29 / 03 / 2024

Hedef İstanbul'u dünyanın ilk 5 alışveriş şehri arasına yerleştirmek!

Hedef İstanbul'u dünyanın ilk 5 alışveriş şehri arasına yerleştirmek!

İSF İcra Kurulu Başkanı Çağlar: "Perakende sektöründe artık sınır ötesi alışveriş büyük değer taşıyor. İstanbul, bu anlamda müthiş bir potansiyele sahip. Bizim hedefimiz 2023'e kadar İstanbul'u dünyanın ilk 5 alışveriş şehri arasına yerleştirmek." dedi.



İstanbul Shopping Fest (İSF) İcra Kurulu Başkanı ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, perakende sektöründe artık sınır ötesi alışverişin büyük değer taşıdığını belirterek, "İstanbul, bu anlamda müthiş bir potansiyele sahip. Bizim hedefimiz 2023'e kadar İstanbul'u dünyanın ilk 5 alışveriş şehri arasına yerleştirmek." ifadelerini kullandı.


İSF'den yapılan açıklamaya göre Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Valiliği desteğiyle, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İTO iş birliğinde bu yıl altıncı kez düzenlen İstanbul Shopping Fest, 1 Temmuz'da başladı.


Temmuz sonuna kadar sürecek olan festival, Türkiye'nin en büyük turizm, alışveriş ve kentsel markalaştırma projesi olma özelliğini taşıyor. 


Söz konusu festivalin kent kültürüne, ekonomiye ve turizme katkıları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Çağlar, Türkiye'nin gücüne ve İstanbul'un potansiyeline güvenen herkesin son dönemde turizmde yaşanan bazı sıkıntıların geçici olduğunu bildiğini kaydetti.


İstanbul'un vazgeçilmez bir destinasyon olduğunu vurgulayan Çağlar, "Binlerce yıldır değişmeyen bu gerçek bugün de değişmedi, yarın da değişmeyecek. Biz İstanbul Shopping Fest ile karanlık güçlerin turizme, ekonomiye ve İstanbul markasına zarar verme çabalarına meydan okuyoruz." ifadelerini kullandı.


Çağlar, durgun denizde yol almanın kolay olduğuna işaret ederek, asıl maharetin fırtınalı denizde dümeni sağlam tutmak olduğunu dile getirdi.


Dış etkenleri bertaraf edebilmek için el ele vererek İstanbul markasının gücüne güç katacaklarını anlatan Çağlar, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Perakende sektöründe artık sınır ötesi alışveriş büyük değer taşıyor. İstanbul, bu anlamda müthiş bir potansiyele sahip. Bizim hedefimiz 2023'e kadar İstanbul'u dünyanın ilk 5 alışveriş şehri arasına yerleştirmek. Bunun için İSF, kullanabileceğimiz en iyi enstrüman. Dünyanın en köklü alışveriş kültürüne sahip şehirlerinden birinde olmanın avantajına sahibiz. İSF de, yüzyıllar boyunca ticaretin, alışverişin başkenti unvanını hak eden İstanbul'da, tarihi çok eskilere dayanan, şehrin ruhuna işlemiş bir geleneğin canlandırılmasına hizmet ediyor. Tarihi, kültürü ve gastronomisiyle bir dünya markası olan İstanbul'u, tam manasıyla bölgenin alışveriş merkezi haline getirmek istiyoruz." 


- "Festival için İstanbul'a gelecek turistler rezervasyonlarını iptal etmiyor"

İbrahim Çağlar, İSF'nin beş yıldır sadece ekonomik değil, kültürel anlamda da İstanbul'u tanıtan ve yurt dışından çok sayıda yabancı ziyaretçi ağırlayan bir festival olduğunu bildirdi.


2016 Turizm Eylem Planı doğrultusunda İSF'nin bu yıl ayrı bir önem taşıdığına dikkati çeken Çağlar, İstanbul'u ve festivali dünyaya tanıtmak için yoğun çaba sarf edildiğini vurguladı.


