28 / 03 / 2024

Hatay, Mipim Gayrimenkul Fuarı'na çıkarma yapacak!

Hatay, Mipim Gayrimenkul Fuarı'na çıkarma yapacak!

Suriye’de yaşanan sorunlardan en çok etkilenen iller arasında yer alan Hatay, bu krizi atlatmak için Mipim Gayrimenkul Fuarı’na çıkarma yapacak. Savaş, “Bölgede bir kriz yaşandığı için yatırım maliyetlerindeki düşüş yüzde 50’yi bulabilir” dedi.



SON dönemlerde daha çok Suriyeli mülteciler, patlayan bombalar ile anılan Hatay, bu algıyı yıkmak için çalışmalara başladı. Şehirlerine daha çok yatırımcı çekmek için bu yıl 15-18 Mart tarihlerinde Fransa’da düzenlenecek Mipim Gayrimenkul Fuarı’na katılmaya hazırlanan Hatay Büyükşehir Belediyesi, Hatay’daki iş fırsatlarını yatırımcılara anlatacak. Son 5 yıldır bölgede yaşanan kriz nedeniyle yatırım maliyetlerinin bir hayli düştüğüne dikkat çeken Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “Biz Suriye değiliz, Hatay’ız, tüm ilçelerimizde farklı fonksiyonlarda gayrimenkul yatırım fırsatları var demek için gidiyoruz. Yatırımcı kriz ortamlarını sever. Gerçek yatırımcı kriz dönemlerinde yatırım yapar ki maliyetleri düşsün. Belki de şehrimizde yüzde 50’ye yakın maliyet avantajını yakalayabilecekler. Biz bu avantajı kullanmak istiyoruz. Krizi fırsata çevireceğiz. Ortadoğu’ya yakın olmanın avantajını kullanacağız. Çünkü bölgedeki savaş bittiğinde Irak ve Suriye gibi ülkelerin çok büyük ihtiyaçları olacak. Özellikle inşaat alanında bu ülkelere ulaşılabilecek en iyi noktadayız” dedi.


80 CM KAZAMADIK

Turizm, inşaat ve sanayi alanında şehirde birçok yatırım fırsatı olduğunun altını çizen Savaş, “İlimiz yemekleri ve tarihi ile aslında çok önemli bir konumda. Bir bölgemize doğalgaz getirmek istedik 80 santimetrelik derinliğe bile inemedik. Anıtlar Kurulu izin vermedi. Çünkü dokunduğun yerden tarihi eser çıkıyor. Kazıyorsunuz Osmanlı dönemi, kazıyorsunuz Bizans dönemi, kazıyorsunuz Roma dönemine ait kalıntılar buluyorsunuz. Evet bu hizmeti geciktiriyor. Ancak bu eserler sayesinde daha çok turiz destinasyonu ortaya çıkıyor” diye konuştu.


HAZİNEDEN CEVAP YOK

Yapmak istedikleri yatırımlarda birçok engel ile karşılaştıklarına değinen Başkan Savaş, “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda pek sıkıntı yaşamıyoruz ancak diğer bakanlıklar ile aramız pek iyi değil. Örneğin hazine arazisi için talepte bulunuyoruz. Aylarca bekliyoruz, cevap bile vermiyorlar. Biz de belediyenin parası ile arazi alıp projeler gerçekleştiriyoruz. 80’e yakın hazine arazisi talebimize cevap bekliyoruz. Bu zamana kadar 2 yer için olumlu dönüş aldık. Onlar için de araya vali bey girdi ya da başka torpil sokmak zorunda kaldık. Hükümete karşı biraz sabıkalıyız herhalde o yüzden böyle oluyor. Bıraksalar potansiyelimizi gerçekleştirecek, Türkiye ekonomisine daha güçlü omuz vereceğiz” ifadelerini kullandı.


