26 / 04 / 2024

Hasırcılar'ın Haramidere'deki cami inşaatına izin çıkmadı mı?

Hasırcılar'ın Haramidere'deki cami inşaatına izin çıkmadı mı?

AKP ile Fethullah Gülen cemaati arasındaki çekişme, cami inşaatlarını da etkilemeye başladı. Cemaate yakınlığı ile bilinen bir işadamı, Haramidere'de yaptırmak istediği cami için 2 yıldır imar izni alamıyor.



AKP ile Fethullah Gülen cemaati arasındaki çekişme, cami inşaatlarını da etkilemeye başladı. Cemaate yakınlığı ile bilinen bir işadamı, Haramidere'de yaptırmak istediği cami için 2 yıldır imar izni alamıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bu kez, caminin yapılacağı yerin ayrıntılı jeolojik etüt raporunu istedi.


Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen Hasırcılar Tekstil A.Ş'nin sahiplerinden Mehmet Emin Hasırcılar 2013 yılında, Beylikdüzü Haramidere'de bulunan, yaklaşık 7 bin 300 metrekarelik arazisine cami yapılmasını istedi. Bunun için İBB'ye başvuran Hasırcılar, 'Tali İş Merkezleri" alanında kalan arazinin dini tesis alanına alınmasını istedi. Söz konusu imar planı değişikliği teklifi bir kez daha, geçen hafta İBB Meclis gündemine geldi. Teklif daha öncesinde birkaç kez, bazı eksikliklerin tamamlanması gerekçesiyle ilçe belediyesine iade edilmişti. 


Ancak ilçe müftülüğünün de istediği değişikliği yeşil alanları cami alanına çevirmekle ünlü İBB bir türlü kabul etmiyor. Müftülük, konuyla ilgili olarak İBB'ye gönderdiği yazıda özetle şöyle dedi: "Bölgede dini tesis alanına ihtiyaç duyulduğu, bölge halkından yoğun talep olduğu görülmektedir. Söz konusu taşınmaz üzerine camii ve müştemilatı yapılabilmesi için dini tesis alanı olarak planlanması hususunda gereğini arz ederim."


Haramidere'de E-5 Karayolu kenarında, Carrefour'un karşısında yer alan Hasırcılar AVM'nin arkasında yer alan arazi ile ilgili plan değişikliği teklifi bir kez daha ilçe belediyesine gönderildi. İBB Medisi'nin oybirliği ile aldığı kararda şöyle denildi: "Beylikdüzü Yakuplu Mahallesi, 455 ada 3 parselin ve yol terkli alanın bir kısmına ilişkin Nazım İmar Planı değişikliği teklifi incelenmiş olup, Deprem ve Zemin inceleme Müdürlüğü'nün görüşünde belirtilen hususları ihtiva edecek şekilde ayrıntılı Jeolojik - Jeoteknik Etüd Raporu hazırlanarak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na onaylatılması ve Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğünden nihai görüş alındıktan sonra değerlendirilmek üzere ilçesine iadesi uygun görülmüştür." Nuh Mete Yüksel ve cemaat Hürriyet Gazetesi'nde 1999 yılında "Malları tehlikede" başlığı ile yayımlanan haberde, Mehmet Emin Hasırcılardan da söz ediliyordu; "Ankara DGM Cumhuriyet Savcısı Nuh Mete Yüksel, Fethullah Gülen ve cemaatinin büyüklüğü 25 milyar doları bulduğu iddia edilen akıl almaz malvarlığını masaya yatırıyor. Fethullah Gülen cemaatinin ekonomik alt yapısını oluşturan ve 1996'da kurulan Asya Finans Kurumu'nun kuruluş bütçesi 2 trilyon lira. Günlük işlem hacmi trilyonları aşan kurumun başında Mehmet Emin Hasırcılar var." 



Yurt Gazetesi


Geri Dön