24 / 04 / 2024

Eski yöneticinin yaptığı işten yeni yönetici sorumlu mudur?

Eski yöneticinin yaptığı işten yeni yönetici sorumlu mudur?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Eski yönetici binada tadilat yaptırmış. Bunun için alınmış bir karar yok. İş için kapalı fatura almış dosyasında duruyor. Şimdi yeni yönetici döneminde iş ihtilafa binmiş, tadilatı yapan parasını istiyor. Bu durumda sorumlu yeni yönetici mi eski yönetici mi?' sorusunu yanı



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Eski yönetici binada tadilat yaptırmış. Bunun için alınmış bir karar yok. Yaptırdığı iş için kapalı fatura almış dosyasında duruyor. Şimdi yeni yönetici döneminde iş ihtilafa binmiş, tadilatı yapan parasını istiyor. Bu durumda sorumlu yeni yönetici mi eski yönetici mi?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Eski yöneticinin yaptığı işten yeni yönetici sorumlu mudur?

Eski yönetici binada tadilat yaptırmış. Bunun için alınmış bir karar yok. Yaptırdığı iş için kapalı fatura almış dosyasında duruyor. Şimdi yeni yönetici döneminde iş ihtilafa binmiş, tadilatı yapan parasını istiyor. Bu durumda sorumlu yeni yönetici mi eski yönetici mi? A.M.

*****

Önce yöneticilerin durumuna değineyim. Eski yönetici binada gereken bir onarımı yaptırmış. Bunun için her zaman kat malikleri kurulu kararı aranmaz. Zira yöneticinin görevleri arasında ‘ana gayrimenkulün gayesine uygun olarak kullanılması, korunması, bakımı ve onarımı için gereken tedbirlerin alınması, ana gayrimenkulün korunması ve bakımı için kat maliklerinin yararına olan hususlarda gerekli tedbirlerin onlar adına alınması’ hususları vardır.

Dolayısıyla her bakım ve onarım için kat malikleri kurulu kararı gerekmez. Muhtemelen de eski yönetici bu madde çerçevesinde hareket etmiş. Böyle bir durumda yapılan iş temsilen yapılmıştır yani bir hukuki ihtilaf çıktığında artık eski malik değil yeni malik konu ile ilgilidir. Çünkü konu yöneticinin şahsının işi değil ‘yöneticilik’ sıfatının işidir. Ancak onarım kat malikleri adına yapılmıştır.

*****

Peki kapalı faturanın durumu nedir? Faturalarda imza üstteyse bu açık faturadır yani parası ödenmemiştir. Altı imzalanmış ise bu kapalı faturadır ve karine olarak bedeli ödenmiştir. Ancak dikkat edilirse bu sadece karinedir yani kesin hüküm neticesi doğuracak bir ispat vasıtası değildir.

Bunun aksi yasal delillerle ispatlanabilir. Örneğin yasal ticari defterler bu konuda yasal delildir. Davayı yeni yönetici takip edecektir şayet kapalı faturanın aksini belgeleyecek yasal deliller varsa incelenir. Yoksa bu bedel ödendi kabul edilir.


Geri Dön