24 / 04 / 2024

Hatalı çatıların zararı Türkiye ekonomisine 10 yılda 26 milyar TL oldu!

Hatalı çatıların zararı Türkiye ekonomisine 10 yılda 26 milyar TL oldu!

Nazım Yavuz, çatı ve yalıtım uygulamalarının standartlara uygun yapılması halinde tüketici bütçesine önemli ölçüde katkı sağlayacağını belirterek,Türkiye genelinde yalıtımsız ve hatalı çatıların ekonomimize maliyeti son 10 yılda tam 26 milyar TL oldu.



Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Nazım Yavuz,  “Geçtiğimiz 10 yılda yalıtımsız ve hatalı çatıların ülke ekonomisine verdiği zarar 26 milyar TL’ye ulaştı” dedi.


Yalıtımsız çatıların kaybettirdiği bu para, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 25 milyar liralık 2014 bütçesinden ve TSK’nın silah ihtiyacını karşılayan Milli Savunma Bakanlığı’nın 22 milyar liralık 2015 bütçesinden fazla. Çıtadan kaybolan para, İstanbul’a yapılacak 3. köprünün maliyetinin de yaklaşık 5 katına denk. 26 milyarlık bu maliyetle 3 tane  Marmaray  yapılabiliyor.



Merdiven altına dikkat

Nazım Yavuz, enerji verimliliği için son yıllarda önemli adımlar atıldığını ancak yaklaşık 1500 firmanın faaliyet gösterdiği çatı sektöründe merpen altı üretim yapan firmalar bulunduğunu belirtti. Yavuz, “Uygun fiyatlı olduğu düşüncesiyle çatılarda merpen altı üretimle yapılan uygulamaların yarardan çok zarara neden olduğunu unutmamalı.

Araştırmamıza göre çatılarda yapılan yalıtım iyileştirmelerine rağmen yaklaşık 7 milyon yalıtımsız ve hatalı çatının ülke ekonomisine verdiği zarar, doğalgaz birim fiyatlarının da devamlı artması sebebi ile 2013’te yaklaşık 4 milyar TL, geçtiğimiz 10 yılda 26 milyar TL oldu. 2014’te zararın daha büyük olacağını tahmin ediyoruz” dedi.


Milliyet


Geri Dön