Suriyelerle birlikte nüfus 2 milyon oldu

MÜLTECİLERLE ilgili şehirlerinden bir sorunun yaşanıp yaşanmadığını sorduğumuz Lütfü Savaş, “Şu anda resmi olarak 403 bin mülteci Hatay’da. Resmi olmayanlarla birlikte bu rakam 500 bini buluyor. Suriyeliler ile birlikte nüfusumuz 2 milyona çıkıyor. Bunların arasında entellektüel insanlar da var. Ayrıca ilimizde işgücü de oluşturuyorlar. Özellikle barınma anlamında da ihtiyaç var. Bu alanda inşaatçılar bölgeye yatırım yapabilir” dedi.


Denize sıfır otel imkânı

DENİZ, kum, güneş turizmi için çok uygun arazileri olduğuna değinen Lütfü Savaş, “Ancak sahillerimizde iki tane 3 yıldızlı otel var. 7 ilçemizin denize sahili bulunuyor. Buraya yatırım yapılabilir. Denizle amanos dağları arası da 15 dakika. Amanos dağlarında da yayla turizmi için elverişli alanlar var. Buraya yakın kaplıcalarımız mevcut. Tarih, kültü, gastronomi her şey Hatay’da” diye konuştu. Hatay’da yeni bir sanayi sitesi için 80 bin dönümlük arazileri olduğunun altını çizen Lütfü Savaş şunları söyledi: “Burada demirçelik ve çimento sektörü için büyük fırsatlar var. Bu alana da yatırımcılarımızı bekliyoruz. Hemen yanı başında yapılan Amanos tüneli ile birlikte Antep ve Kili gibi illere yol 60 kilometre kısalıyor. Ayrıca bölge Ortadoğu’ya yakın. Hepsi yatırımcılar için birer fırsat. ”


Mozaik bulundu arkeopark oldu

LÜTFÜ Savaş, Mipim’de tanıtacakları projeleri şöyle anlattı: “Dörtyol ilçemizde, 150 milyon doları bulan otel ve alışveriş merkezi projemiz var. Antakya merkezde Haraparası kentsel dönüşüm alanımız var. Toplam yatırım bedeli 180 milyon doları aşan; eski hal ve eski otogarı da içine alan. Yine Antakya merkezinde bir teleferik projemiz var. Projeyi bir arkeopark haline getirdik. Hilton’un 5 yıldızlı otel yatırımı devam ediyor. Onun da altında tarihi eser çıktı. Orası da müze olarak kullanılacak. Alttaki eserler özel cam taban sistemi ile izelenebilecek. Hem teleferik yatırımını, hem alt istasyonda yapacağımız arkeopark yatırımını Cannes’da konuşacağız. Belediyemizce finanse edilecek bu proje, şehrin turizmine katkı sağlayacak bir altyapı yatırımı.”


Hürriyet 


Haber Vatan'da şu şekilde yer aldı;


Hatay, yatırımcı çekmek için Mipim fuarına gidiyor. Suriye’deki durumdan etkilenen şehirlerden biri olan Hatay fırsatlarını anlatacak. Hatay’ın en önemli projeleri müze-otel ve mozaiklerin sergilendiği arkeopark olacak.


SURİYE’DEKİ savaştan etkilenen şehirlerden biri olan Hatay, yatırımcı ve turist çekmek için harekete geçti. Hatay Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda 15-18 Mart tarihlerinde Fransa’da düzenlenecek gayrimenkul fuarı Mipim’e katılıyor. Kentsel dönüşüm ve yatırım projelerinden oluşan 4 projeyle fuarda boy gösterecek olan Hatay, arkeolojik eserlerle dikkat çekmeyi hedefliyor. 

 

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, son 5 yıldır Suriye krizinin şehri her yönden etkilendiğini belirterek, artık bununla anılmak istemediklerini söyledi. Savaş, krizin ebediyyen devam etmeyeceğini belirterek, “Yerli-yabancı tüm yatırımcılara, uzun vadeli düşünmelerini, Hatay’daki fırsatları yakalamalarını tavsiye edeceğiz. Suriye’deki kriz sona erdiğinde Hatay olarak hazır olmalıyız” diye konuştu. Yatırımcıların en önemli yatırımlarını kriz zamanlarında yaptıklarını vurgulayan Savaş, “Bu zamanda yapılan yatırım belki yüzde 50 daha ucuza mal olacak” dedi.

