26 / 04 / 2024

Hazine'nin kasasına emlaktan 1,1 milyar TL girdi

Hazine'nin kasasına emlaktan 1,1 milyar TL girdi

Dünya genelinde büyümenin durmasıyla birlikte gayrimenkulde yaşanan daralma Hazine arazilerine uğramadı.



Konut başta olmak üzere emlak sektöründeki durgunluğa rağmen Hazine arazilerinin satış ve kiralanmasından elde edilen gelir artış gösterdi.  
 
Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün toplam cirosu geçen yıl 1 milyar 126 milyon TL'ye yükseldi. Mahsup ve belediye ile il özel idarelerine aktarılan kaynak çıkarıldığında net gelir 943,8 milyon lira oldu. Böylece genel müdürlük, tarihinin en iyi hasılat dönemini yaşadı. Geçen yıl satış, kira, irtifak ve ecrimisil (bir malın sahibinin rızası dışında kullanılması, işgal) gelirleri toplamı 1 milyar 59 milyon TL olmuştu. Hazine arazilerinden dar gelirliye konut üretilmesi için Toplu Konut İdaresi'ne (TOKİ) 1,4 milyar Türk Lirası değerinde taşınmaz bedelsiz devredildi. Böylece TOKİ'nin gelecek yıllar için daha fazla sayıda konut yapmasının önü açılmış oldu.

Hazine'ye ait taşınmazların satış gelirlerinden yerel yönetimlere aktarılan kaynak ise 124,4 milyon TL olarak gerçekleşti. Küresel kriz sebebiyle inşaat sektöründe büyümenin durmasına rağmen Hazine arazilerinden elde edilen gelirde herhangi bir düşüş yaşanmadı. Sadece 109 bin 68 konuttan 275 milyon lira kira geliri elde edildi. Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün 2008 yılı faaliyet raporu verilerine göre en fazla gelir elde edilen şehirler İstanbul ve  Ankara  oldu. Bu arada Türkiye'de kamu kuruluşlarının toplam 209 bin 663 lojman ve sosyal tesisi bulunuyor. Kamu kuruluşları içerisinde en fazla lojman ve sosyal tesise sahip kuruluş 46 bin 85 adet ile Emniyet Genel Müdürlüğü. Milli Eğitim Bakanlığı, 44 bin 96 adet ile ikinci sırada yer alıyor
 
Zaman


Geri Dön