29 / 03 / 2024

Hayalet şehir 'Kapalı Maraş' için 46 yıl sonra ilk toplantı yapılacak!

Hayalet şehir 'Kapalı Maraş' için 46 yıl sonra ilk toplantı yapılacak!

Türkiye ile KKTC, Kapalı Maraş’ın açılmasına yönelik önemli bir süreci başlatma kararı verdi. Bu kararla 46 yıl sonra kapalı Maraş’ta ilk kez Maraş’ın açılmasına yönelik uluslararası hukukun da gözetildiği, “hukuki ve siyasi” kararların ortaya konulacağı bir toplantı gerçekleşecek...



Türkiye Barolar Birliği’“Hukuki, Siyasi ve Ekonomik Yönleri ile Kapalı Maraş Açılımı” başlıklı yuvarlak masa toplantısını Kapalı Maraş'ta gerçekleştirecek.

Milliyet'ten Ecem Toplar'ın haberine göre; TBB'nin düzenleyeceği “Hukuki, Siyasi ve Ekonomik Yönleri ile Kapalı Maraş Açılımı” başlıklı yuvarlak masa toplantısına, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün de aralarında bulunduğu Türkiye’den üst düzey yetkililerin katılacak. Toplantıda, Maraş’ın somut olarak açılmasına yönelik uluslararası hukukun da gözetildiği, “siyasi ve hukuki” bir yol haritası planlanacak. Buna ek olarak, Türkiye’den KKTC’ye elektrik sağlanması amacıyla yürütülen çalışmaların hızlandırılması için projenin düzenlemeleri yapılacak. Edinilen bilgiye göre, proje, 1.5 yıla hazır hale gelecek. Su konusunda aksayan sistem için de Türkiye’den KKTC’ye bir ekip gönderilecek. KKTC yönetimi, yaklaşık 1 yıl önce Kapalı Maraş’ın açılmasına yönelik karar almıştı. Bu amaçla Kapalı Maraş’a uzman bir ekip girmiş ve envanter çalışması gerçekleştirmişti.

Hayalet şehir Kapalı Maraş için 46 yıl sonra ilk toplantı yapılacak!

‘Sonuçsuz kalacak’

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, 20 Eylül’de Ankara’da düzenlenen, “Kıbrıs’ta Son Söz Paneli”nde, Kapalı Maraş bölgesi ile ilgili envanter çalışmalarına ilişkin, “görev gücü” oluşturulmasını teklif etmişti. KKTC Başbakanı Ersin Tatar’dan da, “Ben de bu özel görevi kendilerine veriyorum” diye açıklamalarda bulunmuştu.. Feyzioğlu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 1984 tarihli 550 sayılı kararına atıfta bulunarak, şunları dile getirdi:

“O gün alınan kararla, KKTC tanınmadı. Rumların, Maraş’ta yürütülen faaliyetlerimizi durdurmak amacıyla BMGK’yi harekete geçirme çabaları sonuçsuz kalacaktır. KKTC’yi tanımayanların, bugün alacağı kararlar ‘yok’ hükmündedir. İddia edildiği gibi, Maraş’ın sadece Kıbrıslı Türklere tahsis edileceği gerçek dışıdır. Maraş’ta toprağı ve gayrimenkulleri bulunanlara para veya mallarının iadesi yapılacak. İlk belirlemelere göre 10 milyar dolar maliyet hesaplansa da, metrekare maliyetlerine bağlı artış olabilir. Maraş’ı Kıbrıs Türk’ü için Las Vegas değil, Doğu Akdeniz’in Singapur’u yapacağız. En fazla 1 yılda KKTC’nin refahı artacak.”

Hayalet şehir 'Kapalı Maraş’ yeniden eski günlerine dönecek!

 


Geri Dön