29 / 03 / 2024

HES kapağı açıldı, Rizeliler isyan etti!

HES kapağı açıldı, Rizeliler isyan etti!

İkizdere´nin kurumasına yol açan Cevizlik Hidroelektrik Santarı´nda (HES) bakanların gelişi öncesi kapaklar açılarak dereye bırakılan su oranını artırıldı



Doğu Karadeniz Turizm Odaklı Kalkınma Planı 5´inci toplantısı, beş  bakanın katılımı ile Rize´nin İkizdere ilçesinde yapıldı. İkizdere´nin kurumasına yol açan Cevizlik Hidroelektrik Santarı´nda (HES) bakanların gelişi öncesi kapaklar açılarak dereye bırakılan su oranını artırıldı.

Kuruyan derenin eski halini alması yöre halkı tarafından,  "Bakanlar geldi, kapaklar açıldı" pankartı ile protesto edildi. İkizdereliler yollara  `İkizdere Vadisi 20 HES´le yok edilemez´,  `Turizme evet, HES´lere hayır´,  `Su yaşamdır´,  `Vadime dokunmayın´ yazılı pankartlar astı. 

Ridos Termal Kaplıca Merkezi´nde yapılan toplantıya protestoların gölgesinde kaldı. Toplantıya Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Maliye Bakanı Mustafa Şimşek, Bayındırlık ve İskân Bakanı Mustafa Demir, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarı Kemal Madenoğlu, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habib Soluk, Karayolları Genel Müdürü Mücahit Turan, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Eşrat Hürmüzlü ile Rize, Artvin, Trabzon, Giresun, Ordu, Gümüşhane, Samsun ve Bayburt illerinin milletvekilleri, vali ve belediye başkanları, İl Genel Meclisi ile Ticaret ve Sanayi Odalarının başkanları katıldı.

Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Turizm Master Planı ile Karadeniz Bölgesi´ndeki sekiz ilin önemli yarar göreceğini anlattı:

"Samsun´dan girdikten sonra yolunuzu şaşırmadan istediğiniz yerden çıkılabilecek bir safari yapabileceksiniz. İstediğiniz yaylada konaklayarak Samsun´dan girip, Artvin´den çıkabileceksiniz. Bu büyük bir projedir ve yaklaşık 1250 kilometrelik bir yol ile binlerce yayla ve mezrayı kapsıyor. Kolay olmayacak ama çok güzel olacak. Bu projede yeni yol gayreti içinde değiliz. Sahile alternatif yol olmayacak. Mevcut yolları iyileştirerek, tabiatı bozmadan proje hayata geçireceğiz."
Radikal


Geri Dön