte ilk aşamada 2 milyon metrekareye çıktı. İkinci aşamada 2 milyon 500 bin metrekareye çıkan kapasite, 2006 yılında 8.5 milyon metrekareye ulaştı. Yani, 5 yılda yüzde 1500 büyüme sağladık."

İhracat talebine yetişemiyoruz

Yeni yatırımlarla; 2009´da 115 milyon lira olan cirolarını bu yıl 150 milyona, 2011´de 250 milyon liraya çıkaracaklarını söyleyen Hamdi Altunalan, şöyle devam etti: "6 milyon metrekare kapasiteli porselen karo, 20 milyon metrekare kapasiteli seramik yatırımı yapacağız. Ayrıca, yurt dışından da fabrika ve bir markanın isim hakkını alıyoruz. 2015´te ciro büyüklüğümüz 700 milyon TL´ye, yani yaklaşık 500 milyon dolara çıkacak. 2009´daki 80 milyon dolar ciroya nazaran 8 kat artış olacak. 8.5 milyon metrekare porselen karo üretimiyle, 40 milyon metrekare seramik cirosunu elde ediyoruz. Bu ürünün su emme oranı çok düşük, sadece 10 binde 2. Yıl sonuna kadar üretim ve satışların tamamı dolu. 2011´a sipariş alıyoruz. İhracat taleplerine cevap veremiyoruz. Krizi hissetmedik."

Zara konseptine girdik

İspanyol Zara´nın 71 ülkedeki 1600 mağazasının yenilenmesi, Hollanda merkezli Albert Heijn mağazalarının yenilenmesi ve aynı gruba ait yaklaşık 1000 eczanenin yenilenmesi işini alan Seranit, yine Hollandalı E-Fashion adlı mağazalar zincinini de yeniliyor. Hamdi Altunalan, "Zara´da, özel tasarım X serisini kullanacağız. Harvey Nichols konsept mağazalarını da yenileyeceğiz. Türkiye´de de Arçelik, Beko, Migros mağazalarını biz kaplıyoruz. Birçok alışveriş merkezinin yanı sıra, Vakko, Beymen ve Sarar´ları da kapladık. Konsept mağazalar, toplam ciromuzun yüzde 5-10´unu geçmez" dedi.

İspanya´da fabrika ve marka satın alıyor

HAMDİ Altunalan, "Türkiye´de kapasite artışının yanında fabrika alımı yapacağız. İspanya´da fabrika alıyoruz, bir markanın isim hakkını aldık. Alacağımız İspanyol markası üretimine ara verdi; ama Avrupa´da Seranit´ten daha iyi tanınıyor. Bize güç katacak. Avrupa´da önümüzdeki yıllarda 2 tesis daha alacağız. Bilecik-Bozüyük´te seramik tesisi alıyoruz. Vitrifiye, akrilik, ısıtma sistemleri yatırımı da olacak. 3 yıl içinde bu yatırımların hepsi bitecek" dedi.

Fabrika kapatanlar gördük yatırım kararı aldık

SERANİT´in küresel krizi hiç hissetmediğini, üstelik kapasite artışına mecbur kaldıklarını bildiren Hamdi Altunalan, "2007 sonunda, Avrupa´da daralmayı gördük. Türkiye´deki ihracatçılar da döviz kurlarının sıkıntı yaratmasından dolayı ihracattan çekilirken, yatırım kararı aldık. En az 10 fabrika ile görüştük. Yeni fabrika almak bugüne kısmetmiş. Yoksa arsa alıp fabrika kuracaktık" dedi. Avrupa´da üretimin neredeyse bittiğini söyleyen Altunalan; Avrupalıların Çin´de üretim yaptırdığını kaydetti.

`Merdivenli sokaklar projesi´ ile İstanbul sokaklarını yeniliyoruz

HAMDİ Altunalan, İstanbul´da `pilot´ proje ile 8 ilçede, tarihi merdivenli 8 sokağı yenilemek için tasarım yarışması yaptıklarını belirterek, "Mimarlık öğrencilerinin 470 projesi yarıştı. Bayramdan sonra uygulamalar başlıyor. Biz de, zaten merdivenli sokaklara özel seri geliştirdik. Porselen karoyu alıp merdivenli sokağa uygulayacağız. Bu yatırım 4.5 milyon liralık. 8 sokağın yenilenmesi için de, sosyal sorumluluk olarak 400 milyon lira harcayacağız" dedi. Proje çerçevesinde Ümraniye, Şişli, Beşiktaş, Beykoz, Sarıyer, Beyoğlu, Üsküdar ve Fatih belediyeleri ile işbirliği yapıldı; yenilenmeye ihtiyacı olan ve insanların sıkça kullandığı sokaklar seçildi. Hamdi Altunalan, "Bu proje kapsamında araştırma yaparken, İstanbul´da bu şekilde yüzlerce merdivenli sokak olduğunu öğrendik. O sokaklar da ilerleyen yıllarda yenilenecektir" diye konuştu.
Ali ÖZTÜRK/Hürriyet


Geri Dön