Çağlar, bu sene dünyanın pek çok farklı noktasından basın mensuplarının söz konusu festivali izlemek üzere şehre geleceğini dile getirdi.


Bu çalışmaları turizm ataşelikleriyle sürdürdüklerini anlatan Çağlar, 38 ataşelik ile bu konuda yakın temas içinde olduklarını ifade etti.


Çağlar, ayrıca bölgenin en büyük turizm fuarı olan ATM Dubai Fuarı'nın tanıtım faaliyetleri bakımından büyük önem taşıdığını belirterek, konuşmasına şöyle devam etti:


"Biz de bu fuara bir İSF standıyla katıldık. Ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği noktalardan biri, Orta Doğu turizm pazarı açısından cazibe merkezi olan İstanbul standımız oldu. Aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığımız festivalimizin tüm yurt dışı tanıtımını üstlenerek önemli bir destek veriyor. Örneğin dünya çapında milyonlarca kişinin büyük bir ilgiyle izlediği Euroleague Final Four karşılaşmalarında İSF'nin tanıtımı anlamında büyük katkı sağlandı.


Turizmde benimsediğimiz proaktif yaklaşım ile festivalimizi İstanbul'un ve Türkiye'nin tanıtımı için değerli bir fırsata dönüştürüyoruz. İSF'nin sahip olduğu marka değeri ve ziyaretçi potansiyeli turizm ve turizmci için yeni bir fırsat penceresidir. Bugün görüyoruz ki, festival için İstanbul'a gelecek turistler rezervasyonlarını iptal etmiyor. Hatta şunu ifade etmek isterim ki Rusya ve İsrail ile ilişkilerde başlayan bahar rüzgarını ilk olarak İSF'de hissedeceğiz."


 - "Yerli müşterinin İSF tarihlerinde alışveriş yapma oranı 2015'te ise yüzde 84,6'ya ulaştı"

Çağlar, İSF'nin etkisini ölçmek için algı araştırması yaptıklarını bildirdi.


Tax free alışverişte 2015'in haziran ayında, bir önceki yıla göre yüzde 48 büyüme sağlandığını aktaran Çağlar, bu büyümede İSF'nin önemli bir rolü olduğunu dile getirdi.


Çağlar, geçen yıl yapılan algı araştırmasında 18-64 yaş arası bin 500 yerli ve bin yabancı turistin cevaplarına baktıklarında İSF'nin turist çekme potansiyeli yüksek bir etkinlik olduğunun net olarak görülebildiğini ifade etti.


Turistler arasında İSF'yi "İstanbul'a gelmeden önce" duyma oranının 2014'te yüzde 9,4 olduğunu aktaran Çağlar, "2015 yılında ise bu oran yüzde 15,4'e ulaşmış durumda. Üstelik şehre gelmeden önce festivali duyanların yarısından fazlası, yani yüzde 57,4'ü, İstanbul'a esas gelme nedenlerinin İSF olduğunu söylüyor. Bu oranlar bizim için gurur verici." değerlendirmesinde bulundu.


Çağlar, İSF esnasında yerli tüketicinin de alışveriş davranışında önemli değişiklikler gözlemlendiğinin altını çizdi.


Yerli müşterinin İSF tarihlerinde alışveriş yapma oranının 2013'te yüzde 66,3, 2014'te yüzde 76 olduğunu, bu rakamın 2015'te ise yüzde 84,6'ya ulaştığını gördüklerini aktaran Çağlar, "2013'te ortalama 3,1 değişik ürün ve/veya hizmet satın alan yerli müşteriler 2014'te 2,7 parça, 2015'te ise 3,7 parça alışveriş yaptı. Son 3 yıldır yabancı müşterilerin alışveriş sepeti zenginleşti. Yapılan algı araştırmasına göre 2012'de ortalama 2,8 değişik ürün ve/veya hizmet satın alan yabancı müşteriler, 2013'te 3.5, 2014 ve 2015'te ise 4.2 parça alışveriş yaptığını belirtti." ifadelerini kullandı.


