28 / 03 / 2024

Hekim Holding, 3 bin kişilik işçi kampları kuruyor

Hekim Holding, 3 bin kişilik işçi kampları kuruyor

Hekim Holding, Körfez, Arap ve Afrika ülkelerine odaklanmak için yeni bir yapılanmaya girdi



1985 yılında çelik konstrüksiyonla işe başlayan, bugün ise Afganistan'dan Irak'a, Libya'dan Katar'a kadar birçok ülkede dev işçi kampları yapan Hekim Holding, Körfez, Arap ve Afrika ülkelerine odaklanmak için yeni bir yapılanmaya girdi. Piraziz Foreign Trade isimli bir dış ticaret şirketi kuran holdingin bir yıl içinde bu bölgeye verdiği proje teklifi 500 milyon doları buldu.

Hekim Holding, Türkiye'nin en büyük prefabrik yapı, konteynır ve fibercement levha üreticilerinden biri. 1985 yılında Giresunlu Hekim ailesinin iki ferdinin Pendik Güzelyalı'da çelik konstrüksiyon üretimi ile başlayan yolculuğu, bugün yurt dışına uzanan önemli bir basan öyküsüne dönüşmüş durumda.

Holding, bugün Afganistan'dan Irak'a, Libya'dan Katar'a kadar özellikle Körfez, Arap ve Afrika ülkelerinde 3 bin kişinin banndığı işçi kamplan kuruyor. Bu ülkelere, konteynırlar, prefabrik evler ihraç ediyor. Bölgede gelişen inşaat sektörüyle birlikte iş hacmi son beş yıldır genişleyen holding, son olarak bu ülkelere odaklanan Piraziz Dış Ticaret isimli bir şirket kurdu. Bu şirketin başına ise uzun yıllar Arçelik ve Beko'da çeşidi üst düzey görevler üstlenen Zafer Aslan'ı getiren Hekim Holding, yurt dışı operasyonlarla adından sıkça söz ettireceğe benziyor. Son bir yılda bu bölgelerdeki ihracat hacmini artırmak için önce Katar'da, şimdi de Libya'da ofis kurup, showroom çalışmaları yapan bu dış ticaret şirketinin bu süreçte verdiği teklif olmadığını söyleyen Zafer Aslan, “Hedefimiz Körfez, Arap ülkeleri, Kara ve orta Afrika” diyor.

500 milyon dolarlık teklif
Yurt dışına odaklanmak için kurulan bu dış ticaret şirketinin bir yıl içinde verdiği teklif hacmi, 500 milyon dolan bulmuş. Henüz bir iptalle karşılaşmadıklannı söyleyen Aslan, Afganistan'da 3 bin kişilik kamp projeleri olduğunu belirtiyor. "Hedefimiz Körfez ülkeleri, Kuzey, Kara ve Orta Afrika ülkeleri" diyen Aslan, "O ülkelerin ortak böleni hangi ülke ise orada bizim ne yapılıyorsa yapıyor olmamız lazım" diye devam ediyor.
Holding, hedeflediği ülkelere kalıcı olarak gitmek istiyor. Kısmi üretim de yapmak istiyor. Bilindiği gibi Arap ülkeleri son yıllarda prefabrik konuta olan taleplerini artırdı. Çölde 250'şer, 500'er evin bulunduğu yeni yerleşim bölgeleri açmak istiyor. Çöl ortamında betonarme yapının çok zor olduğunu anlatan Aslan, bu alandaki potansiyelle ilgili şunları söylüyor:

"Şu anda Arap ülkelerinde çok ciddi talep artışı var. Örneğin Libya'da çöl alan¬da beton taşımak, betonarme yapmak zor. Maliyetler yüksek. Onun yerine bizim sistemimiz daha kolay. Zemin betonu attıktan sonra binanızı kurabiliyorsunuz. Yan üretim derken bunu kastediyoruz. Bu ülkelere Türkiye'den yan monte şekilde geliyor evler. Kaynaksız yapı teknolojisi ile burada monte ediyoruz."
Holding'in Katar'da yine işçi kampla

n ve prefabrik ev konusunda önemli projeleri var. Hekim Holding, işçi kampı kurarken aslmda bütün bir hizmet de sunuyor. Kampta gerekli olan varak, yorgan, mutfak eşyası, kampın aydınlanması gibi birçok çözüm için partnerleriyle birlikte hareket ettiklerini söyleyen Aslan, "Açacağımız showroomlarda o partnerlarla birlikte hareket edeceğiz" diyor.

