24 / 04 / 2024

Hangi market kimin? Kim yönetiyor?

Hangi market kimin? Kim yönetiyor?

Türkiye genelinde zincir marketlerle ilgili yürütülen "fahiş fiyat" tartışması gündemde büyük yankı uyandırdı. Siyasi liderler bu tür marketleri ürünlerine çok sık zam yapmakla eleştirirken şirketler ise yüksek enflasyon oranlarınını işaret ediyor. Peki, zincir marketlerle ilgili neler biliniyor?



Yükselen enflasyon temel gıda ve ihtiyaç fiyatlarının artmasına sebep olurken sorumlu olarak zincir marketler işaret ediliyor. Hükümet yetkilileri ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), bu tür marketleri ürünlerine çok sık zam yapmakla eleştirirken şirketler ise yüksek enflasyon oranlarına dikkat çekiyor. Gündemi bir hayli meşgul eden tartışmalar aslında yeni değil. 

Hangi market kimin? Kim yönetiyor?

Örneğin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz sene Eylül ayında ABD gezisinde, "Bu beş tane zincir marketin topladığı ürünle piyasalar alt üst oluyor" açıklamasını yapmıştı. Konu son günlerde ise Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin zincir marketleri hedef alan açıklamalarıyla gündeme taşındı. Yaşanan gelişmeler ile zincir marketlerdeki denetimler arttırıldı. 

Hangi market kimin? Kim yönetiyor?

Öyle ki, 6 Aralık’ta Rekabet Kurulu, zincir marketler hakkında, 'Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal ettikleri yönündeki iddialar üzerinden soruşturma başlattı. 7 Aralık’ta, Resmi Gazete'de yayımlanan kararla birlikte zincir marketlere yönelik yeni bir düzenleme geldi. Bu yönetmelik değişikliğiyle 200’den fazla şubesi olan zincir marketlere fiyat takibi ve şube bilgilerine ilişkin verileri Bakanlıkla paylaşma zorunluluğu getirildi.

Peki bütün tartışmaların odağındaki zincir marketlerle ilgili neler biliniyor? Hangi market kimin? Kim yönetiyor?


Geri Dön