Çağlar, "İSF algı araştırmalarımızın ortaya koyduğu bir diğer veri de İSF denince akla gelen konu başlıkları arasında 'indirim' sözcüğünün ilk sırada olması. İSF bu yıl da bir yandan alışveriş turizminde İstanbul'un konumunu yukarı taşırken bir yandan da yerli yabancı tüm katılımcılara avantajlı alışverişin keyfini yaşatacak ve 'alışveriş durumunu' mevsim normallerinin ötesine taşıyacak." dedi.


- "Dünya markalarında yüzde 70'e varan indirimler sunulacak"

Çağlar, İSF kapsamında yapılacak olan etkinliklerle ilgili de bilgi verdi.


Milletçe derin bir teessür içinde olmalarından dolayı İSF açılışı için boğada gerçekleştirmeyi planladıkları su ve ışık gösterisini iptal ettiklerini belirten Çağlar, etkinlik takvimlerinde de yeniden düzenlemelere gittiklerini bildirdi.


Çağlar, öte yandan temmuz ayı boyunca alışveriş merkezlerinden tarihi çarşılara kadar pek çok noktada festival havasını yaşamanın mümkün olacağını, İSF'nin dünya markalarında yüzde 70'e varan indirimlerin yanı sıra pek çok markada festival boyunca alışverişte ayrıcalıklar sunacağını dile getirdi.


Çağlar, konuyla ilgili şunları da kaydetti:

"Bu yıl Akasya, Akbatı Alışveriş ve Yaşam Merkezi, Akmerkez, İstanbul Cevahir, Forum İstanbul Alışveriş ve Yaşam Merkezi, İstinyePark, Kanyon, Mall of İstanbul, ÖzdilekPark İstanbul, Palladium Alışveriş Merkezi ve Zorlu Center ve festivalin sürprizlerini takip edebileceğiniz adresler. Güncellenen etkinlik takvimimize istshopfest.com web sitemizden ve uygulamamızdan ulaşabilirsiniz. Ayrıca İSF kapsamında festival AVM'lerinden alışveriş yapanlar, yapılacak çekilişle araba kazanma şansı yakalayacak. Temmuz ayı içerisinde 100 liralık her alışveriş, çekilişe bir katılım hakkı sağlayacak. Festival süresince devam edecek kampanya ile bir talihli kişiye noter huzurunda yapılacak çekilişle Mercedes Vito Tourer hediye edilecek."


- "Kötü olayların yaşandığı ilk günlerde AVM cirolarında yüzde 30'lara varan düşüş yaşanıyor"

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, İSF süreciyle ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, elim olayların bir şekilde AVM'lerin cirolarını etkilediğini, ama bu etkinin bir süre sonra ortadan kalktığını söyledi.


Kötü olayların yaşandığı ilk günlerde AVM cirolarında yüzde 30'lara varan bir düşüş yaşandığını aktaran Belgü, ancak etkisini bir ay içerisinde kaybettiğini dile getirdi.


Belgü, AVM'lerin sadece alışveriş yaptığı bir yer olmadığını, aynı zamanda insanların sosyalleştiği bir yer olduğunu belirterek, "Ama bu tip olaylar olunca insanlar sokağa sadece ihtiyaçlarını gidermek için çıkıyorlar." dedi.


Türkiye'de gelecek 2 yıl içerisinde yaklaşık 1,7 milyon metrekare daha yeni alışveriş merkezi yapılacağı bilgisini veren Belgü, bu yatırımların durması diye bir şeyin mevzu bahis olmadığını ama yeni yatırımlar için herkesin imtina ettiğinin altını çizdi.


Belgü, bu tür olaylara karşı yerli yatırımcının biraz daha toleransı olsa da yabancı yatırımcının bundan çok ürktüğünü ifade etti.