 

Hazine’den arsa yok 

Hatay’da çok ciddi turizm potansiyeli olduğunu dile getiren Savaş, Suriye krizi olmadan önce şehrin 360 bin turist ağırladığını hatırlattı. Savaş, şöyle konuştu: “Şehir, deniz turizmine çok uygun. 7 ilçemizin denize sınırı var. Ancak baktığınızda iki tane 3 yıldızlı otelimiz var. Ayrıca Amanos Dağları nedeniyle yayla turizmi mümkün. Kaplıcalar var, dokunduğunuz yerden tarihi eser çıkıyor. Bu alanlara yatırımcı çekmek istiyoruz.” 

 

Savaş, yatırımlarda kullanmak için Hazine’den arsa istediklerini belirterek, “Ancak cevap gelmiyor. Biz de belediye bütçesiyle arsa alıyoruz. 82 tane dosyamız var Hazine’de. Sadece 2 tanesine yanıt alabildik. Onlar için de araya vali bey girdi” dedi. 

 

Teleferik projesi arkeopark oldu 

LÜTFÜ Savaş, Mipim’e katılacakları projeleri şöyle anlattı: 

 

- Dörtyol ilçemizde, 150 milyon doları bulan otel ve alışveriş merkezi bulunduran bir projemiz var. Her ikisi için de yabancı yatırımcı talebi şimdiden oluştu. 

 

- Antakya merkezinde Haraparası kentsel dönüşüm alanımız var. Toplam yatırım bedeli 180 milyon doları aşan; eski hal ve eski otogarı da içine alan. Burası için de talepte bulunan yatırım grupları var. 

 

- Antakya merkezinde bir teleferik projemiz var. Alt istasyonunda dünyada eşine az rastlanır bir mozaik bulundu. Projeyi bir arkeopark haline getirdik. Bu proje, belediyemizce finanse edilecek.

 

- Bir de müze-otel projemiz var. Türkiye’de ilk kez böyle bir proje yapılıyor. Anıtlar Kurulu ilk etapta izin vermemişti ancak Yunanistan’da Akropolis’teki örneğini görünce izin çıktı. Oteli Hilton işletecek.



Vatan 



Haber Milliyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Uzun süredir mültecilerle anılan Hatay, yatırım potansiyelini öne çıkarmak için Cannes’daki gayrimenkul fuarı Mipim yolcusu. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “Her türlü yatırım fırsatını ve tarihi zenginliği barındırıyoruz” dedi


Suriye’deki savaştan etkilenen ve büyük miktarda mülteciyi barındırmak durumunda kalan Hatay, şehrin “hoşgörülü, medeniyetlere ev sahipliği yapan yüzünü” uluslararası arenada tanıtmaya hazırlanıyor. Geçen yıl Türk belediyelerin de yoğun olarak katıldığı dünyanın en prestijli gayrimenkul fuarlarından Mipim’de, bu yıl Hatay da boy gösterecek. 


Tarihi eser etkisi...

15-18 Mart tarihleri arasında Fransa’nın Cannes şehrinde düzenlenecek fuarda 4 projeyle yer alacaklarını belirten Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, şehire daha fazla yatırımcı ve turist çekmek istediklerini söyledi. Şehirde sanayiden turizme, yemekten tarihi dokuya kadar bir “hazine” olduğunu vurgulayan Savaş, “Suriye kriziyle anılmak istemiyoruz. Bu savaş elbette bitecek. Zaten asıl yatırımcı kriz fırsatlarından yararlanıp yatırım yapandır” dedi. 

