25 / 04 / 2024

Hatay Dörtyol Atıksu Arıtma Tesisi açıldı!

Hatay Dörtyol Atıksu Arıtma Tesisi açıldı!

Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Dörtyol Belediye eski başkanı Fadıl Keskin döneminde yapımına başlanan Dörtyol Atıksu Arıtma Tesisi’ni düzenlenen açılış töreniyle hizmete sundu. Müdürlük tesisin maliyetinin 7 milyon 137 bin 509 TL olduğu belirtildi.




Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü(HATSU), Dörtyol Belediye eski başkanı Fadıl Keskin döneminde yapımına başlanan Dörtyol Atıksu Arıtma Tesisi’ni tamamlayarak düzenlenen açılış töreniyle Dörtyolluların hizmetine sundu.

 

Merkez mahalleleri kapsayan kanalizasyon şebekesine hizmet edecek olan tesisin açılışına Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, Hatay Büyükşehir Belediye(HBB) Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Dörtyol Belediye Başkanı Yaşar Toksoy, HATSU Genel Müdürü Mehmet Çaparali, Dörtyol Belediye eski Başkanı Fadıl Keskin, Milliyetçi Hareket Partisi(MHP) meclis üyesi İsmail Başar, HATSU Daire Başkanları, şube müdürleri ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.

 

Günde 12 bin 769 m3 Su Arıtacak

 

Bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, 2015 yılının Nisan ayında geçici kabulü, 2016 yılında ise kesin kabulü yapılan tesisle ilgili teknik bilgiler aktaran HATSU Genel Müdürü Mehmet Çaparali, tesis maliyetinin 7 milyon 137 bin 509 TL olduğunu ve ilk aşama olan 1’inci kademede günde 12 bin 769 m3 kapasite ile çalışacağını ifade ederek, olaşabilecek artışı göz önünde bulundurarak 2’nci kademede günde 19 bin 536 m3 kapasiteli atıksuyu arıtabilecek durumda olacağını belirtti.

 

Evsel atıksuyun “Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği” kriterlerine uygun şekilde arıtılacağına vurgu yapan Çaparali, yaklaşık yüzde 90 giderim verimi ile Akdeniz’e dökülen Deliçay Deresi’ne deşarjı sağlanacağını ve derenin sahil kesimini kirletmekte iken tesisin işletmeye alınması ile birlikte oluşan çevre kirliliğinin böylece önlendiğinin altını çizdi.

 

“Tesis 100 Bin Kişiye Hitap Edecek”

 

Tesisin yapımında ilk adımından itibaren emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasına başlayan HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, hizmetlerin arttığı sürece Hatay’ın medeniyeti yakalama olasılığının o kadar artacağına dikkat çekerek, “hem Hatay için hem Dörtyol için 2,5 yıla yakın bir süredir çalışıyoruz. Bu tesis yüz bin kişiye hitap edecek. Bazı belde ve köylerde kanalizasyon problemlerimiz var, bunların yapımı için çalışıyoruz. İçmesuyu problemleri konusundaki projemiz yıl sonuna kadar tamamlanacak. Dörtyol’un içmesuyu deposuna ve şebekesine ihtiyacı var, proje biter bitmez yapımına başlayacağız” dedi.

 

Savaş: Altyapı Konusunda Müthiş Adımlar Atıyoruz

 

Genelde belediye başkanlarının çalışmalarda şehrin sadece makyaj tarafına baktığını, kendisinin ise altyapı kısmına baktığına vurgu yapan Başkan Savaş, “Antakya Belediye başkanlığım döneminde altyapıya çok önem verdim. Çok kızdırdım insanları ve çok sitem ettiler. Ama, seçim geldiği zaman hakkını teslim ettiler. Hatay’ın dört bir yanında yıllardır korkuyla dokunulmayan altyapı konusunda müthiş adımlar atıyoruz. Erzin’den Yayladağı’na, Samandağ’dan Hassa’ya kadar altyapı konusunda önemli adımlar attık. Dörtyol’da da attık atmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

 

Başkan Savaş: “ Altyapı Yoksa Gelişmeden Bahsedemeyiz”


“Şu an Türkiye’de büyükşehirler içerisinde en çok altyapı projesi üreten ve yapan belediyeyiz” diyerek konuşmasını sürdüren Savaş, Bir bölgenin altyapısı yoksa medeniyetten, gelişmeden bahsetmenin çok şanları olmadığının altını çizerek, “Mezbahanenin temelini inşallah başkanımızın yardımıyla hayvan pazarının olduğu yerde birkaç hafta içerisinde temelini atacağız. 4 bin tonluk bir soğuk hava deposu işi var. Projesi bitti 4 milyon TL’sini DOĞAKA’dan alacağız geri kalanını biz karşılayacağız” dedi.

Savaş, arıtma tesisinin Dörtyol’a kazandırılmasında Dörtyol Belediye eski Başkanı Fadıl Keskin’den itibaren emeği geçen herkese teşekkür ederek, tesisinin memleketimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni etti.

 

Dudu: Önemli Bir Eksik Giderildi


CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu yaptığı konuşmada ise, Hatay’ın her yerine gittiğini ve Dörtyol’un Hatay’ın en düzenli kentleşen ilçesi olduğunu ifade ederek, “önemli bir eksiği vardı ve bu eksiği huzurlarınızda tamamlıyoruz. Açılışını yapacağımız tesisle bu vesileyle başta Fadıl başkanım olmak üzere emeği geçen HATSU Genel Müdürü’ne, Büyükşehir Belediye Başkanı’na ve emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

 

Toksoy, Dörtyol’un Sahiplenilmesinden Memnun


Atık su arıtma tesisimizin Hatayımıza ilçemize hemşehrilerimize hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan dileyerek düşüncelerini dile getiren Dörtyol Belediye Başkanı Yaşar Toksoy da, Büyükşehir Yasasıyla birlikte 30 mart süreciyle başlayan hizmet düşüncesi arıtma tesisi, imar, asfalt çalışmalarında Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, ilgili birim müdürleri ve daire başkanlarıyla uyum içinde çalıştıklarını ifade ederek, “bu vesileyle Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Dörtyol’a gösterdiği yakın ilgi ve sahiplenmeden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

 

Temeli Atan Keskin’den Sonsuz Teşekkür


Dörtyol Belediye Başkanlığını 2009-2014 yılları arasında yürüttüğü dönemde temelini attığı tesisle ilgili görüşlerini aktaran Fadıl Keskin, “Buranın gerçekleşmesinde emeği geçen Büyükşehir Belediye Başkanımıza, HATSU Genel Müdürlüğü’ne, Dörtyol ilçe belediye başkanımıza, gerek bizim ve gerek bizden sonra çalışanlara sonsuz teşekkür ediyorum” dedi.


 

Konuşmaların ardından protokol mensupları ve vatandaşlar tarafından okunan dualar eşliğinde kurdelenin kesmesiyle Dörtyol’a hizmet edecek olan Dörtyol Atıksu Arıtma Tesisi’nin açılışı gerçekleştirildi.


 

Açılış sonrası protokol üyeleri, tesiste incelemede bulunarak teknik bilgiler aldı.





Antakya Şaşmaz


Geri Dön