29 / 03 / 2024

Herşeyi abad eden insandır..

Herşeyi abad eden insandır..

İnsan ister istemez Dünya da ki gelişmelere ve projelere bakınca ülkemizin 3 bir tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen, acaba yeterince faydalana biliyor muyuz diye düşünmeden de edemiyor.



Balıkçılık, deniz ürünleri ve emtiaları konusunda diğer denize kıyısı olan ülkelere nazaran ciddi eksikliğimiz olduğu verilerle de sabit.

İyi de biz nerede hata yapıyoruz, veya eksik düşünüyoruz dersiniz?

İsterseniz şuradan başlayalım, Birleşik Arap Emirliklerine bağlı Dubai Emirliği bugün tüm Dünyanın gözdesi bir şehirdir.

Dikkat edin bir şehir den bahsediyoruz, ama bugün petrol, finans, emlak ve neredeyse tüm uluslar arası şirketlerin ve çevrelerin faaliyet ve yatırım alanlarında iş yapmak için can attığı bir şehir emirliği.

Dünyanın en gözde gayrimenkul projelerinin inşa edildiği Dubai' de denizin ortasında suni adaların üzerinde ticari, turistik ve konut amaçlı binalar ve evler inşa ediliyor.

Ve çok ciddi paralara satışlar yapıldığı gibi inanılmaz bir ilgi ve talep patlamasının yaşandığı biliniyor.

50 sene evveline kadar deniz kenarında ve toprakları çöl olan bir balıkçı kasabasının geldiği noktaya bakmak ve düşünmek lazım.

Bugün gelinen nokta inanılmaz ve Maktum Ailesinin vizyonerliği işi nereden nereye götürmüş incelemek ve ibret almak lazım.

1-İnsanlar/yatırımcılar yarınından emin olmak ve bilmek ister, kısaca Emirlikte Siyasi ve Ekonomik istikrar var.

2-Dünya ticaret hukukunun geçerli olduğu bir ülke düşünün, herkes için adalet var.

3-Bireysel ceza hukuku çok ağır ve af yok.

Trafik polisinden korkulan bir ülke düşünün, zaten suç oranının % 0 olduğu bir şehirde hapise düşenin bile sıcak iklimden dolayı sağ kalması mümkün değil.

4-Deniz ticareti, turizm ve petrol en büyük gelir kaynakları.

Son 20 yıldır petrol fiyatlarında ki artışın bu büyümede en büyük etken olduğunu söyleyebiliriz.

Ancak UAE nin yıllık GSMH kadar rakamlarını komşu denize kıyısı olan ve  Petrol ihraç eden diğer ülkelerle kıyasladığınız zaman düşük olmasına rağmen hem böyle vizyon isteyen işler/projeler olmadığı gibi bu ülkelere talepte yok.

Burada dikkat edilmesi gereken ve önemsenmesi gereken konu şudur; bu işlerin inşa edilmesi ve yapılması finansman dan daha çok vizyon, mantalite, ticari ahlak ve güvenilir olmakla alakalıdır.

5-Deniz ve kıyılara sahip olmak aslında bir ülke için büyük şanstır.

Ticaret, turizm ve marina kompleksleri gayrimenkul projeleri ile desteklendiği zaman uluslararası arenada ülkenizin reklamını ve tanınabilirliğini düşünsenize bu ülkeye paha biçilemez bir katma değer sağlayacaktır.

Bu durum o ülkenin ekonomisine de büyük kazançlar katacaktır.

Dubai Emirliği Dünya da ilk defa, kimsenin cesaret edemediği ve çok riskli bulunan sistem ve teknolojiyle Denizin ortasında kasabalar/şehirler inşa ederek öncü projeler ve konseptler geliştirmiştir.

Önemli olan bunu hayata geçirebilmekti ve başardılar.

Diğer en zor olan satış ve pazarlamasını da hem de Dünya ölçeğinde başarıyla yaptılar ve sattılar.

Bugün Dünya da tanınabilirlikleri oranları inanın bizden daha fazladır.

Şimdi yeni projelerle Dünya pazarlarına farklı ve alternatifli konseptlerle çıkıyorlar ve ne istediklerini gayette iyi biliyorlar.

Gel gelelim benim güzel ve cennet ülkeme.

Aslında gelmek istediğim nokta şudur, biz yüzlerce yıllar bu topraklara sahibiz ve 3 bir tarafımızda denizlerle çevrili ve ne kadar faydalana biliyoruz diye sormaktı.

Deniz kenarında bir yaşam insanoğlunun hep hayali, isteği ve arzusu olarak bilinmektedir.

Her zaman da talep göreceği mukadder bir gerçektir.

Ancak ülkemizde bu konuda yapılması ve aşılması gereken o kadar çok mevzuat ve iş var ki süreç nedir kimsenin de bildiği bir konu olduğunu zannetmiyorum.

Bakınız Dünya üzerinde ki denizlerde gezen 100.000'in üzerinde yat, kotra ve benzeri tekne var.

Bu insanlar yatları ile konaklayacak, gezecek, alışveriş ve keyif yapacakları güvenli ve emniyetli limanlar arıyor.

Bugün ülkemizde ki marinaların kapasitesi toplam 12.000 tekneyi barındırabilmekte olup gerçekte bu sayının en az 30.000 yat ve tekne için olması uzmanlar tarafından ifade ediliyor.

Çünkü sadece ülke içinden ciddi anlamda bir talep olduğu basında sıklıkla yazılıyor.

Ülkemizde özellikle İstanbul da denize kıyısı olan gayrimenkul projelerinin sayısı neredeyse bir elin parmaklarını geçmiyor.

Demek ki yapılacak çok iş var.

İyi haftalar.


Geri Dön