25 / 04 / 2024

Hangi adayı hangi iş adamı satın aldı?

Hangi adayı hangi iş adamı satın aldı?

İşadamlarının yeni yatırım gözdesi Ege açıklarındaki adalar olurken, bunların önemli bölümünde kurulacak tesislerle turizm de ivme kazanacak



Zorlu ve Dinçkök, bölgede sahip oldukları adalarda turizm yatırımı yapmayı planlarken, bunlara Dikran Masis ve Fikret İnan da eklendi

İşadamlarının yeni yatırım gözdesi Ege Bölgesi açıklarındaki adalar olurken, bu adaların önemli bölümü üzerine kurulacak tesislerle bölge turizmine de ivme kazandıracak. Daha önce tanınmış işadamları Ahmet Nazif Zorlu ve Ömer Dinçkök, Ege'de sahip oldukları adalarda turizm yatırımı yapmayı planlarken, bunlara Eskidji'nin patronu Dikran Masis ve Fi Yapı'nın sahibi Fikret İnan da eklendi. Geçtiğimiz günlerde Dikili açıklarındaki Garip Adası'nı 35 milyon dolara Kalem Adası'nın da sahibi olan Dartar Ailesi'nden satın alan İnan, buraya 350 milyon dolarlık bir turistik tesis yapmayı planlıyor. Yine geçtiğimiz günlerde Ayvalık'ta hissesinin bulunduğu Tavşan Adası'nın kalan bölümünü de Hazine'den alan Masis de buraya turizm yatırımı yapma kararı aldı. Öte yandan, Ege'de şu an "satılık" durumdaki adalarla da turizm yatırımı yapmak isteyen çok sayıda işadamının ilgilendiği belirtiliyor.

TURİZM TESİSLERİ

Türkiye'nin önde gelen işadamları arasında yer alan Ömer Dinçkök, Bodrum Gündoğan Koyu'nun hemen karşısındaki 800 dönümlük Apostrol Adası'nın sahibi. Dinçkök bu adada turizm tesisi kurmayı planlıyor. Hidiv Abbas Paşa'ya ait tarihi bir malikanenin de bulunduğu ada verilen davetlerle ön plana çıkıyor. Tanınmış işadamlarından Haldun Simavi ise Göcek'te yer alan Domuz Adası olarak da bilinen adanın sahibi. Simavi bu adayı eşi Belma Simavi'ye armağan etmişti. Şarık Tara'nın da Bodrum'un merkezinden 9 mil uzaklıkta olan Gökova'daki Kıstak Adası, yöre halkı arasında Eşek Adası olarak biliniyor. Tara, adayı kızına doğum günü hediyesi olarak almıştı.

ZEYTİN ZORLU'NUN
Daha önce Uzan Ailesi'ne ait olan Göcek'in 5.5 kilometre açığında bulunan Zeytin Adası'nı TMSF'den 2005 yılında 15.2 milyon TL'ye satın alan Ahmet Nazif Zorlu, burada henüz bir proje gerçekleştirmedi. Ege sahillerindeki en güzel adalardan biri olan Zeytin Adası'nın yapılacak proje ile turizme kazandırılması planlanıyor. Osmanlı döneminde Hacı Halil'e armağan edilen adayı daha sonra Asil Nadir satın almıştı. Nadir'in iflasının ardından Uzan ailesinin satın aldığı ada 350 dönüm alana sahip ve içinde üç villa, bekçi ve görevlilerin kaldığı dört küçük yapı ve helikopter pisti bulunuyor. Adada ayrıca 30 bin dolayında zeytin ağacı ve küçük bir zeytinyağı tesisi de yer alıyor.

RESTORE EDİLECEK
Geçtiğimiz günlerde Ayvalık'taki Cunda Adası'nın tam karşısında yer alan kendisine ait Tavuk Adası'ndaki Hazine'ye ait bölümü de 49 yıllığına alan Eskidji'nin sahibi Dikran Masis, bu adayı günü birlik turizme kazandırmak için proje hazırladıklarını söyledi. Ada'da yer alan 4 dönümlük arazi üzerinde Ay Yoannu tou Prodromou isimli eski bir manastır bulunduğunu Rahmi Koç'un da talip olduğu bu manastırın kendilerine tahsis edildiğini açıklayan Masis, "Tavuk Adası'nın toplam alanı 18 dönüm. Biz manastırı 10 milyon liralık bir yatırımla restore ederek müze haline getireceğiz. Cunda Adası'na çok yakın olan adaya elektrik ve su tedarik etmek de mümkün. Adanın diğer bölümlerinde de tesisler kurarak günü birlik turizme kazandıracağız" dedi.