Savaş, şehrin değerine değer katmak için pek çok projeye başladıklarını ve birçoğu için de çalışmalar yaptıklarına dikkat çekerek, adeta “dokundukları yerden” tarihi eser çıktığını dile getirdi. Bunların önemli bir kısmını, yaptıkları açık hava müzesine kazandırdıklarını belirten Savaş, kalanını da yerinde koruduklarını anlattı. 


Kentsel dönüşüm...

Savaş, şöyle devam etti: “Dörtyol’da  150 milyon dolar yatırımla otel ve AVM’li bir projemiz var. Her ikisi için de yabancı yatırımcı talebi şimdiden oluştu. Antakya merkezinde Haraparası kentsel dönüşüm alanımız var. Toplam yatırım bedeli 180 milyon doları aşan, eski hal ve otogarı da içine alan bir yer. Burası için de talepte bulunan yatırım grupları var. Antakya merkezinde bir teleferik projemiz var. Alt istasyonunda, dünyada eşine az rastlanır bir mozaik bulundu. Projeyi arkeopark haline getirdik. Hem teleferik yatırımını hem alt istasyonda yapacağımız arkeopark yatırımını Cannes’da konuşacağız.”


Zengin turist çekecek

Savaş, özellikle şehirdeki deniz, yayla, termal turizmine, tarihi-kültürel turizme katkı sağlayacak yatırımcılar çekmek istediklerini belirterek, “Bunu yaparken tüm dünyaya, ‘Biz Suriye değiliz, Hatay’ız ve çeşit çeşit yatırım fırsatlarımız var’ demek için gidiyoruz” diye konuştu. 

Suriye krizi yaşanmadan önce Hatay’ın 360 bin turist ağırladığını anlatan Savaş, kültür turizmine gelen gelen turistlerin, en fazla para harcayan turistler olduğunu, bu fırsattan yararlanmak istediklerini söyledi. 

Savaş, “7 ilçemizin denize sınırı var. Ancak baktığınızda iki tane 3-4 yıldızlı otelimiz var. Yatırımcı çekmek istiyoruz. Yayla turizmi, kaplıcalar var. Tarihi-kültürel turizm de geliştirilebilir. Şu anda ilimizde yatırım yapan yerli-yabancı yatırımcılar var. Tahin-cioğlu’nın Palladium Antakya projesi var. Prime Development’ın iki AVM’si var. Hilton’un 5 yıldızlı otel yatırımı devam ediyor” dedi. 


‘Müze Otel’

Başkan Lütfü Savaş, bölgede sular durulduğunda Ortadoğu’ya en yakın şehir olarak, önemli bir kapı olacaklarını söyledi. Mipim’de sergilenecek Antakya Müze Otel projesinin bulunduğu alanda, kazılarda çıkan kalıntıların, bu alanda 5 yıldızlı otel yapmak isteyen yatırımcıyı müze-otel yapma fikrine yönelttiğini belirten Savaş, benzer projenin, dünyada sadece Yunanistan’daki Akropolis’te olduğunu söyledi. Anıtlar Kurulu’nun Akropolis’e gittiğine dikkat çeken Savaş, “Daha sonra izin çıktı” dedi. 


Milliyet



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


KAYNAK sorunu yaşayan yerel yönetimler, çözümü sahip oldukları arazi veya gayrimenkulleri satarak gelir elde etmekte buluyor. Ancak Hatay Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li Başkam Doç. Dr. Lütfü Savaş, farklı bir yol izleyerek kentsel dönüşüm yapmak için arsa satın alıyor. Bunun nedeni ise Hazine'nin belediyenin arazi taleplerine yanıt vermemesi. Bugüne kadar Hazine'den 82 noktada arazi istediklerini belirten Savaş, "14-15 ayda sadece ikisine yanıt geldi. Biz de kendi paramızla arsa alıp kent merkezinde dönüşüm sürecini başlattık. Hatay'daki kamusal arazi sorununu çözmek için yeni imar planı hazırlıyoruz" dedi. 

15-18 Mart tarihleri arasında Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenecek olan Uluslararası Gayrimenkul Fuan MIPIM 2016'ya ilk kez katılacak olan Hatay, fuarda yeni projelerle temsil edilecek. 


