20 / 04 / 2024

Hatay Hassa OSB Türkiye'nin en büyüğü olacak!

Hatay Hassa OSB Türkiye'nin en büyüğü olacak!

Hassa Belediye Başkanı Abdurrahman Demirel, "Türkiye’nin en büyük Organize Sanayi Bölgesinin Hassa’da yapılması, bizim için büyük bir fırsattır" ifadesini kullandı.



Hatay’ın Hassa İlçesi’nde 86 bin dönümlük taşlık alana yapılacak Hatay Organize Sanayi Bölgesi (OSB), faaliyete geçtiğinde Türkiye’nin en büyük OSB’si olacak. 2009 yılı başlarında, İskenderun OSB’ye gelen yatırımcılara, yer darlığı nedeniyle yeterli alanın gösterilememesi sonucu projelendirilen Hassa OSB ile Hassa-İskenderun arasını 15-20 kilometreye düşürecek Amanos Tünelleri’nde yavaş yavaş somut adımlar atılıyor. Çalışmalar neticesinde, Amanos Tüneli projesi için gerekli izinler alınırken, yakın zamanda ilk kazmanın vurulması bekleniyor. Amanos Tüneli’nde çalışmaların başlamasıyla, Hatay’ın en ücra ilçeleri arasında yer alan Hassa için de önemli bir değişim başlayacak. İlçenin Suriye sınırına sıfır noktasmda bulunan, taşlı ve volkanik yapısı nedeniyle tarım ve hayvancılığa da kapak olan yaklaşık 86 bin dönümlük alan, Türkiye’nin en büyük Organize Sanayi Bölgesi olarak hizmet vermeye başlayacak.

“HASSA’NIN YILDIZI PARLAYACAK”

Hassa Belediye Başkanı Abdurrahman Demirel, Amanos Tüneli ve Hassa OSB projesiyle ilçenin yıldızının parlayacağını söyledi. Hassa OSB’ye kurulacak fabrikalar sayesinde bölgede işsizliğin ortadan kalkacağını, öte yandan OSB’de çalışmak için gelecek onbinlerce kişiyle ilçenin sosyal alanda da büyük gelişim sağlayacağını kaydetti. Demirel, “2009 yılında başlattığımız Hassa Tüneli ve Hassa OSB projesi çalışmalarının somut adımlarına bugün Hassa’da şahit oluyoruz. Türkiye’nin en büyük Organize Sanayi Bölgesinin Hassa’da yapılması, bizim için büyük bir fırsattır. Bu fırsatı Hassa adına iyi değerlendirmek için gayret gösteriyoruz. Temel dokuyu bozmayacak şekilde bir OSB’yi ilçemizde kurmak istiyoruz” diye konuştu.

“GEÇEN YIL 319 BAŞVURU ALDIK”

OSB’nin tarıma dayalı ekonomiden sanayi ekonomisine geçişte çok önemli bir adım olacağını ifade eden Demir, şöyle devam etti: “Yakın çevremiz için istihdam ümidi, bölgeye gelecek yatırımcılar için fırsat, bölge için kalkınma anlamına gelecek bir proje. Geçen yıl Hassa OSB için 319 talep başvurusu yapılmıştır. Bizler de, Hassa Belediye Encümen kararıyla Hassa OSB için yüzde 10 ortaklık kararı aldık ve ortaklık kararımızı valilik vasıtasıyla Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının onayına sunduk. 86 bin dönüm alan kapasitesine sahip olan taşlık alanımızın şuan itibarı ile 45 bin dönüm alanı ‘Hassa Organize Sanayi Bölgesi’ olarak, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanmıştır. Bilim ve Sanayi Bakanlığı yetkilileri ilçemize gelerek OSB çalışmalarını yapmışlardır. Artık OSB çalışmaları belli bir ivme kazanarak hızla devam etmektedir. Bu proje, Gaziantep ve Güneydoğu Sanayisi ile İskenderun Körfezi arasında koridor olacaktır. Lojistik sektörü için önemli bir ekonomik kazanç sağlayacaktır. İç savaş sonrası yeniden kurulacak Suriye’ye açılabilecek sınır kapısı ile Ortadoğu-İskenderun Limanı arasında stratejik önem arz edecektir.”

MALİYETİ 1 MİLYAR 200 BİN LİRA

Diğer yandan Hassa ile İskenderun’u birbirine bağlaması planlanan, Amanos Dağı’nın tünellerle geçilmesini öngören Amanos Tüneli projesinin maliyetinin 1 milyar 200 bin lira olduğu, bu maliyetin Hatay’da bir proje için sunulan en yüksek maliyet olduğu belirtildi.




Hürriyet



Geri Dön