19 / 04 / 2024

Her gün 2 bin 602 ev ve işyerine icra memuru gidiyor!

Her gün 2 bin 602 ev ve işyerine icra memuru gidiyor!

Türkiye Kamu Sen, ekonomik krizin sonuçlarını çarpıcı bir araştırmayla ortaya koydu



Sendikanın verilerine göre, Türkiye'de günde 2 bin 602 ev ve işyerine haciz amacıyla icra memurları gidiyor. Yine günde 123 araç haczediliyor. Her gün ortalama 273 fabrika ve işyeri kapanıyor.

Araştırmanın çek ve senetle ilgili verileri de ürkütücü. Her gün ortalama 26 bin 260 çek karşılıksız çıktığı için işlem görürken, 4 bin 312 senet de protesto ediliyor. Kamu Sen açıklamasında, hükümetin ekonomik paketlerle işverenleri sevindirdiğini dar ve sabit gelirlilerin bedel ödettiğini söyledi. Sendika, emekli, memur ve asgari ücretliye her ay 200 TL harcama çeki verilmesini önerdi.

Bir günde neler oluyor?
2 bin 602 ev ve işyerine haciz için icra memuru gidiyor
123 araç haczediliyor
273 fabrika ve işyeri kapanıyor
26 bin 260 çek karşılıksız çıkıyor
4 bin 312 senet de protesto ediliyor

Cenk ERDEM/Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Günde 2 binden fazla ev ve işyerinin kapısını postacı değil icracı çaldı

Kriz nedeniyle günde 2 bin 602 ev ve işyerinin kapısına icra memurları dayandı. Kamu-Sen'in yaptığı araştırmada her gün ortalama 273 fabrika ve işyerinin kapandığı da ortaya çıktı

Küresel krizin ardından Türkiye genelinde günde 2 bin 602 ev ve işyerine haciz amacıyla icra memurlarının gittiği tespit edildi. Kamu-Sen'in krizin ardından Türkiye'nin röntgenini çeken raporunda vatandaşın, şirketlerin ve araç sahiplarinin kriz sonrası haciz memurları ile karşı karşıya kaldıkları ortaya çıktı. Kamu-Sen'in TÜİK ve Merkez Bankası başta olmak üzere resmi verilerden yararlanarak oluşturduğu araştırmada her gün ortalama 273 fabrika ve işyeri kapandığı belirtildi. Ayrıca, her gün ortalama 26 bin 260 çek karşılıksız çıktığı için işlem görürken, 4 bin 312 senet de protesto edildiği kaydedildi.

Vatandaşı teğet geçmedi
Araştırmada, hükümetin, harcama çeki projesini uygulamaya geçirilmesi talebinde bulunulurken, "Hazırladığı ekonomik paketlerle işverenleri sevindiren hükümet, konu dar ve sabit gelirli olduğunda musluğu kapatarak bedel ödetiyor. İşverenler için hazırlanan ekonomik paketlerin maliyeti 54 milyar TL'yi bulmuşken, memur toplu görüşmeleri öncesinde Maliye Bakanlığı yetkililerinin birden bire ekonomik tasarruf paketi hazırlama gayreti içine düşmeleri, yedi yıllık AKP Hükü-meti'nin dar ve sabit gelirliye bakışını bir kez daha ortaya koymuştur" denildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın krize yönelik `Türkiye'yi teğet geçti' sözüne atıfta bulunulan araştırmada, "Kriz dünyada en büyük yıkımı Türkiye'de yaşattı" denildi.
Bu kapsamda araştırmada son bir yılda 950 bin kişinin evine işyerine ya da maaşına icra geldiği, 45 bin araç haczedildiği ve kapanan işyeri ve fabrika sayısı 100 bine dayandığı kaydedildi Ayrıca karşılıksız çek sayısı 9 milyon 585 bine, protestolu senet sayısı 1 milyon 574 bine çıktığı belirtildi. Ayrıca Kamu Sen araştırmasında krizin ardından suç sayısında da artış olduğunu ortaya koydu.  Cumhuriyet tarihinde ilk defa ceza ve tevkif evlerinde mahkûm ve tutuklu sayısı 100 bin barajını aşarak 111 bin kişiye ulaştığı belirtirdi.

200 TL harcama çeki verilsin
Krizden çıkışın öncelikli yolunun emekliye, memura ve asgari ücretliye her ay 200 TL harcama çeki verilmesi, iç piyasanın canlandırılmasının sağlanması ve bu uygulamanın bir yıl boyunca sürdürülmesi olduğunun altı çizildi. En önemdi sorunun ekonomik ve sosyal problemler olduğu belirtilen raporda, hükümetin hazırladığı ekonomik paketlerin faturasının dar gelirli ve sabit vatandaş tarafından ödendiği kaydedildi. 
Kamu-Sen'in yaptığı araştırmada, "Vergi ve fonlara yapılan fahiş artışlardan anlaşılan, hükümet krizin faturasını dar ve sabit gelirlilerin sırtına yüklüyor. Özellikle ekonomik krizin vatandaşlarımız ü-zerindeki etkisinin azaltılması ve üretim maliyetlerinin düşürülmesi için akaryakıt fiyatlarında indirim yapılması beklenirken; vergi ve harçlara fahiş oranlarda zam yapılarak benzin fiyatlarının yüksek tutulması, krizin faturasının vatandaşlarımızın omuzlarına yüklendiğinin en önemli işareti olmuştur. 
Ülke ekonomisinde yaşanan bu gelişmeler toplumu bunalıma sürüklemiş, patlama noktasına getirmiştir. Ülkemizin en önde gelen sos-yolog ve psikologlarının ifadesiyle her dört kişiden biri psikolojik sorunlar yaşıyor" denildi.
Radikal


Geri Dön