16 / 04 / 2024

Henüz başvurmadıysanız dikkat! Son gün 31 Aralık!

Henüz başvurmadıysanız dikkat! Son gün 31 Aralık!

Yapılandırma imkanı başladı ve başvurular 31 Aralık'a kadar devam edecek. Başvuru ve ödemeler ise internet üzerinden rahatlıkla yapılıyor. İşte tarihi barış fırsatıyla ilgili tüm merak edilenler...



Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi borçlarında yapılandırma başvurularının başladığını duyururak fırsattan faydalanmak isteyenler için son tarih olarak 31 Aralık 2020'yi gösterdi. Yurtiçi ve yurtdışı bazı varlıkların 30 Haziran 2021 tarihine kadar milli ekonomiye kazandırılması durumunda vergi alınmayacağı ve inceleme yapılmayacağı da hatırlatıldı. İşte sokakta 'AF' olarak anılan vergi barışı düzenlemesinin detayları;

Takvim'de yer alan habere göre; öğrenim kredisi, prim, emlak, taşıtlar vergisi, trafik cezası gibi birçok kalemde yer alan 4 milyon vatandaşın beklediği yapılandırma müjdesi geldi. 

Henüz başvurmadıysanız dikkat! Son gün 31 Aralık!

500 MİLYARLIK BORCUN BARIŞI BAŞLADI

Toplam 500 milyar liralık vergi, prim ve diğer alacakları, istihdama yeni teşvikleri kapsayan yasal düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanıp yürürlüğe girdi. Vergi ve prim borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili Gelir İdaresi Başkanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı açıklama yaptı.

Henüz başvurmadıysanız dikkat! Son gün 31 Aralık!

YAPILANDIRMA HANGİ DÖNEM BORÇLARI KAPSIYOR, NE ZAMANA KADAR BAŞVURULACAK?

Yapılandırma 31 Ağustos 2020'den önceki borçları kapsayacak. Bu avantajdan faydalanmak isteyenlerin 31 Aralık 2020 tarihine kadar ilgili kuruma başvuruda bulunması gerekiyor.

Henüz başvurmadıysanız dikkat! Son gün 31 Aralık!

YAPILANDIRMA LİSTESİNDE HANGİ BORÇLAR YER ALIYOR?

Gelir, kurumlar, KDV, ÖTV, MTV, gümrük vergileri, emlak, çevre temizlik vergileri, ceza ve gecikme faizleri, prim borçları, köprü ve trafik cezaları, öğrenim kredisi borcu, kamunun kira alacakları, TOBB-TESK-Barolar Birliği aidatları, çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan borçları ile orman köylülerinin kredileri...

Henüz başvurmadıysanız dikkat! Son gün 31 Aralık!

BAĞ-KUR BORCU OLANLAR YARARLANACAK MI?

Bağ-Kur'lulardan 31 Ekim 2020 tarihi itibarıyla prim borcu bulunanlar, borçlarını iki ay içinde ödemezlerse veya yapılandırmazlarsa prim borçları silinecek ancak sigortalılıkları açıklanacak.

Henüz başvurmadıysanız dikkat! Son gün 31 Aralık!

EN FAZLA KAÇ TAKSİT YAPILABİLECEK?

Borçlarını taksitle ödemek isteyenler 6, 9, 12 ya da 18 taksiti seçilebilecek. Katsayı taksit sayısına göre değişecek. Taksit sayısı arttıkça ödenecek rakamlar da yükselecek. Belediyelerin borçları ise genel bütçe vergi gelirleri payından kesinti yapılmak suretiyle 120 eşit taksit şeklinde alınabilecek.

Henüz başvurmadıysanız dikkat! Son gün 31 Aralık!

BAŞVURULAR İNTERNET ÜZERİNDEN YAPILABİLİR Mİ?

Bağ-Kur sigortalıları başta olmak üzere primini kendi ödeyen vatandaşların yapılandırma başvuruları e-devlet üzerinden tamamlanabilecek. Prim borcu olanlar e-Sigorta kanalıyla internet üzerinden başvuru yapabilir ya da posta yoluyla bağlı bulundukları SGK il müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkezi'ne gidebiliyor.

Ekranda bulunan sol menüdeki ödeme ve borç işlemleri ekranına giriş yapılıyor. Burada 7256 sayılı kanun kapsamında ödeme işlemleri menüsüne giriş yapacak olan vatandaşlar, başvurularım ekranına tıklayıp ödeme planlarının seçilmesinin ardından işlemlerini tamamlanabilecek.

Henüz başvurmadıysanız dikkat! Son gün 31 Aralık!

İLK TAKSİT NE ZAMAN YATIRILACAK?

Vergi borçlarıyla il özel idarelerine ve belediyelere olan borçların ilk taksiti Ocak 2021'de, SGK'ya olan borçların ilk taksiti de Şubat 2021'de ödenecek. Ödemeler ikişer aylık aralıklarla 18 taksit halinde düzenlenecek. 

Henüz başvurmadıysanız dikkat! Son gün 31 Aralık!

PEŞİN ÖDEYENİN AVANTAJI NE OLACAK?

Örneğin; 2008 yılında 1.200 TL anapara borcu olan bir kişi yapılandırma olmasaydı, ödeyeceği faiz yaklaşık 3.580 lira olacaktı. Bu miktar yapılandırmanın ardından ana para artı 818 lira olacak. Bu doğrultuda peşin ödemeyi seçen vatandaşlar 3.580 lira faiz yerine 82 lira ödeme yapacak.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön