19 / 04 / 2024

Hayati Yazıcı devremülk alacaklara uyarılarda bulundu!

Hayati Yazıcı devremülk alacaklara uyarılarda bulundu!

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, devre mülk alacakların tesisi görmeden peşinat vermemesi gerektiğini, termal devre mülk diye pazarlanan pek çok yerin ruhsatsız olduğunu dile getirdi...




Yaz aylarında hesaplı tatil yapmak isteyen vatandaşlar, uyanıkları harekete geçirdi. “Bedava tatil kazandınız!” ya da “Sizi otelimizde ağırlamak istiyoruz!” gibi reklamlarla otellere davet edilen vatandaşların dikkatli olmasını isteyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, halkı uyardı.

Bakan Yazıcı, “Otellerde yoğun ses ve ışık altında psikolojik bir baskı uygulanarak yapılan tanıtımlarda, hazırlıksız yakalanan tüketicilerimizin düşünmelerine dahi izin verilmeden devre tatil/mülk sözleşmesi imzalatılıyor” dedi. Yazıcı, alınacak devremülkü görmeden peşinat verilmemesi uyarısında bulundu.

Yazıcı’nın verdiği bilgiye göre dolandırıcılar, bu tanıtımlar sırasında vatandaşlara, kendileri ve çocukları için çok kârlı bir yatırıma imza attıklarını, 7 bin liraya satın alınan yerin, bittiğinde 25 bin-30 bin lira edeceğini, bin 500-2 bin liraya kiralanabileceğini söylüyor.


Yaşlılar öncelikli hedef

“Alıcı bulamazsanız biz alırız!” taahhüdünde de bulunan dolandırıcılar, “RCI” ve “Interval İnternational” gibi değişim sistemlerinden yararlanan vatandaşların, dünyanın bir çok ülkesinde tatil haklarını kullanabileceklerini belirtiyor.


Ruhsatsız termaller

Yazıcı, Afyonkarahisar, Ankara, Balıkesir, Çanakkale, Kütahya, Nevşehir ve Niğde başta olmak üzere birçok ilde “termal tesis” adı altında ön ödemeli satılan devre tatil ve mülklerin büyük bölümünün inşaat ruhsatı ve ÇED raporu gibi belgelere bile sahip olmadığını kaydetti.

Bakanlık, bu tür tesisleri pazarlayanların öncelikli hedeflerinin yaşlılar olduğunu belirtirken, ruhsatsız devre mülklerin, peşin ödeme yapan vatandaşları zor durumda bıraktığına dikkat çekti.  Yazıcı, tüketicilere de şu uyarılarda bulundu:

“İnşaat ruhsatı, ÇED raporu gibi alınması zorunlu resmi ruhsatlarının olup olmadığına bakılmalı. Sözleşmeyi, belli bir düşünme payı aldıktan sonra imzalamalılar. Sonradan teslimli satışlarda, teminat veya sigorta güvencesi istenmeli. Sözleşmelerin bir kopyası ve broşür örnekleri mutlaka alınmalı. Sözleşmelerde cayma hakkı, teslime ilişkin bilgiler, ortak alanların kullanımı, yıllık aidat ve bunların artış tutarları yazılmalı. 10 günlük cayma hakkı süresinde peşinat veya kıymetli evrak verilmemeli.”


Bakan Hayati Yazıcı, yaşanabilecek olası sıkıntılarda izlenmesi gereken hukuki yolla ilgili bilgiler verdi. Yazıcı, şöyle devam etti:

“Öncelikle uyuşmazlık yaşanan firmaya başvurularak talepler dile getirilmeli. Firma, talebe olumsuz cevap verir veya hiç cevap vermezse, ikamet edilen veya firmanın bulunduğu yerdeki tüketici sorunları hakem heyetlerine belgelerle birlikte başvuruda bulunulmalı. 2013 için değeri 1.191,52 TL’ye kadar olan uyuşmazlıklarda tüketici sorunları hakem heyetlerine başvurulması zorunlu. Bu değere kadar olan uyuşmazlıklarda verilecek kararlar bağlayıcı olup, İcra İflas Kanunu’nun, ‘İlamların yerine getirilmesine dair hükümleri’ne göre yerine getirilir. Bu değer ve üzerindeki uyuşmazlıklara ilişkin verilen kararlarsa delil niteliği taşır. Kararın getirilmemesi halinde tüketici mahkemelerine veya asliye hukuk mahkemelerine başvurul-

ması gerekir.”


Milliyet/Mithat Yurdakul


Geri Dön