Fibercement levhada tek
Hekim Holding, işe çelik konstrüksiyon üretimi ile başlıyor. Ancak 1989'da Prefabrik Yapı'yı kurarak ilerleyebileceği bir alana giriyor. Ardından prefabrik yapılarda ihtiyaç duyulan fibercement levha üretimi de geliyor. Türkiye'de ilk ve tek fibercement üretimine başlayan şirket, bu alanda oldukça iddialı bir konumda yer alıyor.

Su yalıtımı yüksek olan bu levha, özellikle işçi kamplarında çok tercih ediliyor.
Fibercement ile yapılan kaplamanın yanmaz ve haşere barındırmaz özellikleri dolayısıyla çok tercih edildiğini söyleyen Aslan, "Dünyada bu konuda güvenlik kriterleri artmaya başladı. Katar'da işçi kampları ahşap malzemelerden kuruluyordu, işçiler içeride yemek yapmak için tüp yakıyorlar. Yangınlar çıkıyor. Şimdi ahşap malzeme yasaklanınca bizim ürünümüz o ülkelerde çok ön plana çıkmaya başladı. Bu malzemenin uluslararası alanda şansı çok fazla" diyor.

Holdingin hedefi, anahtar teslim projelere girmek. Zaten holdingin genel olarak benimsediği bir anlayış bu. Bir evi yaparken gerekli olan her türlü malzemeyi kendisi üretiyor. Holdingin fıbercement levhadan kapıya, boyadan madene kadar birçok alanda üretimi var. Aslan; "Kendi kurduğumuz şirketlerle ürün grubumuzu kendimiz üretiyoruz. Mümkün olduğu kadar şirket yönetiminin de öyle bir yaklaşımı var, çok dışandan değil de kendi şirketleriyle bu işi yapıyor" diyor.

Krizde işler devam etti
iç piyasadaki durgunluk nedeniye daha çok yurt dışına odaklanan Hekim Holding, krizden de çok fazla etkilenmemiş. Çünkü Irak, İran ve Afganistan gibi pazarlarda bir iş hacmi düşüklüğünün olmadığı görülüyor. Aslan, holdingin ihra çata zamanında açılmış olmasının da bunda önemli bir etken olduğunu düşünüyor. Aslan, "Körfez Afrika ülkelerinde işler devam etti" diyor. Türkiye'de ise prefabrik ev talebinde çok az da olsa bir hareketlilik var. Metrekare fiyatı 170 dolardan başlayıp 550 dolara çıkan evler, özellikle depremden sonra daha çok tercih ediliyor. Hekim Holding'in üç tane fabrikası var. Şekerpmar ve Güzelyalı'da prefabrik ev ve yapı üretimi yapılıyor.

50 ülkeye ihracat
Dış ticaret şirketinin sadece Libya, Katar, Suudi Arabistan, Cezayir gibi ülkeler de işleri yok. Aynı zamanda kabin imalatı galvaniz boyalı sacdan yaşam konteynerleri, kurşuna dayanıklı kabinler, güvenli kabini, wc-duş kabinleri üreten ve satışın yapan Hebo Yapı markasıyla Bulgaristaı ve Romanya'da da şubeleri var. Şimdi yine aynı markayla Yunanistan ve Kazakistan'da da çalışmalarını sürdürdüklerin ifade eden Aslan, "Aslında Holding'in 50'den fazla ülkeye ihracatı var. Ancak bu yeni dış ticaret şirketiyle birlikte potansiyelini yüksek gördüğümüz Körfez ve Afrika; ülkelerine odaklandık. Gelecek yıllarda i hacmi buralarda çok büyüyecek" diyor.
Özge Yavuz/Ekonomist


Geri Dön