23 / 04 / 2024

Hasankeyf TOKİ konutları tamamlanıyor!

Hasankeyf TOKİ konutları tamamlanıyor!

Batman'da tamamlanma aşamasına gelen Ilısu Baraj Gölü'nün altında kalacak antik Hasankeyf ilçesinin sakinleri, T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından inşa ettirilen 710 modern konuta taşınmak için hazırlıklara başladı.



 

Ilısu Baraj Gölü altında kalacak tarihi Hasankeyf ilçesinde yaşayan vatandaşlar için TOKİ'nin iki sene önce yapımına başladığı ve yaklaşık 164 milyon TL'ye mal olacak olan 710 konut tamamlanma aşamasına geldi. Milliyet'te yer alan habere göre, her biri 180 metrekare olan konutların ilçe halkına Haziran ayı başlarında teslim edilmesi planlanıyor. Yeni yerleşim biriminde, Batman Üniversitesi'ne bağlı Hasankeyf Meslek Yüksekokulu, modern kütüphane, cami, iş merkezi ve ilçe teşkilatlarına ait binaların inşaatı tamamlandı. Şimdi sıra, daha önce hak sahipleri belirlenen evlerin teslim edilmesine geldi.

TÜRBE KÜMBETİ SAĞLAMLAŞTIRILIYOR

Taşınması uzun bir süre konuşulan 550 yıllık Zeynel Bey Türbesi'nin kümbetinin yeri de yeni Kültür Adası'nda sağlamlaştırılıyor. Eski yerinde yıllar önce çini motifleri defineciler tarafından sökülen türbe, şimdi koruma altında. Dicle kıyısından yeni yerleşim birimine taşındıktan sonra gövdesindeki kaide taşları ile çini motifleri yenilenen türbenin olduğu alana, daha önce eski han ve konaklama binalarının benzerleri de yapıldı. El-Rızk Camisi'nin minaresi, İmam Abdullah Zaviyesi ve Selçuklar Dönemi'ne ait Dicle Nehri kıyısındaki hamam da bu yıl Kültür Adası'na taşınacak yapıtlar arasında bulunuyor.

YOLGEÇEN HANI KAPATILIYOR

Çalışmalar dahilinde, Dicle Nehri kıyısında sağlamlaştırılan kaya dibindeki Yolgeçen Hanı Mağarası da dolguyla kapatılıyor. Bir dönem binlerce kişinin konuk olduğu, son 30 senede dönemin bakanları, üst düzey bürokratları, valiler ve yabancı konukların dinlendiği, yazın serin, kışın da sıcak olan tarihi Yolgeçen Hanı da dolguyla kapatılan 500 mağaradan biri oldu. Yaklaşık 15 sene önce Hasankeyf Kaymakamlığı'nın aylık 15 bin TL bedelle kiraya verdiği mağara, 100 yıl önce de tarihi köprünün yıkılmasının ardından Dicle'den karşı tarafa geçiş yapabilmek için vatandaşların durak olarak kullandıkları tek han oldu.

Yıllarca tarihle iç içe yaşayan Hasankeyfliler, artık yeni konutlarına taşınmak için gün sayıyor. Hasankeyf'te terzilik yapan Fahri Memiş, tarihi ilçeden 1,5 kilometre uzaklığa taşınacaklarını söyleyerek, "Aslında daha geniş ve modern evlere taşınacağız. Yeni iş merkezinde bize de yer verilecek. Orada yeni bir yaşama tutunacağız" dedi.

Belediyeden emekli Emin Turhan (68) da 238 bin TL'ye istimlak edilen eski evini, yeni konutlara değişmediğini söyleyerek, "Yıllarca tarihin gölgesinde yaşadık. Çocukluğumuz, gençliğimiz ve ömrümüzün tamamı tarih içinde geçti. Yeni yerleşim birimine gitmemiz zor gelecek. Hüzünlü bir şekilde eski Hasankeyf'ten ayrılacağız" dedi.


Geri Dön