AVM'de yapılan ticarette yılın ilk 3 ayının iyi geçtiği bilgisini veren Belgü, sözlerine şöyle devam etti:


"Fakat marttan sonra, bilhassa İstanbul'da olan patlamalardan sonra nisanda etkilendik. Nisanda cirolarda yüzde 4,5'lik artış var ve bu enflasyonun altında. Dolayısıyla bir düşüş var demektir. Bunların hepsi terör sebebiyle oldu. Halbuki ocak-şubat-mart güzel gidiyordu. Ama ne yazık ki sonrasında yaşanan olaylar olumsuz etkilendi." 


- "Bence önümüzdeki sene iyi bir geri dönüş olacaktır. Bu sene nadastaydık"

Belgü, İSF'deki hedeflerinin geçen seneki rakamları yakalamak olduğunu söyledi.


Geçen sene 3 hafta olarak düzenlenen İSF'de 11,5 milyar liralık bir rakamın elde edildiğini anımsatan Belgü, bu yıl ise 4 hafta düzenleneceği için yaklaşık 15 milyar liralık bir ciroyu yakalayabilirlerse kendilerini şanslı hissedeceklerini kaydetti.


Belgü, Rusya ve İsrail konusunda atılan olumlu adımların hemen etki etmeyeceğini belirterek, "Benim kişisel kanaatim biz bu yazı kaybettik. Önümüzdeki dönemde bunu hissederiz. Eski haline önümüzdeki dönemde gelir, belki daha iyi olur. Bir sene ara verdikten sonra insanlar belki Türkiye'yi özler. Bir de bizim fiyat ve hizmet kalitemizde gidebilecekleri pek bir yer yok. Bence önümüzdeki sene iyi bir geri dönüş olacaktır. Bu sene nadastaydık." dedi.


Bu yılın tamamında AVM'lerde 125 milyar liralık ciro bekledikleri bilgisini veren Belgü, geçen yıl bu anlamda 110 milyar liralık rakamın yakalandığını anımsatarak, halihazırda iç piyasadaki tüketimin istikrarını koruduğunun altını çizdi.


 - "Yurt dışından Türkiye'ye marka gelişleri sürüyor ancak azalma var"

Tescilli Markalar Derneği (TMD) Başkanı Füsun Kuran da bu yıl yaşanan tatsız gelişmelerin perakendeyi de etkilediğini, yurt dışından Türkiye'ye marka gelişlerinin sürdüğünü ancak azalma olduğunu dile getirdi.


Kuran, terör olaylarından dolayı bu yılın mayıs ayında, geçen yılın aynı dönemine göre Türkiye'deki Tax Free oranlarında yüzde 50'nin üzerinde bir düşüş olduğunu, bunun kesilen faturadaki farkı gösterdiğini ifade etti.


Birleşik Markalar Derneği (BMD) Başkan Yardımcısı Sinan Öncel ise terör olayları günlük hayattaki tüketim alışkanlıklarını olumsuz etkileyince bunun her türlü alışverişe yansıdığını söyledi.


İsrail ile ilgili son dönemdeki gelişmeler konusundaki bir soru üzerine Öncel, bir markanın İsrail pazarına girmesi veya çıkmasının kolay olmadığını belirterek, bu nedenle Türk markalarının İsrail pazarında mağazalaşmalarının çok kolay görünmediğini, bu nedenle İsrail'in hedef ülke olmayacağını dile getirdi.


İSF'nin bu yıl altıncısının yapıldığını anımsatan Öncel, bu tarz etkinliklerin sürekliliğinin sağlanmasının kolay olmadığını ifade etti.


İSF Genel Müdürü Hicran Özbük de bu yıl İSF için 11 AVM'de yoğunlaştıklarını, buralarda dünya markaları da dahil olmak üzere yüzde 70'e varan indirimler olacağını kaydetti.


Öte yandan, bu yıl altıncı kez düzenlenen İSF, İBB, İTO, Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF), Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ortaklığında yürütülüyor.  


İSF Platform Başkanlığını İBB Başkanı Kadir Topbaş, İcra Kurulu Başkanlığını ise İbrahim Çağlar yapıyor. 


Festivalin bu yılki sponsorları ise THY, TAV, Mercedes-Benz Türk, Coca-Cola ve İSG oldu.




