19 / 04 / 2024

Hasankeyfliler TOKİ konutlarına talipli değil!

Hasankeyfliler TOKİ konutlarına talipli değil!

Hasankeyf Yaşatma Derneği Başkanı Abdullah İridil, TOKİ tarafından yapılacak konutlara talipli olmadıklarını belirtti



Hasankeyf Yaşatma Derneği Başkanı Abdullah İridil, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı tarafından yapılacak konutlara talipli olmadıklarını belirtti.

İridil, yaptığı yazılı açıklamada, Hasankeyf halkı adına ancak Hasankeyflilerin karar verebileceğini, Ilısu Köyüne götürülen kişilerin baraj firmasının maaşa bağladığı birkaç kişi olduğunu ve bunların Hasankeyf halkı adına karar verme yetkilerinin olmadığını savundu.

Yeni yerleşim alanı olarak Raman Dağı eteklerinde belirlenen yerin kamulaştırma ve Bakanlar Kurulu onayının alınmasının ardından inşaat çalışmaları için ön hazırlıklara başlandığı ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

"Hasankeyf halkı olarak ilçemizin taşınacağı yerleşim alanı bize danışılmadan bir kurul tarafından tespit edilmiştir. Yeni yerleşim yeri olarak belirlenen yere zorunlu dahi olsa taşınmayacağımızın kamuoyu tarafından bilinmesini istiyoruz. Bugüne kadar yeni yerleşim alanı ile ilgili tepkimizin dikkate alınmaması bizlerin kararının hiçe sayıldığını göstermektedir. Yeni yerleşim yerine ilişkin itirazımızı da daha önce yazılı olarak il özel idaresi dairesi başkanlığına bildirmiştik. Yeni yerleşim alanı olarak belirlenen yer yapılan arkeolojik araştırmalara göre Sümer dönemine kadar uzanan eski bir yerleşim alanı olduğu tespit edilmesine rağmen bu kamuoyundan gizlenmiştir."

Açıklamada, Hasankeyf yeni yerleşim alanının baraj gövdesine yakın inşa edilmesinin rutubet gibi insan sağlığını etkileyecek olumsuzluklara neden olacağı ileri sürülerek, "tarıma elverişli tüm araziler sular altında kalacağından
Hasankeyflilerin geçim kaynağı olan tarım ve meyve-sebze yetiştirme alanları yok olacaktır. Baraj Hasankeyf halkı için kalkınmadan öteye beraberinde işsizlik ve yoksulluk getirecektir. İnşa edilen konutlarda fiyatları 80 bin TL'den başlamak üzere ücret karşılığında mağdur Hasankeyflilere satılacaktır. Bu sebeplerden dolayı biz  TOKİ  tarafından yapılacak bu konutlara talipli değiliz" denildi.
AA

İlgili haber

TOKİ, Hasankeyf'te 596 konut inşa edecek

 


Geri Dön