TERMAL TESİS
358 dönüm büyüklüğe sahip olan Garip Adası'nı 35 milyon dolara satın aldıklarını ve Fi-İsland ismini verdikleri adaya 350 milyon dolarlık bir yatırım yapacaklarını dile getiren Fiyapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan, tesisin işletmesinin Fi-Turizm A.Ş tarafından yapılacağını söyledi. Dikili'ye 4, Çandarlı'ya 10, Bergama'ya 19 kilometre uzaklığında bulunan adada termal turizm tesisi kuracaklarını vurgulayan İnan, "Garip Ada'sı Yunanistan'ın Midilli Adası'na sadece 13 deniz mili uzaklıkta. Dikili'nin Bademli Koyu'nun karşısında yer alıyor. Ada ve çevresinde sıcak su kaynakları bulunuyor. 200 bin metrekare inşaat alanı bulunan adada 5 bin yataklı 5 yıldızlı otel inşa edeceğiz. Yılın 9 ayı açık olacak tesise futbol sahaları da yaparak kulüplerin kamp yapmalarını sağlayacağız. Otele yılda 150 bin ziyaretçi gelmesini hedefliyoruz" diye konuştu.

Kalem Adası'ndaki tesis ilgi görüyor
Dikili'de Garip Ada'sı ile Bademli köyü kıyıları arasında yer alan ve ana karaya 450 metre mesafede bulunan Kalem Adası'nın sahibi, Dartar Ailesi. 480 bin metrekare alana sahip olan Kalemli Adası, Midilli Adası'na ise sadece 13 deniz mili uzaklıkta bulunuyor. Adada yer alan turizm tesisini de yine Dartar Ailesi işletiyor. Ada ve üzerindeki tesis yerli, yabancı konuklarından büyük ilgi görüyor. 2000 yılında vefat eden işadamı Yüksel Dartar, Kalem Adası'nı adayı 1973 yılında satın almıştı.

Hangisi, hangi işadamının?
Adı / İşadamı / Yeri
Zeytin Adası Ahmet Nazif Zorlu Göcek
Tavuk Adası Dikran Masis Ayvalık
Garip Ada Fikret İnan Dikili
Apostrol Adası Ömer Dinçkök Bodrum
Domuz Adası Belma Simavi Göcek
Kıstak Adası Şarık Tara Gökova
Kalem Adası Dartar Ailesi Dikili

Hazine'den satılık adalar
Adı / Kime ait / Yeri / Değeri
Çiçek Adası Hatırlı Ailesi Ayvalık 8 milyon dolar
Gelibolu Adası Hazine Gökova Körfezi 25 milyon euro
Karaca Ada Hazine Gökova Körfezi 25 milyon dolar
YeniAsır/Murat Şahin

Basında yer alan diğer haberler:

Ege'nin milyonluk adalarını hangi zengin alacak?

Ege'de adaya sahip olan Ahmet Nazif Zorlu, Ömer Dinçkök gibi işadamlarından sonra satışa çıkan yeni adalara hangi işadamlarının talip olacağı merak konusu

İşadamlarının yeni yatırım gözdesi Ege Adaları oldu. Yunanistan'a "Adaları satın krizden kurtulun" önerisi ile gündeme gelen Ege Adaları'nın yıldızı, geçtiğimiz haftalarda Eskidji'nin sahibi Dikran Masis'in Ayvalık'taki Tavuk Adası'nın tamamına sahip olması, Fi Yapı'nın sahibi Fikret İnan'ın da Dikili'deki Garip Adası'nı 35 milyon dolara satın almasının ardından yeniden parladı. Ege sahillerinde Ayvalık'tan Göcek'e kadar Ahmet Nazif Zorlu'dan Dikran Masis'e, Ömer Dinçkök'ten Şarık Tara'ya kadar Türkiye'nin önde gelen işadamlarının adaları bulunuyor. Ada fiyatları da 8 milyon dolar ile 35 milyon dolar arasında değişiyor. Hazineye ve özel sektöre ait bazı satılık adalara da yoğun ilgi var.

MASİS TURİZME AÇIYOR
Geçtiğimiz haftalarda Ayvalık'taki Cunda Adası'nın tam karşısında yer alan kendisine ait Tavuk Adası'ndaki Hazine'ye ait bölümü de 49 yıllığına alan Eskidji'nin sahibi Dikran Masis, adayı günübirlik turizme kazandırmak için proje hazırladıklarını söyledi. Ada'da yer alan 4 dönümlük arazi üzerinde Ay Yoannu tou Prodromou isimli eski bir manastır bulunduğunu Rahmi Koç'un da talip olduğu bu manastırın kendilerine tahsis edildiğini açıklayan Masis, "18 dönümlük adadaki manastırı 10 milyon liralık yatırımla restore ederek müze yapacağız" dedi.

EGE'DE ÜÇ ADA SATIŞA ÇIKTI
Ada sahibi olan işadamlarına kimlerin ekleneceği merak konusu olurken Gökova Körfezi'nde Hazine'ye ait iki ada ve Ayvalık'ta Hatırlı Ailesi'ne ait Çiçek Adası satışa çıkarıldı.

Simavi ve Tara'nın da kendine ait adası var
İşadamı Ömer Dinçkök, Bodrum Gündoğan Koyu karşısındaki Apostrol Adası'nın, Ahmet Nazif Zorlu ise Göcek'teki Zeytin Adası'nın sahibi. Göcek'te Domuz Adası olarak da bilinen ada adayı işadamı Haldun Simavi eşi Belma Simavi'ye armağan etmişti. Şarık Tara da Gökova'daki Kıstak Adası'nın sahibi.
Murat ŞAHİN/Sabah


Geri Dön