28 / 03 / 2024

Havza kaplıcalarını her yıl 80 binin üzerinde kişi ziyaret ediyor!

Havza kaplıcalarını her yıl 80 binin üzerinde kişi ziyaret ediyor!

Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Eğer Havza'nın nafi ve şifalı kaplıcaları ahvali sıhhiyem üzerinde müspet bir tesir bırakmasaydı emin olunuz ki inkılap için çalışamayacaktım" sözleriyle anlattığı Havza Kaplıcaları, ziyaretçilerini bekliyor...



Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Eğer Havza'nın  nafi ve şifalı kaplıcaları ahvali sıhhiyem üzerinde müspet bir tesir bırakmasaydı emin olunuz ki inkılap için çalışamayacaktım" sözleriyle anlattığı Havza  Kaplıcaları, ziyaretçilerini bekliyor.



Havza'ya 25 Mayıs 1919'da gelerek Anadolu'da halkla ilk temaslarını  gerçekleştiren Atatürk, ilçede kaldığı süre içerisinde sık sık kaplıcalardan  yararlandı.


Atatürk, Cumhuriyetin kuruluşundan sonra, 24 Eylül 1924 tarihinde  Havza'ya ikinci gelişinde ilçe halkına hitaben yaptığı konuşmada, "Eğer Havza'nın  nafi ve şifalı kaplıcaları ahvali sıhhiyem üzerinde müspet bir tesir bırakmasaydı  emin olunuz ki inkılap için çalışamayacaktım" sözleriyle kaplıcaların önemine  değindi.


Havza Belediyesi Sıcak Su Şefi Ali Erdoğan, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, 544 metre derinlikten çıkarılan suyun sıcaklığının 56 dereceyi  bulduğunu söyledi.


Saniyede 20 litre sıcak su çıkarılan kuyulardan ilçedeki işletmelere  şifalı su dağıtıldığını anlatan Erdoğan, mevcut 2 kuyunun yanı sıra yeni bir kuyu  açılması için çalışmalar yürütüldüğünü açıkladı.


- "Kaplıcalar her mevsim hizmet veriyor"


İlçedeki kaplıca hizmeti veren bir otelin yöneticisi Ali Zengin ise  her mevsim kaplıcaların hizmet verdiğini belirtti.


Genellikle 40-70 yaş arası vatandaşların, diğer tatil mekanlarının aksine kaplıcaları tercih ettiğini savunan Zengin, "Kaplıcalar romatizmal,  nörolojik ve ortopedik rahatsızlıklara iyi geliyor. Onun için yaşlı insanlar  tedavi amaçlı geliyor. Alman ve Arap müşterilerimiz var. Arap turistler  Karadeniz'de daha fazla. Burayı da güzergah olarak kullanıyorlar" dedi.


Her yıl aynı dönemlerde tedavi amaçlı ziyaretçileri olduğunu anlatan  Zengin, "Kışın daha çok yaşlı kesim geliyor. Atatürk de Samsun çıkartmasından  sonra vücut sağlığını Havza'da, kaplıcalarda bulmuştur" ifadelerini kullandı.


Kaplıca işletmecisi Şahin Çalışkan da özellikle yaz aylarında Almanya,  Hollanda ve Fransa'dan ziyaretçileri ağırladıklarını, Türkiye'nin dört bir  yanından şifa bulmak için kaplıcalara gelenler olduğunu sözlerine ekledi. Her yıl 80 binin üzerinde ziyaretçinin Havza kaplıcalarına geldiği öğrenildi.


Milliyet 


Geri Dön