27 / 04 / 2024

Hatay'ın vizyon projelerinde son durum!

Hatay'ın vizyon projelerinde son durum!

Hatay’ın projeleri, Antalya’daki EXPO 2016’da sergileniyor. Kent, EXPO 2021’i düzenlemek için de harekete geçti. Başkan Lütfü Savaş, Hatay'ın vizyon projelerindeki son durumu anlattı.



Adana, Osmaniye, Gaziantep ve Kilis’e komşu olan, merkezi 501 bin nüfuslu, ‘büyükşehir’ statüsünde, Akdeniz Bölgesi’nin kendine özgü bir kenti Hatay... Farklı inanç gruplarını bünyesinde barındıran Hatay, hoşgörü içindeki toplu yaşamın da tipik örneklerinden. Herkes birbirine saygılı... Altınözü, Antakya, Arsuz, Belen, Defne, Dörtyol, Erzin, Hassa, İskenderun, Kırıkhan, Kumlu, Payas, Reyhanlı, Samandağ ve Yayladağıüzere 15 ilçesi olan Hatay, birbirinden lezzetli yemekleriyle de öne çıkıyor.


Tüm bu değerlerinin ve kendine özgülüğünün yanında ekonomide de önemli bir güçtü Hatay. Başta Suriye olmak üzere Arap ülkeleriyle yapılan ticaretle hem kente hem de Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlıyordu. Her gün çok sayıda Suriyeli, ticaret amacıyla, özellikle (karayoluyla yaklaşık 2 saat) Halep’ten akın akın geliyordu. Aynı şekilde Arap ülkelerinden de gelenler vardı.


Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li Başkanı, en büyük amaçlarının Hatay ekonomisini büyütmek ve kenti kendi öz değerleriyle dünyada ön plana çıkarmak olduğunu belirtti. Doç. Dr. Lütfü Savaş, 2021 yılında Expo fuarını düzenlemek için aday olduklarını kaydetti.


Özgün projeler


Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin dört ayrı projesinin, dünyanın en büyük teknoloji, bilim ve kültür sergisi olarak nitelendirilen ve 23 Nisan’da kapılarını Antalya’da açan EXPO 2016’da ‘Şehirlerin En İyi Uygulamaları Etkinliği’ kategorisinde sergilenmeye değer görüldü.


‘Asi Nehri Güzelleşiyor’, ‘Antakya İnsan Şehir’, ‘Gazella Gazella -gazella: Özellikle Kırıkhan ilçesinde görülen bir dağ ceylanı- Eko Parkı Köy Okulu ve Müzesi Projesi’ ve ‘Okeanus Tethys Replika Sergisi’ projelerini çıkardı. 4 ayrı projesi EXPO 2016 Antalya Sergi Alanı’nda 191 gün boyunca sergilenmek üzere seçilen Büyükşehir Belediyesi, gelecek kuşakların yaşama alanları, doğal kaynakları ve bunlara bağlı geçim kaynakları, sürdürülebilir kalkınma, yeşil yaşam gibi kavramların çocuklara aktarımı konularında, kentsel yaşamın çocuklara ve yeşile bıraktığı alanlarla ilgili olarak birlikte düşünme, çözümler üretme ve bütün bunları dünyayla paylaşma noktasında adımlar atıyor.


Asi için AB’ye çağrı


EXPO’da 500 projeden 40’ının kabul edildiğini, bunlardan 4’ünün Hatay’a ait olduğunu belirten Başkan Savaş, Bekaa Vadisi’nde doğan ve Samandağ’da denize dökülen Asi Nehri’nin rehabilitasyonunu önemsediklerini belirtti. Suyun Suriye tarafında çok kirlendiğini ve temizlenmesi için bir proje hazırladıklarını kaydeden Savaş, “Sanayi atıkları rehabilite edildikten sonra atılmalı. Biz, arıtma tesisi ve kanalizasyon yapacağız. asi Nehri’ne arıtılmış suyu vereceğiz” dedi. AB fonlarının, Suriye tarafından gelen atıklar için devreye girmesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Lütfü Savaş, “Bu sorun, 42 ülkeyi ilgilendiriyor. Bu ülkelerin havzası olan Akdeniz’i kirletiyor. Buz, burada yazın da su olması, temiz su olması için çalışıyoruz. Hazırladığımız projeyle, 1,5 sonra Asi’ye kirlilik akmayacak duruma gelmek istiyoruz” vurgusunu yaptı. ‘Antakya İnsan Şehir’ projesiyle tarihi Antakya evleri korunacak ve kent yapısal olarak renklendirilecek. Okeanus Tethys Replika Sergisi’nde, Yunan mitolojisindeki mozaik, yaşamın kaynağının su olduğunu anlatıyor. 


Tarihi evlere restorasyon


Hatay’ın mimari açıdan da kendine özgü bir kent olduğunu belirten Başkan Savaş, 1150 evi restore ettirdiklerini belirtti.


Tematik Park


Endemik dağ ceylanı olan Gazella Gazella, Kırıkhan’da 2008’de bulundu. Sayıları 100-150 iken bugün 350-400’e ulaştı. Projeyle, dağ ceylanları temalı ilköğretim okulu ve müze yapılacak. İnsanlar, dağ ceylanlarını çıplak gözle görecekler. Başkan Lütfü Savaş, 120 dönümlük bir alanda da doğa parkı oluşturmak için  çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.


Teleferik geliyor


Büyükşehir, Uzunçarşı’nın üst bölgesinden Habibi Neccar Dağı’nın zirvesine çıkacak olan teleferik projesiyle de turizmi hareketlendirmeyi amaçlıyor. Uzunçarşı’dan ilk durağa kadar kazı yapacaklarını ve çıkan eserlerin üzerinde, camla kaplı bir yol oluşturacaklarını kaydeden Savaş, “6,5 dakikalık yolculukla Habibi Neccar Dağı’nın zirvesine gidilecek olan teleferik projesini en geç Mart 2017’de hizmete açmayı planlıyoruz” dedi.


Kentsel dönüşüm atağı


Her ilde olduğu gibi Hatay’da da kentsel dönüşüm hamlesi var. 26 Mayıs’ta ‘Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi’ düzenleyen Büyükşehir Belediyesi, şu aşamada 7500 kişiyi ilgilendiren dönüşümü, kent dokusunu koruyarak genişletmeyi amaçlıyor. Kent kimliğini ve tarihi değerleri koruyarak sağlıklı yapılar üretilmesi gerektiğini belirten Lütfü Savaş, çalışmaların sürdüğünü belirtiyor.


Milliyet


Geri Dön