AA



Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı


İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, İstanbul Shopping Fest'in (İSF) 1 Temmuz itibarıyla kentin gündemine "taze bir nefes taşımaya" başladığına işaret ederek, "Hedefimiz İstanbul’u dünyanın ilk 5 alışveriş şehri arasına yerleştirmek" dedi.

İstanbul Shopping Fest; Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul Valiliği desteği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Ticaret Odası iş birliği ile bu yıl altıncı kez düzenlenen ve Temmuz sonuna kadar sürecek olan festival, Türkiye'nin en büyük turizm, alışveriş ve kentsel markalaştırma projesi olma özelliğini taşıyor.

Aynı zamanda İstanbul Shopping Fest (İSF) İcra Kurulu Başkanlığı görevini de yürüten Çağlar, "Türkiye'nin gücüne ve İstanbul'un potansiyeline güvenen herkes, son dönemde turizmde yaşanan bazı sıkıntıların geçici olduğunu biliyor; İstanbul vazgeçilmez bir destinasyon. Binlerce yıldır değişmeyen bu gerçek bugün de değişmedi, yarın da değişmeyecek. Biz İstanbul ShoppingFest ile karanlık güçlerin turizme, ekonomiye ve İstanbul markasına zarar verme çabalarına meydan okuyoruz" dedi.

Durgun denizde yol almanın kolay olduğunu belirten Çağlar, "Asıl maharet, fırtınalı denizde dümeni sağlam tutmak. Dış etkenleri bertaraf edebilmek için el ele vererek İstanbul markasının gücüne güç katacağız" diye konuştu.

Alışveriş turizminin  ekonomik büyüme ve kalkınmaya katkısına dikkat çeken İbrahim Çağlar, "Perakende sektöründe artık sınır ötesi alışveriş büyük değer taşıyor. İstanbul, bu anlamda müthiş bir potansiyele sahip. Bizim hedefimiz 2023’e kadar İstanbul’u dünyanın ilk 5 alışveriş şehri arasına yerleştirmek. Bunun için İstanbul Shopping Fest, kullanabileceğimiz en iyi enstrüman. Dünyanın en köklü alışveriş kültürüne sahip şehirlerinden birinde olmanın avantajına sahibiz. İSF de, yüzyıllar boyunca ticaretin, alışverişin başkenti unvanını hak eden İstanbul'da, tarihi çok eskilere dayanan, şehrin ruhuna işlemiş bir geleneğin canlandırılmasına hizmet ediyor. Tarihi, kültürü ve gastronomisiyle bir dünya markası olan İstanbul'u, tam manasıyla bölgenin alışveriş merkezi haline getirmek istiyoruz" dedi.

Yurt dışı tanıtıma büyük önem verildi

İstanbul’u ve festivali dünyaya tanıtmak için yoğun çaba gösterildiğini vurgulayan Çağlar, "Bu sene dünyanın pek çok farklı noktasından basın mensupları, etkinliğimizi izlemek üzere şehrimize gelecekler" dedi ve ekledi:

"Bu çalışmaları turizm ateşeliklerimizle sürdürüyoruz. 38 ateşeliğimiz ile bu konuda yakın temas içindeyiz. Ayrıca bölgenin en büyük turizm fuarı olan ATM Dubai Fuarı, tanıtım faaliyetleri bakımından büyük önem taşıyordu. Biz de bu fuara bir İSF standıyla katıldık.  Ziyaretçilerin en çok ilgli gösterdiği noktalardan biri, Ortadoğu turizm pazarı açısından cazibe merkezi olan İstanbul standımız oldu. Aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığımız festivalimizin tüm yurtdışı tanıtımını üstlenerek önemli bir destek veriyor. Örneğin dünya çapında milyonlarca kişinin büyük bir ilgiyle izlediği Euroleague Final Four karşılaşmalarında İstanbul Shopping Fest’in tanıtımı anlamında büyük katkı sağlandı."