MIPIM'E ÇIKARMA YAPACAK

 Hatay Büyükşehir Belediye Başkam Lütfü Savaş, son dönemde Suriye krizi nedeniyle şehirde savaş ortamı varmış gibi bir algı yaratılmış olmasından şikayetçi. Kentte yatırım ikliminin doğurduğu avantajları MIPIM 2016'da anlatacaklarım kaydeden Savaş, "İstanbul,  Ankara  ne kadar güvenliyse Hatay da o kadar güvenli. Hatay, jeopolitik konumu gereği Türkiye'nin Ortadoğu'ya açılan kapısı. Çoğrafi konum açısından da birçok şehrimize göre avantajlıyız" diye konuştu. 


Deniz, kara ve hava ulaşım ağırım hepsinin mevcut ve aktif olarak kullanıldığını kaydeden Savaş, ticaret, tarım ve sanayinin yanı sıra turizm yatırımları açısından da kentin birçok fırsat sunduğunu kaydetti. 


330 milyon dolarlık projeleri tanıtacak 

LUTFU Savaş 1150 geleneksel yapının bulunduğu tarihi sokaklarda restorasyona başladıklarını söyledi. Savaş, MIPIM'de tanıtacakları projeler hakkında şu bilgileri verdi: "Dörtyol'da toplam değeri 150 milyon dolan bulan otel ve alışveriş merkezi ile Antakya merkezde yatırım bedeli 180 milyon doları aşan Haraparası kentsel dönüşüm projemizi tanıtacağız. Aynca teleferik, müze-otel, lojistik projelerini de vitrine koyacağız." Hazine'ye kızdı kentsel dönüşüm için arazi alıyor 


Sözcü/ İsmail Şahin 



Haber Dünya Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Son dönemde Suriye'den aldığı göçle adı gündeme gelen Hatay, Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenen dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı MIPIM'e katılacak. Fuarda 850 metrelik dünyanın en büyük mozaiği ile dünyanın ikinci müze oteli tanıtılacak. 


Hatay Büyükşehir Belediyesi, MIPIM'de Dörtyol ilçesinde toplam 150 milyon dolara inşa edilen otel ve alışveriş merkezi projelerinin yanı sıra yatırım değeri 180 milyon doları bulan Antakya merkezdeki Haraparası kentsel dönüşüm alanım ve yine şehir merkezinde arkeopark haline getirilen teleferik projesini görücüye çıkaracak. Fuar öncesi bilgi veren Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.  Dr. Lütfü Savaş, 5 yıldır süren Suriye krizinin kenti her yönden etkilediğini söyledi. 


'Adımızın Suriye kriziyle anılmasını istemiyoruz' 

500 bin Suriyeli'nin kentte itamet ettiğini kaydeden Savaş, artık bu krizle anılmak istemediklerini anlattı. Savaş, "Maddi manevi varlıkları ile Türkiye'ye, Hatay'a gelen bu insanların teknik yeterliliklerinden, fınansal varlıklarından fırsatlar üretmeliyiz. Hatay, Amik Ovası ile Türkiye'nin bostan ihtiyacını karşüayan bir tarım şehri. Hatay, Türkiye'nin yükünü taşıyan bir lojistik şehri. Hatay, her sokağından tarih fışkıran bir kültür şehri. Hatay sahih üe yaylaları ile müthiş bir turizm kenti. Bıraksalar potansiyelimizi gerçekleştirecek, Türkiye ekonomisine daha güçlü omuz vereceğiz" dedi. Halen kentte Tahincioğlu'nun Palladium Antakya projesi ile Prime Development'm iki AVM'si olduğunu aktaran Savaş, "İkisi de çok başarılı. Hilton'un 5 yıldızlı otel yatırımı devam ediyor. Suriye savaşı ebediyen devam edecek değil. 1.5'milyon nüfusu ile Hatay, yatırımcılarını bekliyor" diye konuştu. 


