26 / 04 / 2024

Hasarlı yapılara sağlam diyen bina sahipleri yargılanıyor!

Hasarlı yapılara sağlam diyen bina sahipleri yargılanıyor!

Milliyet Gazetesi köşe yazarlarından Engin Uğur, bugünkü köşe yazısında İzmir depreminde yıkılan binalara yönelik soruşturmayı kaleme aldı. İşte o yazı...



Milliyet Gazetesi köşe yazarlarından Engin Uğur, bugünkü köşe yazısında İzmir  depreminde yıkılan binalara yönelik soruşturmayı kaleme aldı. İşte o yazı...


Depremle yatıp depremle kalktığımız bu günlerde Kuşadası'nda meydana gelen depremler nedeniyle vatandaşlar zor günler geçiriyor. 

Son olarak 30 Ekim'de meydana gelen  İzmir  depreminde 117 kişi hayatını kaybetti çok sayıda bina enkaz oldu. Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan soruşturmada 9 bina ile ilgili 29 şüpheli hakkında dava açıldı. 

Hasarlı yapılara sağlam diyen bina sahipleri yargılanıyor!

Bayraklı'da enkaz olan Rıza Bey Apartmanı’na yönelik ilgi çekici bir deyat ortaya çıktı. Fenni mesul, müteahhit, inşaat mühendisi ve tekniker hakkında dava açıldığı öğrenildi. 

Söz konusu yapıda yaşayıp  “Apartmanımız sağlam. Korkacak bir şey yok”konut sahibi hakkında da, “bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 20 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Bu yıkımların ardından İzmir'de bir çok ev sahibi yaşadığı konutların ne kadar dayanıklı olduğu öğrenmek için test yaptırıyor. Çok sayıda bina kentsel dönüşüme girerek yıkıldı. Bu tarz bir durumda bina yıkıldığı zaman sorumluları kendileri olduğu “Apartmanımız sağlam, biz oturacağız. Kentsel dönüşüme karşıyız” diyen ev sahipleri için sıkıntılı bir süreç yaşanacak. Çünkü olası bir depremde bina yıkılırsa ev sahipleri yargılanacak. İşte o zaman “Ben ne yaptım, niye kentsel dönüşüme gitmedim? Birbirimizin gazına gelerek, binamıza niye sağlam dedim?" diyecek ev sahipleri pişman olacak. Ancak o zaman da iş işten geçmiş olacak.

Hasarlı yapılara sağlam diyen bina sahipleri yargılanıyor!

Fakat halen apartmanları riskli olmasına rağmen evlerini tahliye etmek istemeyen ve bu yapıları test etmek istemeyen ev sahipleri var. Bu vatandaşları anlamak ise mümkün değil. Binalara ilişkin testlerin yapılıp sağlamsa oturmaya devam edilmesi, sağlam değilse de kentsel dönüşüme girilmesi gerekiyor. 

İzmir depremi soruşturmasında 29 kişi hakkında dava açıldı!


Geri Dön