18 / 04 / 2024

Havalimanı otellerinde doluluk oranı yüzde 115'e ulaştı

Havalimanı otellerinde doluluk oranı yüzde 115'e ulaştı

İlk olarak Atatürk Havalimanı Dışhatlar Terminali'nde başlayan havaalanı otellerinde doluluk oranı yüzde 115'e ulaştı



İç ve dış hatların yanı sıra transit yolcu sayısının artmasıyla birlikte Türkiye'de havalimanı otelleri terminal standartları arasında yer almaya başladı. Uçağına geç kalmak istemeyen, transit uçuşta dinlenmeyi tercih edenlerin yanı sıra uçuşlarında İstanbul'a uğrayan uluslararası şirketlerin üst düzey yöneticileri, toplantılarını havalimanları otellerinde yapıp yollarına devam ediyor. Havalimanı çevresinde sayıları hızla artan oteller, ağırlıklı olarak yolculara hizmet veriyor.
Havalimanı otel konsepti, ilk olarak Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde başladı. İşletmesi TAV Havalimanları Holding şirketlerinden BTA tarafından yapılan “Airport Hotel” hem hava tarafında yani arındırılmış salonda hem de kara tarafında hizmet veriyor. Özellikle THY'nin Uzakdoğu uçuşlarındaki artışla hava tarafında doluluk yüzde 115'e çıkıyor. Yolcular burada en çok 0-3 ve 3-6 saat kalıyor. Kara tarafında ise normal müşterilerin yanı sıra kısa süreli İstanbul'da kalanlar yararlanıyor. Apron manzaralı Cockpit Bar ve Sky Restoran'ın yanı sıra fitness merkezinin özel müşterileri bulunuyor.
KAPASİTE BÜYÜYOR

Mart ayında hizmete girecek Dış Hatlar Terminali'nin ek bölümüyle oteldeki oda sayısı 85'ten 141'e çıkacak. Toplantı oda sayısı 4'e yükselirken kongre gibi büyük organizasyonlar da burada yapılabilecek. Çocuklu yolcuların rahat edebilmesi için Connection Room (bağlantılı oda) gibi konseptler de sunulacak. Hava tarafında standart oda konseptine süitler eklenecek.
Yeni hizmete giren Sabiha Gökçen Havalimanı terminalde ISG Airport Hotel resmi açılış için gün sayıyor. Müşteri kabul eden 128 odalı otelde odaların 12'si süit. Hava ve kara bölümlerine sahip odaların yanı sıra otelde 5 toplantı salonu, 2 masaj odası, 2 sauna ve bir spor merkezi bulunuyor.

OTELLER YAKINLAŞIYOR

Transit yolcu sayısının artmasıyla birlikte havalimanı yakınlarındaki otel sayısı hızla artıyor. Oteller, isimlerinin önüne “Airport” kelimesi ekleyerek müşteri sayısını artırmayı hedefliyor. Uluslararası rezervasyonlarda havalimanına 3 kilometre mesafede olanlar “havalimanı oteli” kategorisine giriyor. Atatürk Havalimanı etrafında son 2 yılda açılan oteller arasında Nov Hotel (6.8 km), Courthyard İstanbul International (5,7 km) ve Holidayy Inn İstanbul Airport (9 km) yer alıyor.

HAVALİMANI OTEL YILDIZ FİYAT ARALIĞI (EURO) UZAKLIK (KM)

İstanbul Atatürk Airport 5 20 Euro/saat 100-180 (kara) Wow Hotel 5 99 1.8
All Star Çınar 5 100 2.5
Renaissance Polat 5 151 2.6
Radisson Blue 5 118 2.9

İstanbul Sabiha Gökçen ISG Airport 5 20 Euro/saat 80-100 (kara)
Antalya Havalimanı IC Airport 5 40 0,8
Ankara Esenboğa Esenboğa Airport 5 80-120 6

(1 Şubat haftası için, oda+kahvaltı fiyatlarıdır)

Bu yıl 11 yeni özel uçak gelecek

Geçen iki yılı yüksek sayıda uçak siparişi ile kapatan Türk genel havacılığına bu yıl 9'u jet, ikisi pervaneli toplam 11 özel uçak katılıyor. Aralarında Gulfstream G550, Falcon 7X gibi uzun menzilli jetlerin bulunduğu uçaklar arasında Türk Hava Yolları'nın uçuş eğitiminde kullanmak üzere aldığı 2 Cessna Mustang de var.
* GULFSTREAM G550: Geçen yıl Başbakanlık tarafından satın alınan ve THY tarafından işletilen TC-DAP uçağından sonra G550'nin ikinci kullanıcısı Ciner Holding oluyor. Geçen hafta imzalanan sözleşmeyle teslimat Aralık'ta yapılacak. Uçak 14 koltuklu planlandı. Park Havacılık filosundaki Falcon 2000LX tipi uçağı ise Cengiz İnşaat satın aldı. İlk G550'yi geçen yıl aralık ayında teslim alan Genelkurmay Başkanlığı'nın ikinci uçağı ise mayısta geliyor. Komuta kontrol amaçlı alınan uçaklarda harekat ortamında etkin iletişim ve bilgi aktarımını sağlayacak özel elektronik haberleşme sistemlerine sahip. Diğer G550 kullanıcısı ise uçağını 2012'de teslim alacak Döysa olacak.
* PALMALI: İmalatçı Dassault Türkiye'de bir şirkete ilk defa aynı anda iki uçak teslim ediyor. Palmali Havacılık filosuna şubat ayında bir Falcon 7X, bir de Falcon 900EX tipi uçak katılıyor.
* GLOBAL EXPRESS: Bu hafta teslim aldığı ATR72-500 uçaklarıyla bölgesel havacılığa giren Borajet'e Ağustos'ta bir adet Global Express XRS teslim ediliyor.
* CHALLENGER 605: Çalık Holding, imalatçı Bombardier tarafından demo uçuşlarında kullanılan çift motorlu Challenger 605 tipi uçağını geçen hafta teslim aldı. Tarkim tarafından işletilecek uçak, grubun uçuşlarında kullanılacak.
* CHALLENGER 300: Türkmen Havacılık, elindeki Learjet 60'ı kasım ayında daha geniş gövdeye sahip Bombardier imalatı Challenger 300 ile değiştiriyor.
* THY: Uçuş Akademisi'nde pilot adayı öğrencilerin çift motor eğitimlerinde kullanmak üzere THY iki adet Cessna Mustang alıyor. Teslimatları Eylül'de planlanan uçaklar, son yıllarda havayollarının kurduğu uçuş okullarında kullanılıyor. Uçuş Akademisi'ni büyütmek isteyen THY, ayrıca 4 adet daha Cessna 172 tipi pervaneli tek motorlu uçak alıyor. Mustang'in bir diğer kullanıcısı da iş adamı Deniz Ağırbaş olacak. Uzun yıllar Cessna 172 ile uçan Ağırbaş, Mustang'i Haziran'da teslim alacak.
* ANADOLU ÜNİVERSİTESİ: Geçen yıl burun iniş takımı açılmadığı için gövde üzerine inen Kingair B200 uçağından sonra çift motorlu uçak sıkıntısı çeken Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksek Meslek Okulu filosuna iki adet Beechcraft C90GT tipi turboprop uçak katıldı.
Uğur Cebeci/Hürriyet


Geri Dön