25 / 04 / 2024

Haydarpaşa Garı vagonlarının mültecilere ev tasarımı ödül aldı!

Haydarpaşa Garı vagonlarının mültecilere ev tasarımı ödül aldı!

Gazbeton üreticisi Türk Ytong’un mimarlık öğrencileri için düzenlediği ‘Ytong Mimari Fikir Yarışması’na bu yıl mülteciler damga vurdu.



Gazbeton üreticisi Türk Ytong’un mimarlık öğrencileri için düzenlediği ‘Ytong Mimari Fikir Yarışması’na bu yıl mülteciler damga vurdu. Bu projeler arasında ise “Yok Yer” adlı çalışma öne çıktı. Projede, İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri Haydarpaşa Garı’ndaki vagonları mülteciler için ev ve tarım alanı olarak kurguladı.


TÜRKİYE’nin en büyük gazbeton üreticisi Türk Ytong her yıl mimarlık öğrencilerinin katıldığı bir yarışma düzenliyor. ‘Ytong Mimari Fikir Yarışması’nın bu yılki konusu dünyanın bir numaralı gündem maddelerinden biri olan ‘mülteciler’di. Öğrenciler bu yıl ‘Yersizlik için bir yer’ teması altında mülteciler, aidiyet ve göç konularında projeler ürettiler. Dereceye giren projelerin ekiplerinin ödülü de Venedik Mimarlık Bienali gezisiydi. Türk Ytong’un davetlisi olarak yarışmanın juri üyeleri, Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar ve öğrencilerle birlikte Venedik’teydik.


5 PROJE ÖDÜL ALDI

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Abdi Güzer, ünlü mimar Nevzat Sayın, mimar Nilüfer Kozikoğlu, peyzaj mimarı Deniz Aslan ve Türk Ytong Genel Müdür yardımcısı Tolga Öztoprak’ın jüri üyeliği yaptığı yarışmada dereceye giren öğrencilerin projeleri de ilgi çekiciydi. Hatta mimarlar arasında “Keşke Venedik Bienali 15. Uluslararası Mimarlık Sergisi’nde Türkiye pavyonunda gençlerin projelerine de yer verilseydi” diye konuşuldu. Bu arada Türkiye pavyonunda Darzana- 2 Tersane, 1Vasıta adlı eser sergileniyor. Ytong’un yarışmasında 5 proje ödül aldı. 


MÜLTECİLERE VAGON EV 

Yok Yer: Dereceye giren projeler arasında Haydarpaşa Garı’ndaki vagonları mülteciler için ev ve tarım alanı olarak kurgulayan “Yok Yer” adlı bir proje var. Proje sahipleri İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri Ebru Elif Aydın ve Neslişah İnan. Atıl vagonlardan mülteci yaşam alanları önerisiyle ödüle layık görüldüler.  


Morfogenez: İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri Merve Karabadan, Pınar Geçkili, Cem Eren Güven’in projeleri de Haliç, Taşkızak ve camialtı tersanelerinde mülteciler için yaşam alanıydı.  


Uyanış: Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri Deniz Yıldırım, Cem Kalınsazlıoğlu da savaşın yıkıcılığında çıkılan yolculukla dünyanın herkes için bir yer olduğu kavramından yola çıkarak bir panorama hazırladılar.  


Yok Ülke: İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencisi Fulya Selçuk da projesinde genç mimar mülkiyetsizliğe vurgu yaparak, tüketime değil kollektif yaşama yönelik bir proje üretti. 


Migropolis: İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri Nur Damla Soyseven ve Şevki Topçu projesinde ise Akdeniz’in yıllar boyunca sürecek bir göç yolu olacağından hareketle 2100 yılında manyetik bir dalga metaforuyla su üzerinde yaşam kurgulandı. 


İNŞAAT SEKTÖRÜ AYAĞA KALKTI

15 Temmuz darbe kalkışmasından sonra en hızlı ayağa kalkan sektörün inşaat sektörü olduğunun da altını çizen Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, konut alımlarında yaşanan kısa süreli durgunluğun, projelere yansımadığını ve yeni projelerin, kentsel dönüşümün devam ettiğini anlattı. Hinginar, “Türkiye’de yılda 200 milyon metrekare inşaat ruhsatı alınıyor. Ağustos ayında 110 bin konut satışı oldu. Bu yeni ve eski bina satışını kapsıyor. Duraklama yok, konut kredi faizleri düşürülmesinin yararı oldu, uzun vadeli satış imkanları sekötöre canlılık getirdi” dedi. 


TÜRK YTONG 3 YENİ FABRİKA KURACAK

ARALARINDA Türkiye pavyonu da olmak üzere farklı ülkelerin mimarlık gruplarının pavyonlarını ve bienal kapsamındaki sergileri gezme fırsatı bulduğumuz mimarlık turunda Türk Ytong’un yeni hedeflerini de konuştuk. Ytong Türkiye’de 53 yaşında. Bundan 93 yıl önce kurulan şirketin dünyanın 23 ülkesinde 52 fabrikası ve yılda 10 milyon metreküpten fazla gazbeton üretimi var. Alman şirketin en güçlü olduğu ülkelerden biri Türkiye. Türk Ytong’ta bu yıl 36’ıncı yılını geride bırakan Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, “Bu yıl yeni üretim kapasitemizle Almanya’yı da geçtik” dedi. Ytong Türkiye’nin yılda 2.5 milyon metreküp üretim yaptığını anlatan Fethi Hinginar, “Bu kapasiteyle yılda 200 bin konut üretilebiliyor. Gazbeton üretimi Türkiye için çok önemli çünkü yapı stoğu kesinlikle yenilenmeli. Türkiye’nin yüzde 85’i şehirlerde yaşıyor ve şehirlerde yaşayanların yüzde 50’si sağlıklı konutlarda oturmuyor. Türk Ytong olarak 6 fabrikamız var. Önümüzdeki 5 yılda 3 yeni fabrika daha kuracağız. 2015 yılında Çatalca’da 30 milyon Euro yatırımla yeni fabrikamızı açtık. Yeni kurulacak fabrikaların ikisi Marmara, biri de Karadeniz Bölgesi’nde olacak” dedi.



Hürriyet


Geri Dön