Tax free alışverişte yüzde 48 büyüme

İSF’nin etkisini ölçmek için her yıl yapılan algı araştırmasının sonuçlarına değinen Çağlar, festivalin somut sonuçlarını şöyle açıkladı:

"Tax free alışverişte 2015’in Haziran ayında, bir önceki yıla göre yüzde 48 büyüme sağlandı. Bu büyümede İstanbul Shopping Fest’in önemli bir rolü var. Ayrıca, geçtiğimiz yıl yapılan algı araştırmasında 18-64 yaş arası 1.500 yerli ve 1.000 yabancı turistin cevaplarına baktığımızda İSF’nin turist çekme potansiyeli yüksek bir etkinlik olduğu net olarak görülebiliyor. Turistler arasında İSF’yi ‘İstanbul’a gelmeden önce’ duyma oranı 2014 yılında yüzde 9.4'tü. 2015’teyse bu oran yüzde 15.4’e ulaşmış durumda. Üstelik şehre gelmeden önce festivali duyanların yarısından fazlası, yani yüzde 57.4'ü, İstanbul’a esas gelme nedenlerinin İSF olduğunu söylüyor. Bu oranlar bizim için gurur verici."

İSF yerli tüketicinin alışveriş davranışlarını değiştirdi

İSF sırasında yerli tüketicinin de alışveriş davranışında önemli değişiklikler gözlemlendiğini belirten Çağlar, "Yerli müşterinin İSF tarihlerinde alışveriş yapma oranının 2013’te yüzde 66.3, 2014’te yüzde 76 olduğunu, bu rakamın 2015’te ise yüzde 84.6’ya ulaştığını görüyoruz. 2013’de ortalama 3.1 değişik ürün ve/veya hizmet satın alan yerli müşteriler 2014’te 2.7 parça, 2015’te ise 3.7 parça alışveriş yaptı" dedi.

Yabancı tüketicilerin sepeti zenginleşiyor

Son 3 yıldır yabancı müşterilerin alışveriş sepetinin zenginleştiğini belirten Çağlar, yapılan algı araştırmasına göre 2012’de ortalama 2.8 değişik ürün ve/veya hizmet satın alan yabancı müşterilerin, 2013’de 3.5, 2014 ve 2015’de 4.2 parça alışveriş yaptığını belirtti ve ekledi:

"İstanbul ShoppingFest algı araştırmalarımızın ortaya koyduğu bir diğer veri de İSF denince akla gelen konu başlıkları arasında "indirim" sözcüğünün ilk sırada olması. İSF bu yıl da bir yandan alışveriş turizminde İstanbul’un konumunu yukarı taşırken bir yandan da yerli yabancı tüm katılmcılara avantajlı alışverişin keyfini yaşatacak ve "alışveriş durumu"nu mevsim normallerinin ötesine taşıyacak."

Dopdolu bir festival

İSF kapsamında yapılacak olan etkinliklere de değinen İbrahim Çağlar, "Temmuz ayı boyunca alışveriş merkezlerinden tarihi çarşılara kadar pek çok noktada festival havasını yaşamak mümkün olacak" dedi ve şöyle devam etti:

"İstanbul Shopping Fest, dünya markalarında yüzde 70’e varan indirimlerin yanı sıra pek çok markada festival boyunca alışverişte ayrıcalıklar sunacak. Bu yıl, Akasya, Akbatı Alışveriş ve Yaşam Merkezi, Akmerkez, İstanbul Cevahir, Forum İstanbul Alışveriş ve Yaşam Merkezi, İstinyePark, Kanyon, Mall of İstanbul, ÖzdilekPark İstanbul, Palladium Alışveriş Merkezi ve Zorlu Center ve festivalin sürprizlerini takip edebileceğiniz adresler. Güncellenen etkinlik takvimimize istshopfest.com web sitemizden ve uygulamamızdan ulaşabilirsiniz. Ayrıca İstanbul Shopping Fest kapsamında festival AVM’lerinden alışveriş yapanlar, yapılacak çekilişle araba kazanma şansı yakalayacak. Temmuz ayı içinde 100 liralık her alışveriş, çekilişe bir katılım hakkı sağlayacak. Festival süresince devam edecek kampanya ile  bir talihli kişiye noter huzurunda yapılacak çekilişle Mercedes Vito Tourer hediye edilecek."


