25 / 04 / 2024

Havalimanları kontrol noktalarında parmak iziyle geçiş sistemi başlayacak!

Havalimanları kontrol noktalarında parmak iziyle geçiş sistemi başlayacak!

TAV CEO’ su Şener, havalimanları kontrol noktalarındaki yoğunluğu azaltmak amacıyla parmak iziyle geçiş ve ilk girişteki x - ray’ lerin kaldırılması için izinlerin çıktığını açıkladı...



TAV CEO’su Şener, havalimanları kontrol noktalarındaki yoğunluğu azaltmak amacıyla parmak iziyle geçiş ve ilk girişteki x-ray’lerin kaldırılması için izinlerin çıktığını açıkladı.


Başta İstanbul Atatürk Havalimanı olmak üzere, 2 kez güvenlik kontrolünden geçerken yaşanan sıkıntılar ve pasaport kontrolündeki uzun kuyrukların sebep olduğu çile sona eriyor.


Uçak yolcularını sevindirecek bu açıklama Atatürk Havalimanı’nda imtiyaz sözleşmesi 2021 yılında bitecek olan TAV Havalimanları Holding CEO’su Sani Şener’den geldi. Şener, şirketin yeni stratejilerini anlattığı toplantıda, yer hizmetlerinin iyileştirilmesi konusuna da değindi. Smartgate ya da i-gate adı verilen parmak izi kontrolüyle geçiş konusunda İçişleri Bakanlığı’ndan izin çıktığını bildiren Şener, deneme çalışmalarına çok yakında başlayacaklarını belirterek, şunları söyledi:

Sadece Türkler için

“Önce pasaportunuzu göstereceksiniz, kapı açılacak, sonra içeriye girip parmak izi basarak geçeceksiniz. Pasaport alınırken parmak izi alındığı için o parmak izleri orada olacak. Bu pasaporttaki sıkıntıları çok ciddi oranda giderecek. Bu uygulama Abu Dabi, Katar’da hem kartla, hem parmak iziyle var.”

Şener, parmak iziyle geçişlerin hem girişte hem çıkışta olacağını ve yalnızca Türk vatandaşları için geçerli olacağı kaydetti. Havalimanlarında 2 kez x-ray kontrolünden geçişlerin yol açtığı sıkıntıyla ilgili bir soru üzerine de Şener, şunu söyledi:

“Milli Sivil Havacılık Güvenlik Kurulu’nda karar alındı.  İzmir  ve Ankara’da başlıyoruz. En dış kapıda x-ray’ler olmayacak. Daha sonra da İstanbul’da uygulamaya geçecek. Uygulama en kısa sürede başlayacak.”


100 milyon euro’luk yeni terminal yolda

 

TAV CEO’su Şener, “Dış hatlar terminaline ek yeni bir terminal yapımı için DHMİ ile görüşmelere başladık. Anlaşırsak bu terminali yapacağız. Süremiz bitene kadar Atatürk Havalimanı’nın kapasitesini yıllık 65-70 milyon yolcuya çıkartmak için çalışıyoruz” dedi. Şener, yeni dış hatlar terminalinin yatırım tutarının 100 milyon euro olacağını söyledi. Türkiye’de 5, yurtdışında da 9 olmak üzere 14 havalimanı işlettiklerini belirten Şener, sadece bölgesel değil küresel düzeyde rekabet eden bir şirket olmak istediklerini söyledi.


Uçakta bekleme sona erecek


Sani Şener, yolcuların en büyük sorunlarından biri olan park yeri sıkıntısı nedeniyle uçakta bekleme konusunun da çözüme kavuşturmak için Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) şu anda Atatürk Havalimanı’nda ciddi bir yatırım gerçekleştirdiğini söyledi. Şener, şunları söyledi:

“Askeri bölge alındı ve buraya uçak park sahası yapılıyor. Uçakların pistten çıkışını kolaylaştırmak için ek taksi yolları inşa ediliyor. Şu an yer hizmetleri ve kargo şirketlerini faaliyet gösterdiği alanda taşınacak ve park sahası olacak. Böylece 43 ek park yeri olacak. Bu yatırımla Atatürk Havalimanı’nda önemli bir rahatlama yaşanacak.”


Milliyet 


Geri Dön