24 / 04 / 2024

Hazır betonda yeni dönem başlıyor!

Hazır betonda yeni dönem başlıyor!

Yapı denetiminde daha etkili bir sistemin ortaya konulması için hazır betonda yeni bir döneme giriliyor. Buna göre beton numuneleri elektronik ortamda kontrol edilerek, kalitesi anında takip edilebilecek.



Yapı Denetim ve Deprem Mühendisleri Derneği Başkanı Nazmi Şahin, yeni dönemde betonun elektronik ortamda takip edileceğini söyledi. Türkiye'nin deprem kuşağında olduğunu hatırlatan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Depremlerde en büyük sıkıntının taşıyıcı sistemden kaynaklandığı biliniyor. Bu sebeple Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hazır beton numunelerinde çipli sistemi başlatıyor. Yapı denetimli binalarda, yapı laboratuvarları tarafından alınan beton numunelerine yapı denetçisi ve şantiye şefi gözetiminde çip koyulacak. Böylece betonun hangi şantiyeden saat kaçta, kim tarafından numunenin alındığı, şantiyeden zamanında laboratuvara taşınıp taşınmadığı, beton numunesinin doğru şantiyeden alınıp alınmadığı denetim altında tutulacak. 


KALİTESİ ARTACAK 


Beton numunelerinin 7 günlük ve 28 günlük kırımlarında çipli sistemle okutularak yapılacak, kırılan numunenin sonuçları aynı anda sistem kayıtlarına alınacak bu sayede inşaatlarda kullanılan hazır betonun kalitesi artacak ve doğabilecek tüm sorunların önüne geçilecek. Türkiye'de güvenli yapıların İnşa edilmesi için kaliteli beton kullanımı çok önem arz ediyor. Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği olarak depremden korkmak yerine, depremden kot uyan dayanıklı binalar yapılması gerektiği gerçeğini bir kez daha hatırlatıyoruz. Depreme dayanıklı yapıları inşa etmenin yolu ise Deprem Yönetmeliği ne uygun projelerin, doğru malzemeler ile standartlar doğrultusunda uygulanmasından geçiyor. Ülkemizde kayıtsız şartsız tüm hazır beton firmalarının kaliteli beton üretmesinin sağlanması gerekiyor." 



Hürriyet Ankara


Geri Dön