Hürriyet


Haber Vatan'da şu şekilde yer aldı


İstanbul Shopping Fest (İSF), bu yıl 6’ıncı kez 1 Temmuz’da başladı. Türkiye’nin en büyük turizm, alışveriş ve kentsel markalaştırma projesi olma özelliğini taşıyan festival, Temmuz ayı boyunca devam edecek. İstanbul’u dünyanın ilk 5 alışveriş şehrinden biri yapmak amacıyla düzenlenen festival, yerli tüketicinin yanı sıra alışveriş için yurt dışından da turist çekiyor. Festival ile ilgili değerlendirme yapan İstanbul Shopping Fest (İSF) İcra Kurulu Başkanı ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, festival için İstanbul’a gelecek turistlerin rezervasyonlarını iptal etmediğini Rusya ve İsrail ile ilişkilerde başlayan bahar rüzgarının ilk olarak İSF’de hissedileceğini söyledi. 

 

Alışveriş şehri 

İstanbul’un vazgeçilmez bir destinasyon olduğunu vurgulayan Çağlar, “Binlerce yıldır değişmeyen bu gerçek bugün de değişmedi, yarın da değişmeyecek. Biz İstanbul Shopping Fest ile karanlık güçlerin turizme, ekonomiye ve İstanbul markasına zarar verme çabalarına meydan okuyoruz” dedi. Perakende sektöründe artık sınır ötesi alışverişin büyük değer taşıdığını anlatan Çağlar, “İstanbul, bu anlamda müthiş bir potansiyele sahip. Bizim hedefimiz 2023’e kadar İstanbul’u dünyanın ilk 5 alışveriş şehri arasına yerleştirmek. Bunun için İSF, kullanabileceğimiz en iyi enstrüman. Dünyanın en köklü alışveriş kültürüne sahip  şehirlerinden birinde olmanın avantajına sahibiz. İstanbul’u, tam manasıyla bölgenin alışveriş merkezi haline getirmek istiyoruz” diye konuştu.

 

İptal eden yok    

İSF’nin yurt dışından çok sayıda yabancı ziyaretçi ağırlayan bir festival olduğunu belirten Çağlar, şunları söyledi: “Turizmde benimsediğimiz proaktif yaklaşım ile festivalimizi İstanbul’un ve Türkiye’nin tanıtımı için değerli bir fırsata dönüştürüyoruz. İSF’nin sahip olduğu marka değeri ve ziyaretçi potansiyeli turizm ve turizmci için yeni bir fırsat penceresidir. Bugün görüyoruz ki festival için İstanbul’a gelecek turistler rezervasyonlarını iptal etmiyor. Hatta şunu ifade etmek isterim ki Rusya ve İsrail ile ilişkilerde başlayan bahar rüzgarını ilk olarak İSF’de hissedeceğiz.”

 

İndirim ilk sırada 

İSF denince akla gelen konu başlıkları arasında ‘indirim’ sözcüğünün ilk sırada olduğunu ifade eden İbrahim Çağlar, Temmuz ayı boyunca alışveriş merkezlerinden tarihi çarşılara kadar pek çok noktada festival havasını yaşamanın mümkün olacağını, İSF’nin dünya markalarında yüzde 70’e varan indirimlerin yanı sıra pek çok markada festival boyunca alışverişte ayrıcalıklar sunacağını dile getirdi.