'Savaş sonrası harcama eşiği çok fazla artacak' 

7 ilçesinin denize açıldığı Hatay'ın, aynı zamanda sahillerinin Amanos Dağları'na yakın mesafede olduğunu belirten Savaş, "Bu da kum yayla turizmine yatırım yapmak isteyenler için fırsat sunuyor. Ayrıca kaplıcaları da bir fırsat sunuyor" dedi. Amanos Tüneli projesi ile Hatay'dan Güneydoğu Anadolu'ya ulaşımın 60 kilometre kısalacağına dikkat çeken Savaş, "Savaşın 3 ay sonra biteceği konuşuluyor. Ayrıca kriz ortamları yatırımcı için fırsat yaratıyor. Alırken kazanacak. Ortadoğu halkı savaştan çok yoruldu. Bu nedenle savaş sonrası harcama eşiği çok fazla artacak" dedi. "MIPIM'e tam da bunun için gidiyoruz" diyen Savaş, konuşmasını "Tüm dünyaya, biz Suriye değiliz, Hatayız. Tüm ilçelerimizde farklı fonksiyonlarda gayrimenkul yatırım fırsatları var demek istiyoruz" sözleriyle noktaladı. 


Dünya/ Leyla İlhan



Haber Habertürk Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Mülteciler ve Suriye'deki çatışmalı ortama yakınlığıyla sıkıntılı bir dönem geçiren Hatay, yatırımcı çekmek için bu yıl 15-18 Mart tarihlerinde Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenecek MIPIM Gayrimenkul Fuarı'nı fırsat olarak görüyor. Hatay Büyükşehir Belediyesi, Hatay'daki iş fırsatlarını Cannes'da yatırımcılara anlatacak. Son 5 yıldır bölgede yaşanan kriz nedeniyle yatırım maliyetlerinin bir hayli düştüğüne dikkat çeken Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, "Biz Suriye değiliz, Hatay'ız, tüm ilçelerimizde farklı fonksiyonlarda gayrimenkul yatırım fırsatları var demek için gidiyoruz. Yatırımcı kriz ortamlarını sever. Gerçek yatırımcı kriz dönemlerinde yatırım yapar ki maliyetleri düşsün. Belki de şehrimizde yüzde 50'ye yakın maliyet avantajını yakalayabilecekler.  Biz bu avantajı kullanmak istiyoruz. Krizi fırsata çevireceğiz" dedi. 


80 ARAZİ TALEBİNİN 2'SİNDEN SONUÇ ÇIKTI 


Yatırımlarda birçok engelle karşılaştıklarına değinen Savaş, "Projelerimizde gecikmeler oluyor. Biraz bürokrasiye takılıyoruz. Örneğin bir Hazine arazisi için talepte bulunuyoruz. Aylarca bekliyoruz ama cevap bile vermiyorlar. Biz de belediyenin parası ile arazi alıp, projeler gerçekleştiriyoruz. Daha şu anda 80'e yakın Hazine arazisi talebimize cevap bekliyoruz. Bu zamana kadar 2 yer için olumlu dönüş aldık. 

Bıraksalar potansiyelimizi gerçekleştireceğiz" dedi. 


ARKEOPARK PROJESİNİ TANITACAK 


Savaş, MIPIM'e katılacakları projeleri şöyle anlattı: "Dörtyol'da, 150 milyon doları bulan otel ve alışveriş merkezi bulunduran bir projemiz var. Her ikisi için de yabancı yatırımcı talebi şimdiden oluştu. Antakya merkezinde bir teleferik projemiz var. Alt istasyonunda dünyada eşine az rastlanır bir mozaik bulundu. Projeyi bir arkeopark haline getirdik. Hilton'un 5 yıldızlı otel yatırımı devam ediyor. Onun da altında tarihi eser çıktı. Orası da müze olacak. Hem teleferik yatırımını, hem alt istasyondaki arkeopark yatırımını Cannes'da konuşacağız." 



Habertürk


Geri Dön