 

Festivali duyan geldi 3 yılda sepet zenginleşti 

İBRAHİM Çağlar, İSF’nin etkisini ölçmek için algı araştırması yaptıklarını söyledi. Tax free alışverişte 2015’in Haziran ayında, bir önceki yıla göre yüzde 48 büyüme sağlandığını aktaran Çağlar, bu büyümede İSF’nin önemli bir rolü olduğunu dile getirdi. Çağlar, araştırmada İSF’nin turist çekme potansiyeli yüksek bir etkinlik olduğunun net olarak görülebildiğini ifade etti. Turistler arasında İSF’yi “İstanbul’a gelmeden önce” duyma oranının 2014’te yüzde 9.4 olduğunu aktaran Çağlar, “2015 yılında bu oran yüzde 15.4’e ulaştı. Şehre gelmeden önce festivali duyanların yarısından fazlası, yani yüzde 57.4’ü, İstanbul’a esas gelme nedenlerinin İSF olduğunu söylüyor” diye konuştu.

 

İSF esnasında yerli tüketicinin alışveriş davranışında değişiklikler gözlemlendiğinin altını çizen Çağlar, yabancı müşterilerin alışveriş sepeti zenginleştiğini kaydetti.


Vatan 



Haber Karar Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İstanbul Shopping Fest (ISF) İcra Kurulu ve İTO Başkanı İbrahim Çağlar, perakende sektöründe artık sınır ötesi alışverişin değer taşıdığını belirterek, "İstanbul bu anlamda müthiş bir potansiyele sahip. Bizim hedefimiz 2023'e kadar İstanbul'u dünyanın ilk 5 alışveriş şehri arasına yerleştirmek" dedi. 


Bu yıl altıncısı düzenlenen İstanbul Shopping Fest, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İstanbul Ticaret Odası işbirliğiyle, 1 Temmuz'da başladı. Temmuz ayının sonuna kadar sürecek olan festival, Türkiye'nin en büyük turizm alışveriş ve kentsel markalaştırma projesi olma özelliğini taşıyor. ISF'nin kent kültürüne, ekonomiye ve turizme katkıları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Çağlar. Türkiye'nin gücüne ve İstanbul'a güvenen herkesin son dönemde turizmde yaşanan sıkıntıların geçici olduğunu bildiğini kaydetti. 


TURİZME FIRSAT KAPISI 

İstanbul'un vazgeçilmez bir destinasyon olduğunu vurgulayan Çağlar, "Binlerce yıldır değişmeyen bu gerçek bugün de değişmedi, yarın da değişmeyecek. Biz İSF ile karanlık güçlerin turizme, ekonomiye ve İstanbul markasına zarar verme çabalarına meydan okuyoruz" dedi. Çağlar, İstanbul'u ve festivali dünyaya tanıtmak için yoğun çaba sarf edildiğini söyleyerek şöyle devam etti: "ISF'nin sahip olduğu marka değeri ve ziyaretçi potansiyeli turizm için yeni bir fırsat penceresidir. Bugün görüyoruz ki, festival için İstanbul'a gelecek turistler rezervasyonlarını iptal etmiyor. Hatta şunu ifade etmek isterim ki Rusya ve İsrail ile ilişkilerde başlayan bahar rüzgarını ilk olarak ISF'de hissedeceğiz." 


İstanbul Shopping Fest İcra Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, perakende sektöründe sınır ötesi alışverişin büyük değer kazandığını belirterek "Bizim hedefimiz 2023'e kadar İstanbul'u dünyanın ilk 5 alışveriş şehri arasına yerleştirmek"dedi. 


Alışverişler festivalde artıyor 

Yerli müşterinin İSF tarihlerinde alışveriş yapma oranının 2013'te yüzde 66,3,2014te yüzde 76 olduğunu, bu rakamın 2015'te ise yüzde 84,6'ya ulaştığını gördüklerini aktaran Çağlar, "2013'te ortalama 3,1 değişik ürün ve/veya hizmet satın alan yerli müşteriler 2014'te 2,7 parça, 2015'te ise 3,7 parça alışveriş yaptı. Son 3 yıldır yabancı müşterilerin alışveriş sepeti zenginleşti"diyerek şöyle devam etti:"Yapılan algı araştırmasına göre 2012'de ortalama 2,8 değişik ürün ve/veya hizmet satın alan yabancı müşteriler, 2013'te 3.5,2014 ve 2015'te ise 4.2 parça alışveriş yaptı." 


Karar


Geri Dön